Chwilowy brak czynnika chłodzącego a części układu klimatyzacji

05 Maj 2023, 17:16

Witam. Trochę głupie pytanie ale zapomniałem mechanika zapytać :lol: otóż chciałem zrobić serwis klimy , wszystko jest sprawne tylko trzeba wymienić jakiś zaworek , nie pamiętam który , umówiłem się na środę ale mechanik musiał odessać resztę czynnika chłodzącego więc układ jest pusty. I czy przypadkowe włączenie układu może grozić zepsuciem jego droższych elementów przez brak czynnika ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Maj 2023, 15:24

Układ klimy nie będzie pracował jak nie ma w nim odpowiedniej ilości czynnika chłodzącego. Po prostu się nie włączy.
A odpowiadając na pytanie to tak - przypadkowe ( aczkolwiek nie wiem w jaki sposób ) włączenie klimy bez czynnika w układzie może uszkodzić elementy układu klimy. Gównie sprężarkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2023, 13:43

MotoAlbercik napisał(a):Układ klimy nie będzie pracował jak nie ma w nim odpowiedniej ilości czynnika chłodzącego. Po prostu się nie włączy.

jesteś pewnien? :D są spręzarki które przy braku czynnika mogą się również zatrzeć.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...
    Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...