Zestaw do napełniania układu klimatyzacji w samochodzie - opinie

06 Cze 2023, 12:05

Stosował ktoś z Was taki zestaw do napełniania układu klimatyzacji w samochodzie z czynnikiem R134a bądź tym drugim R1234yf? Sporo ofert jest na aledrogo różnych firm i ogólnie czytając opinie widać że ludziom to pomaga. Zastanawiam się czy nie kupić takiego zestawu z wężykiem do siebie bo klima chłodzi do jakiś 8-9 stopni na maksa i niżej nie schodzi a ostatni serwis był robiony dwa lata temu więc pewnie trochę czynnika ubyło. Ma rzecz jasna ten starszy czynnik czyli R123a.

Co myślicie o tym? Klima u mnie działa ale wydaje mi się że mogła by być bardziej wydajna patrząc na te temperatury.
Onice0
Nowicjusz

06 Cze 2023, 14:57

Sprawdzałem w zeszłym roku u kolegi w samochodzie (Audi A4 B6) bo stwierdził ze zrobi taki zabieg więc się umówiliśmy. Miał już kupiony taki zestaw ale wąż ze złączkami i manometrem taki trochę słaby był i jedna ze złącze w wężu była jak dobrze pamiętam z takiego twardego plastiku. Udało się podłączyć wszystko i zaaplikować to czy manometr wskazuje prawidłowo ciśnienie to inna kwestia ale faktycznie było trochę za mało więc dodał tak do połowy pola oznaczonego jako prawidłowe ciśnienie.

Zmierzyliśmy temperaturę z kratek przed aplikacją i po aplikacji czynnika różnica była w granicach 3-4 stopnie (przed około 9, a po około 5 stopni) mniej przy maksymalnym chłodzeniu.

Samochód widuję często i chyba już minął rok, klima działa i nic złego się z nią nie działo (to wiadomość z ostatniej chwili bo z ciekawości odpisując w temacie zadzwoniłem do kolegi zapytać jak tam klima :mrgreen: ).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...