Ciche i dynamiczne do 20k, segment C

13 Kwi 2017, 11:50

Witam,

Od jakiegoś czasu szukam odpowiedniego auta dla siebie. Aktualnie jeżdżę Mitsubishi Coltem 1.5 DID z 2006r., zaskakująco dynamiczne auto, ale niestety bardzo głośne w środku. Wcześniej miałem e36 z R6 i tęsknię za wyciszeniem.

Szukam auta do 20 000zł, rocznie przejeżdżam 12000-15000 km, 80% po mieście, do pracy mam 10km przez miasto w jedną stronę. Głównie jeżdżę sam, ewentualnie z dziewczyną, jednak 3d odpada. Auto powinno być dynamiką przynajmniej porównywalne z Coltem i e36, ~ 10s/100. Zależy mi też na ciszy we wnętrzu, żeby przy 140 km/h dało się jeszcze względnie normalnie porozmawiać :)

Do tej pory oglądałem Seata Leona II 1.9 tdi 105KM 2007r(dynamika i wyciszenie były na średnim poziomie), oraz Volvo s40 2.0d 2006 r.(tutaj było lepiej w jednym i drugim aspekcie), ale przy moich przebiegach i trybie jazdy dochodzę do wniosku, że jednak benzyna byłaby najlepsza. Teraz zainteresowałem się Civicem VIII 1.8 i Bravo 1.4 T-jet. Miło, jeśli samochód nie byłby starszy niż Colt, tj. 2006r.
Macie jakieś inne pomysły? :wink:

PS. e46 odpada :oops:
N1uteK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo v50 DrivE
Silnik: 1.6d 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Kwi 2017, 13:08

N1uteK napisał(a):Teraz zainteresowałem się Civicem VIII 1.8

Nie ten budżet + nie spełni Twoich oczekiwań, żadne współczesne auto nie jest tak głośne jak Civic.
Bravo z 1.4 T-Jet to dobry pomysł :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

13 Kwi 2017, 16:40

Leon z tym 1.9 TDI jest dość głośny, więc podejrzewam, że w Colcie jest dużo gorzej.

Dobre wyciszenie to domena segmentu premium (niestety).

Możesz popatrzeć na beznynowe S40 (najlepiej 2.0 lub 2.4 R5 - może być z LPG).

Może C-klasa?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na pewno będzie tańsza w utrzymaniu niż np. Volvo S60.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Kwi 2017, 20:57

łysy napisał(a):Nie ten budżet + nie spełni Twoich oczekiwań, żadne współczesne auto nie jest tak głośne jak Civic.

Niestety masz racje. Troszkę się zawiodłem, bo dzisiaj przejechałem się Civicem kolegi(zadbana sztuka, 1wł, polski salon 80k km) i faktycznie jest głośno... :/ Ponadto, żeby jechał trzeba go wysoko kręcić, a przez to jest jeszcze głośniej. Choć samo prowadzenie, wnętrze, pozycja za kierownicą mi odpowiadały.

Ossy napisał(a):Możesz popatrzeć na beznynowe S40 (najlepiej 2.0 lub 2.4 R5 - może być z LPG).

S40 w porównaniu do Leona i Civica najbardziej mi odpowiadało, ciekawe jak dynamika 2.0pb w porównaniu do 2.0d. Bo przyzwyczaiłem się trochę do charakterystyki diesla, zdaję sobie sprawę, ze benzyna nie będzie tak jechała, ale takie wysokoobrotowe silniki jak w hondzie to już nie dla mnie :D
Ossy napisał(a):Może C-klasa?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yPldW.html

Kolega kupił w tamtym roku, chwalił sobie, dopóki nie zaczęło się psuć i już kilka tysięcy wsadził w silnik. Boję się, że trudno będzie znaleźć niewyeksploatowaną sztukę...
N1uteK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2006
Auto: Volvo v50 DrivE
Silnik: 1.6d 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...