Laguna I vs Carina E

18 Mar 2015, 18:53

Cześć, stanąłem przed wyborem samochodu na dojazdy do pracy, poza tym nie chcę dłużej być uwiązany komunikacją zbiorowę. Szukam auta do mniej więcej 5 tys., w 6 tys. chciałbym się zmieścić z przerejestrowaniem i wymianą płynów, świec itd. Przekopałem się przez wiele tematów i jak na razie znalazłem dwie opcje:
Laguna I - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Carina E - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mieszkam w Krakowie, więc szukam w miarę blisko samochodu, w sumie na Śląsk mam nawet bliżej niż do płd.-zach. rejonów Małopolski. Specjalnych wymagań co do wyposażenia nie mam, za wyjątkiem wspomagania. Głownie będzie jeżdżone miasto i okoliczne gminy, długie trasy bardzo sporadycznie. Ze względu na wzrost prawie 2 m wolałbym, żeby auto z przodu było raczej przestronne.
I wątpliwości odnośnie dwóch ogłoszeń, które dałem:
Prawy próg Renówki to mam wrażenie brud i błoto, ale co kilka par oczu to nie jedna :) 1998 rok produkcji i silnik 1.6 107 KM mówi, że to wersja poliftowa, ale chyba w poliftach lakierowane też były zderzaki, a w tej konkretnej Lagunie są czarne.
Co do Toyotki specjalnych pytań nie mam oprócz jednego - warto jechać i oglądać na żywo? Z LPG, więc sporo niższe koszty paliwa, choć staram się unikać aut z już założoną istalacją.
Dzięki za wszelką pomoc i ewentualne propozycje.
pafeuuu
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 01 2010
Auto: Nie mam

18 Mar 2015, 20:13

Lakierowanie zderzaków to chyba zależało od wersji wyposażenia, z tych dwóch ogłoszeń to wybrałbym raczej Carinę, ale trzeba obejrzeć dokładnie auto. Nie rozumiem o co chodzi sprzedającemu z tą "oryginalna japońską wersją". Carina była produkowana w Anglii na rynek europejski, a w Japonii to mają kierownicę po innej stronie. :)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Mar 2015, 21:55

Carina była malowana z lewej strony (zdjęcie numer cztery) do połowy auta jest inny odcień lakieru,tylne prawe nadkole zaczyna prawdopobonie łapać rdza,przebieg raczej napewno autentyczny.
W Lagunie ten prawy próg zastanawia,według mnie to początki rdzy.

Co powiesz na Leganze? Wiem że troche drogi ale prezentuje się przyzwoicie i sprzedawca wydaje sie być uczciwy.
[link do Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2015, 23:09

Dobrze wiedzieć, że Carina ma za sobą jakieś przygody. Co do Leganzy, autko fajne, ale odpada z dwóch powodów - 1) przekracza budżet, wolałbym byc bliżej 5, a nawet 4,5 tys. niż 6, 2) łódzkie, póki co odpada, może super daleko nie jest, ale póki co chcę się dokładnie rozejrzeć, co mogę dostać w województwie/okolicy.
Peugeot 406 godny uwagi? Warto w ogóle szukać przy takim budżecie? Vectra B wydaje mi się ok, ale w przypadku silników raczej unikać 1.6 16V czy zachłanność tego motoru na olej to bujdy na resorach? Wiem, że póki co pytam o same większe samochody, ale i zadbaną Ibizą II czy Fiatem Bravo nie pogardzę.
I jak widać uprzedzeń do marek samochodów nie mam.
pafeuuu
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 01 2010
Auto: Nie mam

19 Mar 2015, 00:33

Nie, 1.6 16v jest olejożłopem pierwszej kategorii. Jak już szukaj Peugeota 406, ale w tej cenie jedynie przedlift i radzę dowiedzieć się więcej na temat przedliftów, bo słyszałem, że czasami potrafi elektryka zaskoczyć.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

19 Mar 2015, 07:18

Zobacz na te:
[link do Otomoto wygasł] - troche zaniżone spalanie.
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł] - sprzedawca wydaje się być uczciwy.
[link do Otomoto wygasł] - do poprawek.
[link do oferty na Olx wygasł] - do dopieszczenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...

19 Mar 2015, 22:02

Barol napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/fiat ... 48423.html - troche zaniżone spalanie.

Jeśli mogę się spytać. To normalne że na 3 zdjęciu jest tak duża szpara między maską a błotnikiem?
Damian99
Nowicjusz

Miejscowość: Żyrardów
Auto: "Nie mam"

19 Mar 2015, 22:04

Pewnie miała coś z przodem ale przecież nie wymagajmy igły za taką kase.
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2015, 22:06

Barol napisał(a):Pewnie miała coś z przodem ale przecież nie wymagajmy igły za taką kase.

Ok. Tylko się pytam.
A jak wygląda sprawa awaryjności tego silnika 1.6 i współpracy z LPG?
Damian99
Nowicjusz

Miejscowość: Żyrardów
Auto: "Nie mam"

19 Mar 2015, 22:12

Ogólnie jest ok ale czasami lubi sobie troche łyknąć (trochę tzn około 10-11l).
Barol
Awatar użytkownika