Cieknąca "woda" spod zbiornika na płyn do szyb

21 Kwi 2017, 09:38

Po długiej trasie zauważyłem, że z przodu auta coś mi cieknie, nie kosztowałem ale było zimne (tego dnia było zimno ale nie padało), bezbarwne i bezwonne więc zakładam, że woda... ciekło "ze śruby" w nadkolu, po otworzeniu maski w tym miejscu jest zbiornik na płyn do szyb, niedaleko płyn hamulcowy, nigdzie jednak nie zauważyłem jakiegoś zaparowanego elementu czy coś, żadne kontrolki się nie świecą i nic póki co nie rozkręcałem bo nie bardzo miałem czas ale mam ogólnie pytanie - co to może być?
zimnyjaklod
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 18.T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Kwi 2017, 17:32

Stawiam na płyn do szyb być może gdzieś jest nieszczelność na przewodach lub przy samej pompce. Jak nie chce ci się rozbierać i sprawdzać to kup płyn do szyb w kolorze np. różowym i żeby był mocno zapachowy. Będziesz wtedy wiedział co cieknie.

Sprawdź jeszcze jak używasz spryskiwacza czy wtedy np. nie cieknie pod ciśnieniem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Kwi 2017, 13:40

Płyny w samochodzie są zazwyczaj kolorowe. Jakie masz kolory płynów w zbiorniczkach możesz sprawdzić sam. Weź coś białego, co wchłania wodę ( husteczka higieniczna do nosa, papier do wycierania rąk itd ) i poprostu przyłóż w miejsce gdzie cieknie. Na białym papierze będziesz widział kolor i będziesz wiedział co ci cieknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...