Cinquecento 900 wtrysk - cieknąca misa

28 Cze 2008, 14:45

Witam,
mam duży problem z misą olejową w moim CC900. Poprzednia uszczelka uszkodziła się i zaczęła przeciekać w miejscu zaokrąglenia od strony skrzynki biegów. Robiłem już z tym chyba 5 razy! przy okazji zmieniając uszczelki:
1) uszczelka zwykła cała gumowa
2) uszczelka gumowa z metalowymi wkładkami obok otworów na śrubę
3) uszczelka gumowa z metalowymi wkładkami obok otworów na śrubę + ranty na zaokrągleniach (taka jak w seicento)

Próbowałem dokręcać słabo, próbowałem też mocno. Niestety za każdym razem więcej lub mniej cieknie.

Jak mógłbym rozwiązać ten problem? czy mogę zamiast uszczelki zastosować uszczelkę w płynie mimo że oryginalnie była tam zwykła uszczelka?

Bardzo proszę o pomoc... bo już nie wiem jak mam sobie z tym poradzić, poza tym nie lubię zatruwać środowiska...

Z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam -grzesiekyogi-
grzesiekyogi
Nowicjusz

• 29 Cze 2008, 14:48

jezeli nadal cieknie to sa dwie możliwosci-krzywa powierzchnia misy lub pękniecie ewentualnie inne skrzywienie powierzchni na bloku silnika.zdejmij miskę wyczyść dokładnie blok silnika w okolicy powierzchni styku z misą i poświeć lampą i poszukaj pęknięć,załamań,odprysków.jezeli nic nie znajdziesz to poszukaj na szrotach używanej miski bo to możliwe że ona jest krzywa i dlatego cieknie.mozesz dla pewności przed montarzem posmarować płynną uszczelką blok silnika i misę załozyć nową uszczelkę i wtedy to skrecić dopiero.pamietaj przed montażem zeby odtłuścic powierzchnie styku np benzyną ekstrakcyjną bo silikon sie nie przyjmie
    chicken19
    Zaawansowany

17 Lip 2008, 17:03

Okazało się że misa jest w porządku, korpus też jest w porządku, powiem więcej... nawet uszczelka była w porządku. Wystarczyło nie dokręcać misy za mocno (tak żeby uszczelka nie wychodziła poza obrys korpusu i misy - krótko aby się nie nie rozpłaszczyła). Delikatnie sie jeszcze poci... ale od kilku dni nie widziałem kropli.

PS - uszczelka + silikon to porażka - lało jeszcze gorzej.
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
    -grzesiekyogi-
    grzesiekyogi
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
      Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...