Citroen Berlingo 2008 1.6 16V

23 Lis 2008, 11:55

Witam
Posiadam Citroena Berlingo 1.6 16V 2008 rok(nowy model).Zostala w nim założona instalacja gazowa z komputerem Zenith(zakładała ja firma,ja jestem włascicielem samochodu).Po przebiego 15 tys km na gazie pojawiały się problemy.Samochód zachowuje sie tak,jakby nie chodził na jeden cylinder(3).Na benzynie jest to samo,po odpieciu komputera LPG takze.Iskra jest na cewce,podobno nie daje paliwa na 3 cylinder.Firma stwierdziała iz instalacja jest ok,a dodam ze sygnal pobierany jest z cewki(a podobno powinien byc z polozenia walu).Skutek taki, ze jak samochd jest zimny,przez ok 60sek chodzi na wszystkie zawory,potem włacza sie kontrolka check i blad (faillure antipollution,swieci sie on od momentu podlaczenia instalacji gazowej) i samochod zaczyna chodzi na 3,czyli kolysze motorem,nie ma sily,i dziwnie pracuje.Ci co zakladali gaz,powiedzieli ze to wina mapy paliwa w komputerze i ze musze jechac do serwisu Citroena,ja twierdze ze to wina instalacji.
Dodam że jest to instalacja sekwencyjna,i wtryskiwacze są czerwone Valteka.
Co o tym myslicie i gdzie moze byc bład instalacji?
Pozdrawiam
suprnowa
Nowicjusz

23 Lis 2008, 14:19

Nie wiem,co znaczy,że iskra jest na cewce?Iskra powinna być na świecy.Sprawdz to.Możesz też zamienić świece miejscami i sprawdzić,czy problem zostanie na tym samym cylindrze,czy przeniesie się razem ze świecą.Sprawdz też,czy wykręcona świeca jest sucha,czy mokra i jaki ma kolor.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2008, 20:50

Swieca jest sucha,ma kolor brazowy.Brak jakiegoklowiek zapachu.
Moim zdaniem problem polega na tym że po instalacji gazu,odrazu swiecił sie check(antipollotiun faillure) i z czasem komputer przeszedł w tryb awaryjny.Tak mi sie wydaje,,
suprnowa
Nowicjusz

24 Lis 2008, 16:40

Jeżeli po montażu ninstalacji LPG zaświeca się kontrolka silnika,to jest coś nie tak z instalacją elektryczną albo z ustawieniami.Wszystko zalezy opd typu instalacji i komputerka LPG,oraz od samego gazownika,który to podłączał.Są różni gazownicy - czarodzieje.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lis 2008, 18:50

Właśnie dziś byłem w serwisie Citroena.To co się dowiedziałem śwaidczy tylko o jednym.
Po podłaczeniu samochodu pod komputer,okazało sie że non stop sypie błedami.Odczyt wskazuje że nie ma synchronizacji rozrządu(co jest niemożliwe,bo nikt przy nim nie majstrował,oraz samochód by nie odpalił),temperatura oleju wynosi 1250stopni!!,tak 1250,nachylenie przepustnicy winno byc 6 stopni a jest 106.Niestety serwis nic nie pomógł,stwierdził tylko że instalacja jest źle podpieta,i koliduje z elektryką samochodu.
A więc zabieram się do walki z gazownikami.
suprnowa
Nowicjusz

25 Lis 2008, 16:36

Czyli jak pisałem - robił to jakiś gazownik - czarodziej :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika