Citroen C4 1.6 HDi Exclusive Warto?

24 Cze 2011, 23:25

Witam

Mam okazję kupić Citroena C4 1.6HDi 110KM z FAP wersja exclusive 2007r. za około 24tyś.
Samochód ma przebieg 134tyś, sprowadzony chyba z Francji albo Niemiec.
Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, wszystkie szczeliny równe, wnętrze w środku nie zniszczone, jedynie lewarek zmiany biegów trochę już wytarty. Wszystkie szyby oryginalne, rocznik 2006 ale szyba przednia jest pęknięta po środku, do wymiany. Ile mniej-więcej kosztuje wymiana takiej szyby z sensorem deszczu?

Tutaj dokładna specyfikacja według numeru VIN
http://wklejtekst.pl/2gv

Co o tym myślicie? Jezeli na przeglądzie w aso wszystko wyjdzie ok to warto brać takie auto z tym silnikiem z FAP? Jak z awaryjnością takiego auta, nie chce się wpędzić w duże wydatki. Pozdrawiam
Fusion
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

24 Cze 2011, 23:54

Najpierw sprawdź dokładnie w tym serwisie,
Podpowiem dlaczego, we Francji lub w Niemczech to auto z tego roku i w dobrym stanie kosztuje 10tys. zł więcej.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2011, 11:25

Fusion napisał(a):...warto brać takie auto z tym silnikiem z FAP?...

silnik z fap musi pracowac odpowiednio zagrzany. jak bedziesz jezdzil krotkie odcinki (czyli zimny silnik) to filtr fap nie bedzie mial jak wypalic nagromadzonej sadzy i czeka cie kosztowna wizyta w serwisie.
mozliwe juz jest wyciecie fap i "poprawienie" elektroniki zeby nie glupiala. w jakims programie tv o tym bylo. koszt ok 1500 zl.
wiecej info o C4 znajdziesz na forum citroena

pozdr
viwaldi
viwaldi

25 Cze 2011, 11:54

Tak, czytałem o tym usunięciu FAPa i instalacji emulatora. Będe robił raczej dłuższe odcinki, czyli głównie wycieczki poza miasto.
Ile może kosztować wymiana przedniej szyby? Zamontowanie nowej kosztuje około 2tyś :shock: muszę rozejrzeć się za jakąś używką. Wiem, że trzeba uzupełniać płyn elyos do FAPa, orientuje się ktoś czy trzeba brać auto na kanał aby go uzupełnić i co ile czasu trzeba go dolewać?
Ogólnie taki Citroen C4 to auto godne polecenia? Awaryjne, należy do drogich czy tanich aut w utrzymaniu?
Fusion
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

25 Cze 2011, 12:06

Fusion napisał(a):...Ile może kosztować wymiana przedniej szyby? Zamontowanie nowej kosztuje około 2tyś :shock: muszę rozejrzeć się za jakąś używką.

nie wiem czy jest to dobre rozwiazanie, chyba ze trafisz ideal. mnie potwornie irytuja i przeszkadzaja rysy na szybie a w nocy mozna zapomniec o normalnej jezdzie.

Fusion napisał(a):...Ogólnie taki Citroen C4 to auto godne polecenia? Awaryjne, należy do drogich czy tanich aut w utrzymaniu?

przejedz sie do FAS (http://www.fas.pcp.pl/kontakt.html) i porozmawiaj z p. Januszem. jezdzilem do nich na przeglad Xantii przed kazdym dluzszym wakacyjnym wyjazdem i naprawde polecam.

pozdr
viwaldi
viwaldi

25 Cze 2011, 12:43

A co tam się może psuć?
Zawieszenie proste, McPhersony z przodu, belka z tyłu.
Silniki nie miały wad fabrycznych więc głównie zużycie eksploatacyjne.
Elektronika wbrew pozorom także nie jest zbyt rozbudowana.
Bajery w stylu nieruchomego wieńca kierownicy czy elektronicznych zegarów to prócz niecodziennego designu jedyne co wyróżnia ten model.
Znajomy niedawno kupił takiego 3d 1.6 PB w gołej wersji jedynie z manualną klimą 2006r za 27tys. zł a ty chcesz kupić rok młodszego diesla w najbogatszej wersji za 24tys. zł :lol:
Wnioski wyciągnij sam.
Nie jestem złośliwy tylko po prostu Cię przestrzegam bo patrząc na Twoje tematy widzę wielkie parcie na kupno jak najmłodszego auta jak najmniejszym kosztem a takie okazje jak ta czyli 4 letni samochód kosztujący 30% ceny początkowej to nie żaden łut szczęścia a skarbonka bez dna, szczególnie w przypadku nowszych aut które wymagają bardziej wyspecjalizowanej obsługi.
Przede wszystkim zacznij szukać wśród aut krajowych, jeśli chcesz kupić auto w dobrym stanie to najtańsza opcja, za granicą auta są droższe.
Takiego Citroena powinieneś za 35tys. zł kupić krajowego.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...