Mati123 napisał(a):FORD FOCUS TREND 1.6 Ti-VCT 125 KM
Mati123 napisał(a):Opel Astra 1.6 Twinport ECOTEC 115KM
Oba to ciekawe propozycje - wolnossące, trwałe silniki, solidna mechanika, niskie koszty utrzymania po zakończeniu okresu gwarancji (z uwagi na dużą popularność), w miarę łatwa odsprzedaż, a w przypadku Forda - najlepszy układ jezdny w całym segmencie (pomijając auta premium typu BMW serii 1 czy Lexus CT 200h). Jeździłem Astrą z tym silnikiem i dla mnie to muł, znajomemu pali w mieście ok. 12 l./100km, co według mnie jest nieporozumieniem przy tak kiepskich osiągach (auto jak na kompakt jest dosyć ciężkie, minimum pozwalające ruszyć tego klocka z miejsca to 140KM), więc z tych dwóch zdecydowanie wolałbym Focusa. Blachy i zabezpieczenie antykorozyjne nigdy nie były mocną stroną Fordów (np. w moim Focusie z 2008 r. rdzewieje klapa bagażnika), warto więc od czasu do czasu udać się na dodatkową konserwację podwozia i profili zamkniętych. No i kwestia utraty wartości - z uwagi na stereotypy ("nie kupuje się aut na F") Focusy nigdy nie trzymały cen, więc niewiele odzyskasz przy odsprzedaży. Osobiście jestem jednak zdania, że - patrząc przez pryzmat zalet i wad - to najlepszy, obok Hondy Civic, kompakt wśród marek popularnych.
Mati123 napisał(a):Peugeot 2008 1.6 VTi 120KM
Crossovery to nie moja bajka, ale ten jest bardzo ładny
![Uśmiechnięty :)]()
Sprawdzony silnik grupy PSA (chociaż miewa problemy ze zmiennymi fazami rozrządu), dobre blachy (jak to w Peugeotach), myślę, że warto się mu przyjrzeć bliżej. Należy jednak mieć na względzie to, że to po prostu napompowany mieszczuch, więc z tyłu będzie ciasno.