Citroen C4 czy Hyundai i 30 czy co coś innego?

18 Cze 2015, 19:48

Witam :)

Proszę was o poradę :) Szukam nowego auta które posłuży mi i mojej rodzinie przez kilka dobrych lat :) Budżet do 70 tys. Auto nie będzie garażowane, głównie do jazdy po mieście, sporadycznie dłuższe trasy, myślę do 15 tys rocznie.

Póki co skłaniam się do zakupu Citroena C4 z silnikiem 1.2 e-THP 130KM bądź Hyundai i 30 1.6 GDI 135KM lub 1.6 MPI 120KM.
Proszę o wasze zdanie co do tego wyboru. Oba auta są podobnie wyposażone i w podobnej cenie. Za Citroenem przemawia mniejsze spalanie, ale nie mam zdania o tym silniku pure tech, za to Hyundai daje 5 letnia gwarancje ale tak naprawdę nie wiem ile jest ona warta.

Proszę również o ewentualne wasze propozycje do tej kwoty, z wyposażenia to ważne jest dla mnie aby auto miało czujniki cofania ( dla żony niezbędne :) ) oraz nie mały bagażnik ( dziecko drodze :) ) Generalnie jestem otwarty na propozycje :) Dodam, że mieszkam w okolicach Bielska- Białej.

Pozdrawiam :)
Mati123
Nowicjusz

Auto: Kia Carnival

18 Cze 2015, 20:04

1,2THP to wielka loteria i niewiadoma ale w kwestii spalanie/osiągi podobno udany silnik.
1,6GDI będzie wolniejszy i ma wtrysk bezpośredni. Dużo tego jeździ i ludzie się niby nie uskarżają.
1,6MPi najwolniejszy ale najprostszy i najtrwalszy silnik, które przejeździ niejedno nowe auto.
5 letnia gwarancja w Hyundaiu jest ok. Nie obejmuje takich eksploatacyjnych rzeczy jak akumulator, tarcze, klocki itp na które jest 2 lata.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Cze 2015, 08:43

Dzięki za odpowiedź, no właśnie kusi ten Citroen, ale nie będę ryzykować ... Dzięki Twojej opinii chyba skuszę się na 1,6MPi, jednak trwałość najbardziej do mnie przemawia :)

Może polecicie mi jeszcze inne auto ? Chyba, że ten Hyundai to naprawdę dobry wybór i nie mam co szukać dalej ? :)

Pozdrawiam
Mati123
Nowicjusz

19 Cze 2015, 11:08

Mati123 napisał(a):Chyba, że ten Hyundai to naprawdę dobry wybór i nie mam co szukać dalej ? :)

Już pomijając gumowaty, niedopracowany układ jezdny - zwróć uwagę na jakość lakieru w i30...Auto będzie garażowane pod chmurką, więc po roku, dwóch jego widok może już tak nie cieszyć oczu jak w dniu zakupu...To niestety przypadłość większości nowych aut, ale japońskie i koreańskie pod tym względem "brylują". Sam ostatnio padłem ofiarą jednego geniusza na parkingu, który otwierając drzwi swojego auta zrobił mi niezłą wgniotkę w drzwiach - byłem przerażony tym, jak miękka blacha jest Civicu :(
C4 faktycznie trochę odstrasza tym małym silniczkiem z turbinką, ale jednak auta z grupy PSA od dłuższego czasu wyróżniają się dobrymi blachami i przyzwoitym zabezpieczeniem antykorozyjnym. Ogólnie trudny wybór, bo i jedno i drugie auto nie jest wolne od wad.
A nowa Meganka? Można jeszcze ją dostać z wolnossącym silnikiem (1.6 110KM), który przy takim użytkowaniu będzie wystarczający. Auto będzie tańsze w utrzymaniu od i30, gdy już skończy się gwarancja. Chociaż tu też "ekologiczny" lakier jest do kitu :/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

19 Cze 2015, 13:16

SEAT Leon 3
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
premiumcar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1912

19 Cze 2015, 19:30

Leon ma półrazowe silniki, bo jednorazowym to komplement dla nich :ok: (może poza 1,6TDI)

Ojciec ma już 4 lata ix20 i nic nie dzieje się z lakierem - brak też korozji. Jednak jest garażowany ale nie słyszałem aby ludziom leciał ten lakier jak opisujesz. Niestety lakier również jest już dupny w BMW w imię ekologii :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Cze 2015, 19:41

Bierz 1.6 MPI. Za kilka lat łatwo go sprzedaż osobie która myśli o oszczędności. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Cze 2015, 19:55

dzida napisał(a):Ojciec ma już 4 lata ix20 i nic nie dzieje się z lakierem - brak też korozji. Jednak jest garażowany

A no właśnie...Jak będziesz mieć kiedyś okazję przyjrzyj się lakierowi nowych Hyundaiów, według mnie porażka. No i zobacz co ludzie piszą w necie na temat tego lakieru. Z drugiej strony masz rację - nawet Audi schodzi pod tym względem na psy, współczesne auta to pod wieloma względami jednorazówki. Jeszcze jak wprowadzą w miastach strefy z ograniczeniem wjazdu dla starszych samochodów nie spełniających nowych norm to już w ogóle nie będzie czym jeździć.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2015, 20:06

No niestety z lakierem nowych aut tak jest czy to Hyundai czy Honda. Lexus też obniża loty :? Trzeba będzie oklejać folią auta zaraz po wyjeździe z salonu :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Cze 2015, 10:47

Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie niepokoi ten temat lakieru, bo jednak ta kwota to dla mnie wielka suma i jak nowa auto będzie mieć jakaś skazę to ciężko będzie mi się z tym pogodzić i te wszystkie rysy będą mi się śnić po nocach ... :)

Ten Leon też ciekawa propozycja tym bardziej, że dają 4 lata gwarancji.
Już mam mętlik w głowie, ale mam do was jeszcze jedno pytanie ponieważ po ponownym przejrzeniu ofert, chciałem poznać waszą opinie na temat:

Opel Astra 1.6 Twinport ECOTEC 115KM wersja ENJOY jest na wyprzedaży rocznika za 55k

FORD FOCUS TREND 1.6 Ti-VCT 125 KM za 60k również wyprzedaż rocznika

oraz coś zupełnie z innej beczki i na ten temat nie ma żadnego zdania, ale auto mi się podoba, więc tym bardziej proszę o opinie. Peugeot 2008 1.6 VTi 120KM :)

Dziękuje za dotychczasowe porady, opinie i proszę o kolejne Pozdrawiam :)
Mati123
Nowicjusz

20 Cze 2015, 17:46

Mati123 napisał(a):FORD FOCUS TREND 1.6 Ti-VCT 125 KM
Mati123 napisał(a):Opel Astra 1.6 Twinport ECOTEC 115KM

Oba to ciekawe propozycje - wolnossące, trwałe silniki, solidna mechanika, niskie koszty utrzymania po zakończeniu okresu gwarancji (z uwagi na dużą popularność), w miarę łatwa odsprzedaż, a w przypadku Forda - najlepszy układ jezdny w całym segmencie (pomijając auta premium typu BMW serii 1 czy Lexus CT 200h). Jeździłem Astrą z tym silnikiem i dla mnie to muł, znajomemu pali w mieście ok. 12 l./100km, co według mnie jest nieporozumieniem przy tak kiepskich osiągach (auto jak na kompakt jest dosyć ciężkie, minimum pozwalające ruszyć tego klocka z miejsca to 140KM), więc z tych dwóch zdecydowanie wolałbym Focusa. Blachy i zabezpieczenie antykorozyjne nigdy nie były mocną stroną Fordów (np. w moim Focusie z 2008 r. rdzewieje klapa bagażnika), warto więc od czasu do czasu udać się na dodatkową konserwację podwozia i profili zamkniętych. No i kwestia utraty wartości - z uwagi na stereotypy ("nie kupuje się aut na F") Focusy nigdy nie trzymały cen, więc niewiele odzyskasz przy odsprzedaży. Osobiście jestem jednak zdania, że - patrząc przez pryzmat zalet i wad - to najlepszy, obok Hondy Civic, kompakt wśród marek popularnych.

Mati123 napisał(a):Peugeot 2008 1.6 VTi 120KM

Crossovery to nie moja bajka, ale ten jest bardzo ładny :) Sprawdzony silnik grupy PSA (chociaż miewa problemy ze zmiennymi fazami rozrządu), dobre blachy (jak to w Peugeotach), myślę, że warto się mu przyjrzeć bliżej. Należy jednak mieć na względzie to, że to po prostu napompowany mieszczuch, więc z tyłu będzie ciasno.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Cze 2015, 21:33

Mati123 napisał(a):trochę mnie niepokoi ten temat lakieru

Nie masz co się bać, bo to już wada wszystkich samochodów - po prostu trzeba dbać i omijać myjnie automatyczne, bo one niszczą lakier. Jakiś wosk dwa razy w roku nie zaszkodzi :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 09:40

Decyzja podjęta :) Rozważając wszystkie za i przeciw wybieram Astrę :)
Proszę jeszcze o ostatnią opinie. Który silnik polecicie biorąc pod uwagę niezawodność, spalanie, no i komfort jazdy :) Czy warto dopłacić ?

1.6 Twinport ECOTEC 115KM ( 55k wersja Enjoy )
1.4 Turbo ECOTEC 140KM ( 65k wersja Cosmo)

Pozdrawiam
Mati123
Nowicjusz

21 Cze 2015, 09:49

1.4 Turbo to bardzo udany silnik, zdecydowanie warto do niego dopłacić. Ogólnie dobry wybór, według mnie to lepsze auto od i30 czy C4 :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 11:37

Mati123 napisał(a):Rozważając wszystkie za i przeciw wybieram Astrę :)

ale nie będzie CI przeszkadzało to, że w tym roku wychodzi nowy model? Dla mnie to za ciężka klucha ale silnik dobry 1,4T :ok: 1,6 kompletnie się nie sprawdzi, bo auto cierpi na nadwagę. Dopłać za fotele ergonomiczne, bo podobno świetne

tutaj fotki nowej astry:
Citroen C4 czy Hyundai i 30 czy co coś  innego?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika