REKLAMA
Zwracam się do obeznanych w temacie motoryzacji użytkowników.
Ze względu na dziecko, które pojawi się w moim życiu podjąłem decyzje o zmianie auta na większe. Budżet 35000zł (zakup+rejestracje+wymiany+ew.naprawy). W poniedziałek kasa będzie na koncie i stąd pytanie do was zawarte w temacie...nie chce (znów) podpalić się i walnąć głupoty. Nadmienię, że w temacie mechaniki jestem raczej laikiem.
Założenia dla auta:
Rocznik - od 2005/2006
Moc - od 170km (generalnie chciałbym, żeby auto robiło 0-100 w miej niż 10s, najlepiej jakby moc była dostępna w szerokim zakresie obrotów, odgłos V6 też nie byłby źle widziany;)
OBOWIĄZKOWO SILNIK NADAJĄCY SIĘ POD LPG (pomińmy odwieczną kwestię za i przeciw lpg)
Nadwozie - sedan/kombi
Skrzynia - mile widziany automat (chętnie z opcją recznego wyboru biegu), ale to nie warunek
Spalanie miasto/trasa - do 17l lpg (przy dynamicznej jeździe)
Duży bagażnik, rozsądne ceny i dostęp do części, w miarę atrakcyjne wnętrze.
FAWORYCI:
Ford Mondeo MKIV 2.5T
HONDA Accord VIII 3.5 USA lub VII 2.4
Nissan Maxima 3.5
Mercedes E W211 (nie wiem jaki silnik)
MAZDA 6 II 2.5
[B]Chrysler 300C 3.5[/B]
Inne do zaakceptowania (po rezygnacji z osiągów - w niektórych przypadkach)
Chevrolet CRUZE 1.8 140km
Citroen C5 2.0 140km
Mitsubishi OUTLANDER II 3.0
Opel Vectra C 2.8 lub 3.2
Mitsubishi LANCER 1.8 140km
Seat Exeo 1.8T 150km
Saab 9-3 lub 9-5 (silnik?)
I teraz pytanie - czy to realne, abym spośród moich FAWORYTÓW znalazł auto, przez które będę mógł spokojnie spać? Czy może budżet na to jest zbyt mały i od razu zabrać się za szukanie auta z drugiej listy? (35tys. na zakup, instalacje lpg jeżeli nie będzie, wymiany, płyny, rejestracje itd. Np. patrząc na Mondeo to w tej cenie podejrzewam, że tylko mocno przygodowe auta są wystawiane, bo w DE kosztują po 10.000euro, a u nas 30k zł? itd.
Czekam na Wasze sugestie i podpowiedzi, również dotyczące upatrzonych przeze mnie modeli. Może macie jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam, z góry dziękuję
Sebastian