Killaz szuka samochodu do 11500 zł

11 Cze 2015, 20:01

Cześć chłopaki i babeczki :D

Nastała ta wiekopomna chwila, po truciu dupy wielu z wam przez ostatnie miesiące, po prawie rocznym chomikowaniu kasy, życiu na wątróbce z ziemniakami nadszedł ten dzień, gdzie zaczynam się rozglądać za autem.
Pod koniec czerwca przychodzi wypłata i wtedy oficjalnie będę miał 11500 zł na samochód.
Jak ja to widzę - auto do 10 tys. zł, reszta na pakiecik i opłaty. Wiadomo, jak się kupi tańsze to i lepiej, bo wtedy zostanie na dopieszczenie, ogumienie w razie potrzeby itd.

Teraz szczerze czego potrzebuję i czego oczekuję od auta, a także jak będzie użytkowane:

- użytkowanie na krótkich odcinkach (7 km), dojazd do miasta w terenie zabudowanym, bez korków, jedno skrzyżowanie ze światłami (miasteczko 7 tys. osób); raz bądź dwa razy w tygodniu trasa 30 km do 90 km/h; raz w miesiącu 60 km do Warszawy, ale na obrzeża, do centrum się pchać nie będę
- rzecz jasna benzyna bądź benzyna + LPG, tutaj mam zagwozdkę, bo nie wiem czy jest sens gazować auto przy moich niewielkich przebiegach (ok. 1 - 1,5 tys. km miesięcznie), dodajmy do tego fakt, że jestem eco-driverem/drogowym zamulaczem który powinien jeździć Fabią 1.2 :D, to spalanie na benzynie zwykle wychodzi mi niewielkie, w cyklu mieszanym Astrą uzyskuję ok. 6l/100 km

Od auta oczekuję braku kosztownych wad fabrycznych czy też notorycznych usterek charakterystycznych dla modelu/silnika, możliwie niskich cen części eksploatacyjnych względem klasy auta, rozsądnego spalania przy rozsądnej jeździe (absolutnie żadnych aluzji względem VAGowskiego 1.6). Osiągi są sprawą drugorzędną, Astra 1.4 w zupełności mi wystarczała pod tym względem, nawet w trasie dawała sobie radę, chociaż brakowało tej elastyczności i mocy przy wyprzedzaniu. Astra byłaby w sumie ok, ale niestety, jest niewygodna, zawsze jak wsiadam przypi**olę o słupek kierowcy, na nogi miejsca jakoś nie ma, kierownicy nigdy nie mogę pod siebie ustawić, plecy bolą, dupsko też. To fajne auto do miasta, ale chcę coś wygodniejszego. I lepiej wyciszonego. Szum opon, wiatru, każdy dołek i nierówność jest słychać.

Cóż, jako, że trochę na forum siedzę i wiem co tygryski lubią najbardziej, to wytypowałem te auta (kolejność przypadkowa):

- BMW serii 3 E46 z silnikiem 318i 118 KM
- Honda Accord VI gen., 1.8/2.0 VTEC

To są moi faworyci, wczoraj pojeździłem dwiema 318 i w pełni mi wystarcza, na R6 mnie nie stać. Accordem jeździłem tylko jako pasażer, ale na dniach postaram się jakiegoś obejrzeć. Przyznam szczerze, BMW bardziej mi się podoba, szczególnie wewnątrz.

Kolejne auta:

- Peugeot 406 2.0 PB, wielokrotnie sam je polecałem, bo to wdzięczne i niezawodne auta, ale widać po nich upływ lat.
- Mondeo Mk3 z 2.0, ale po przewertowaniu forum Mondeo dochodzę do wniosku, że przedlifty rdzewieją, jakość wykonania nie jest zachwycająca (jeden user przesiadł się z Mk3 do Audi A3 8l i stwierdził, że Audi jest lepiej wykończone i wyciszone, a przecież auta różnią 4 lata konstrukcyjne...). A szkoda, bo wygląda dość nowocześnie.

To chyba wszystko. Było jeszcze kilka typów, ale odpadły, m.in. Mitsubishi Galant i Avensis. Z różnych powodów, ale raczej do nich nie wrócę.

To teraz tak, liczę na wasze obiektywne komentarze, wiadro zimnej, wręcz lodowatej wody, odnieście się do kwestii LPG, czy w ogóle sobie gitarę zawracać czy dać spokój z gazem. Na dniach pewnie zacznę podsyłać powoli linki do konkretnych egzemplarzy, wczoraj obejrzałem dwie E46, pierwsza miała wycieki ze skrzyni biegów jak mniemam + głośno chodził pasek wielorowkowy, druga znowu była skasowana w dupę, bo masa baranka i fale dunaju na blasze pod wykładziną bagażnika.

EDIT: Ostatnio ktoś na forum podsyłał link do tej Corolli:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

1.6, klima i 9500 zł? Mam wątpliwości co do drzwi kierowcy, ale nawet jeśli, to cena i tak jest podejrzanie niska, nie macie takiego wrażenia?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
0

11 Cze 2015, 20:48

Fakt cena rzekłbym śmieszna i lewa strona fakt była malowana.
Co powiesz na takie Toledo [link do oferty na Olx wygasł] wiem wygląda zbyt zwyczajnie ale sprzedający wydaje się być dość uczciwy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

11 Cze 2015, 20:52

Tak podejrzewałem, Corolla nie ten budżet, ale spróbować warto.
Powiem ci Barol, że skupiam się przede wszystkim na Accordzie i E46. Siedziałem w Leonie, czyli jakby nie patrzeć Toledo - to nie dla mnie.

Znalazłem takie Accordy:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (dzwoniłem, nie wiadomo co siedzi w LPG, umowę podpisuję z Niemcem - nie kupowałem auta sprowadzonego, więc co na ten temat sądzicie?)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (stoi od dłuższego czasu, widziałem ją kilkukrotnie będąc w Warszawie, sprzedaje się z trzy miesiące ponad)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (od tego samego sprzedającego co pierwszy Accord, brak LPG)

[link do oferty na Allegro wygasł] (przed chwilą znalazłem, przebieg 280 tys. km, a ja szukam tylko do 120 tys. km :mrgreen: )
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:00

Killaz jak szukasz wygody to Honda i BMW to niezłe typy. Ja jako takiego konkurenta podam ci mazdę 626 (tylko ta ruda :/ ), lagunę I generacji po fl co prawda kupisz ją dużo poniżej 10k ale to jakby nie patrzeć duży plus bo masz więcej kasy albo do "skarbonki" albo na dopieszczenie autka. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

11 Cze 2015, 21:05

Większość tych aut już rozważałem, siedząc na forum nie trudno ich nie znać. Jednak wiadomo jak to jest, wolałbym raczej bardziej świeższe, niż leciwe auto, przynajmniej konstrukcyjnie. Dlatego skłaniam się szczerze ku E46, chociaż wiem, że budżet jest ryzykowny, z resztą - samo auto jest ryzykowne. Ale w środku wygląda bardzo ładnie, zewnątrz też. Miejsca akurat, wyciszenie super. I szczerze wam powiem, że chyba na Accordzie i E46 poprzestanę, bo 626, Lagunę, Avensis, Galanta, A4, Passata, Octavię, Leona, A3 itd. przerobiłem i jednak to nie to.

Zerknijcie na te Accordy z linków. W sprawie pierwszego założyłem temat na HAKP, bo niby fajnie, wersja ES, LPG, ale ta umowa z Niemcem mnie niepokoi...
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:06

Pewnie będziesz miał troche drogi ale jest do sprzedania ładna Alfa u mnie w mieście [link do oferty na Allegro wygasł] wcześniej jeżdziła po mojej dzielnicy i facet o nią dbał ale sprzedał i kupił Mondeo mk III w kombi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...

11 Cze 2015, 21:11

Alfa fajna propozycja ale ten spojler z tyłu - tragedia .
Hmm a może jakieś volvo lub saab ?
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Rok produkcji: 2002
0

11 Cze 2015, 21:14

W sporu egzemplarzach taki był ale przecież zawsze można go wywalić wsumie u mnie jeżdził bez więc pewnie inwencja twórcza obecnego właściciela.
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:19

Barol, ale to Alfa... 156... w TwinSparku... :? Nie wiem czy bym się odważył wziąć w JTD, a co dopiero w TS.

Volvo - w tej cenie nic ciekawego, może oprócz V70 II gen, ale to nie dla mnie. Saab, no cóż, 9-5 jest dość kosztowny w utrzymaniu, 9-3 mi się nie podoba, chyba, że ten nowszy, ale to budżet nie ten.

Teraz skupiam się wyłącznie na E46 i Accordach. Jeśli jednak znajdzie się coś "drugiej kategorii" jak zadbane 406, Avensis, Mondeo itp. to też rozważę. Przejrzałem wszystkie ogłoszenia w promieniu 50 km od 05-191 i tylko te kilka Accordów. Później popatrzę też i dalej.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:19

Po raz kolejny sprawdza się jak dbasz tak masz :wink:
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:21

Tak, a czy jesteś pewien że wszystkie auta już przeglądałeś? :D Bo chyba tego jeszcze nie widziałeś:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] w miarę świeży wygodny link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a tego to nie jestem pewny czy jest dobry za tą kasę ale z tego co widzę to raczej okey.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:29

A może jakiś dopieszczony (klubowy) Fiat Marea 2.0?
Albo
Mazda Xedos
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
0

11 Cze 2015, 21:32

Naprawdę, nad wyborem auta myślałem długo i wiem czego szukam. Myślałem co prawda nad Hondą Civic, Toyotą Corollą albo Hondą Jazz (tak, wiem, to mieszczuch, ale podobno przestronny i dość dobrze wykończony), ale raczej nie w tym budżecie.

Co do Evandy mam mieszane uczucia, niby to Chevrolet, a tak naprawdę Daewoo. Poza tym raczej nie ma startu choćby do E46.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:34

Killaz napisał(a):Co do Evandy mam mieszane uczucia, niby to Chevrolet, a tak naprawdę Daewoo. Poza tym raczej nie ma startu choćby do E46.

Niby z wyglądu i frajdy z jazdy nie ma ale za to jest dość wygodny więc to już twoja decyzja.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2015, 21:48

Dobra, raz jeszcze:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym sądzicie? Zauważacie coś niepokojącego?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0