Citroen c4 picasso problem z wyciekiem oleju i błędami

06 Lip 2015, 21:33

Witam. Od około 9 miesięcy posiadam c4 picasso 1.6hdi rocznik 2007. Już jakieś 2 miesiące mam problem z wyciekiem oleju. Samochód kilkukrotnie był w różnych warsztatach, wymieniano jakieś uszczelki jednak wyciek był na tyle duży że cały silnik był w oleju i ciężko było ustalić skąd to cieknie. Pojechał raz za namową mechanika umyć silnik co kosztowało mnie 100 zł i kazał przyjechać po 2 dniach. Niestety silnik po tych 2 dniach był na tyle w oleju uj...bany że znowu nic nie widział. W którymś już warsztacie rozebrali silnik powiedzieli ze w środku pełno oleju, umyli i silikonem uszczelnili. Teraz po tym zabiegu olej dalej cieknie jednak już mniej intensywnie i w miejscu gdzieś pod paskiem rozrządu (jak otworze maskę to tam widzę plamę oleju na ziemi). No ale od momentu uszczelnienia silnika jest również problem z błędami a mianowicie jest tak. Czasem(nie wiem od czego to zależy bo raz jadę kawał drogi beż żądnego błędu) jak odpalę silnik i przejadę około 200 metrów pojawia się błąd handbreak faulty potem ASR/ESP faulty i czasem jeszcze depollution system faulty i nie pokazuje na wyświetlaczu obrotów. Również bywa tak że wchodzę do auta przekręcam kluczyk i od razu błąd handbreak i ASR/ESP i auto nie odpala. Jak odczekam parę minut to odpali i jadę z tymi błędami. Nadmienię, że jak wyskoczą błędy to nic się nie dzieje z autem normalnie jedzie i przyśpiesza.
Proszę o pomoc bo już sam nie wiem czy może przez ten wyciek oleju elektonika siada czy to odrębne tematy.
Tomekc4
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 picasso
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Lip 2015, 16:30

Za mało szczegółów podałeś - skąd ten olej niby cieknie. Ten silnik ma ogólnie kłopoty ze szczelnością, możliwe są wycieki spod wtryskiwaczy, z okolic odmy przy rurze turbo oraz z przepustnicy nad mechanizmem rozrządu i paskiem wielorowkowym. Możliwe też, że cieknie z uszczelniacza koła pasowego, jesli rozrząd dawno nie był robiony. Dodaj jakieś zdjęcia albo opisz lepiej miejsce wycieku.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

10 Lip 2015, 13:34

Dzisiaj będę odbierał auto mam nadzieje, że już nie będzie problemu z wyciekiem oleju. Ogólnie to uszczelki spod wtryskiwaczy wymienione, ciekło też spod klawiatury silnika a na koniec zdiagnozowano jeszcze że nieszczelna jest uszczelka miski olejowej .... Pojeżdżę nieco i zobaczymy czy to już wszystko heh. Pozostaje jeszcze kwestia błędów czy wynikały one z tych wycieków i zawilgocenia czy coś trzeba jeszcze będzie grzebać.
Już powoli mam dosyć tego auta ale aż żal sprzedawać bo tej kasy co się włożyło już się nie odzyska...
Tomekc4
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 picasso
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Lip 2015, 13:38

A myślisz, że nowoczesny samochód innej marki będzie pozbawiony wad ? To nie jest wina Citroena, Peugeota, Mazdy czy Forda - to jest wina całej obecnej technologii i filozofii polegającej na produkowaniu dziadostwa, które po określonym przebiegu ma się sypać i koniec. Każda część czy uszczelka ma określoną (niską) trwałość i nic na to nie poradzisz. Zainwestowałeś już w auto, to nim jeździj.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...