Citroen Jumper 2017- Awaria instalacji haka po odwrotnym podłączeniu

31 Lip 2023, 03:03

Witam
Podłączyłem odwrotnie wtyczkę haka 7 pin , kierunkowskazy działały odwrotnie, podłączyłem prawidłowo, ale nie świecił stop -spalił mi się bezpiecznik w instalacji haka.
Wymieniłem spalony bezpiecznik, stop i kierunkowskazy działają, ale gdy zapalę pozycje włączają się awaryjne zamiast kierunkowskazów i słychać „terkoczący” przekaźnik w instalacji haka. Jak wyciągnę „terkoczący” przekaźnik kierunki i stop działa, ale nie ma pozycji.
Dostęp do instalacji haka jest ograniczony – jest to zabudowany kamper. W słupku lewym są 4 przekaźniki (jeden terkoczący po włączeniu pozycji) + 1 na osobnym kablu i kilka bezpieczników – wraz z tym spalonym od światła stop. Jak „włączają się awaryjne” wraz z pozycjami to wszystkie lampy przygasają – „jakby lewa masa” ale nie umiem dojść skąd. Zmieniłem gniazdo 7 pin MULTICON WEST na 13 pin ale problem pozostał. Stare gniazdo miało mikro włącznik – pewno do wyłączania przeciwmgłowych w aucie- nowa kostka nie ma tego.
Zastosowany moduł to JAEGER 321130 (E1 10R-02934) wydaje się ok, 5 przekaźników żadnych spalonych elementów. Nie umiem znaleźć żadnego schematu żeby sprawdzić go na 100%.
Bardzo proszę o jakieś sugestie
pozdrawiam
Torgal
Obserwowany

05 Sie 2023, 12:52

Zobacz sobie tu mitsubishi-pajero-iii-3-2-3d-2002r-podlaczenie-gniazda-przyczepki-vt123274.htm trzeba odłączyć przyczepę i sprawdzić czy w gnieździe wszystko jest ok. Jak tak to problem może być w instalacji przyczepy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2023, 20:18

Dana przyczepka na innym aucie działa ok, inna przyczepka na tym aucie tez tak działa, myślę, że usterka jest w instalacji Citroena i szukam fachowca który coś doradzi albo się tego podejmie- mogę podjechać w śląskim czy małopolskim na naprawę.
Torgal
Obserwowany

08 Sie 2023, 11:30

Powinien Ci to ogarnąć pierwszy lepszy elektryk lub poszukaj w swojej okolicy firmy montującej haki do samochodów. Oni też powinni sobie z tym poradzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...