Citroen Saxo 1.5 D 2001 Problem z odpaleniem

29 Sty 2015, 20:58

Witam ( nie wiem czy w dobrym tematem dodaje post )
Otóż mam problem z odpaleniem mojego Saxo otóż wczoraj rano wsiadłem do samochodu ( temperatura była na -) i odpaliłem go bez problemu i zostawiłem na 10 minut by się zagrzał po 10 minutach przyszedłem i patrze samochód nie chodzi. Próbuje odpalić go jeszcze raz a tu mi się świeci kontrolka oleju i strasznie zgrzyta i nie wiem o co chodzi. Dodam że to samochód mamusi i zawsze jej mówie by dolała olej bo potem problemy no ale cóż kobiety. I w tym problem narazie nie mam pieniędzy by zmienić olej ale pytanie jest takie. Czy jak wymienie olej i filtr oleju to może odpali ? Ponieważ bardzo jest to ważne dla mnie. Bo nie mam pieniędzy na naprawe samochodu jak patrzyłęm na bagnecie to jest 3-4 cm oleju i to czarnego jak smoła. Prosze o szybką odpowiedź pozdrawiam !
mieciuk632
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.5 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2015, 22:06

Olej z silnika diesla jest czarny i to jest normalne. Jeżeli jest stan oleju a coś w silniku zgrzyta należy zacząć od sprawdzenia ustawienia rozrządu, ręcznie kręcić wałem i sprawdzić czy nie ma miejsc gdzie się wał blokuje. Silnik 1,5 w Saxo to jest konstrukcyjnie dobry silnik, bez sprawdzenia co nie gra nie próbuj palić na zaciąg. Możesz też lekko odkręcić filtr oleju podłożyć szmatę i zakręcić rozrusznikiem powinien wypłynąć olej. Sciągnij pasek klinowy lub mikro i wtedy zakręć rozrusznikiem zgrzyty mogą pochodzić np z alternatora.
andrzej_124
Stały forumowicz

29 Sty 2015, 22:11

Kręcić wałem to znaczy? W sensie że muszę rozebrać silnik ? czy da się to inaczej zrobić ? A jak będzie zgrzyt w alternatorze lub nie będzie olej wypływał z rozrusznika to znaczy że trzeba będzię wymienić ?
mieciuk632
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.5 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001