Citroen XM vs Renault Safrane

28 Gru 2012, 00:44

Witam
Podobaja mi sie oba auta,ale nie wiem ktore lepsze w kategoriach:komfort,koszty utrzymania,awaryjnosc,prosze o rady :) z tego co zauwazylem to Safrane jest tansze w zakupie bo kolo 3-4 tys i to podobno dobre auta a jezeli chodzi o XM'a to ceny sa rozne od 2.5k do 10 tys,lecz z tym autem podobno bywa roznie bo nie kazdy mechanik sie zna na tego typu samochodzie i podobno mozna kupic parcha zepsutego przez mechanika :) Jak sadzicie ?
Norbi1778
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam

28 Gru 2012, 01:02

Miałem oba auta. Citroena XM 3.0 w full opcji oraz Safrane 3.0 również w full opcji, lecz z welurem.
Oba auta mają tendencje do mankamentów w elektronice, której jest dużo. Lecz jeśli jako tako się w tym orientujesz, to sam naprawisz większość niewielkich usterek. Safrane jest bardziej opływowy, lecz XM'a trzeba po prostu pokochać, a to nie jest trudne. Ja miałem wersję z czarną, podgrzewaną skórą. Wspaniała. Dzis już takiej nie robią. Chciałbym mieć w domu fotel z niego, bo po prostu elegancją i wygodą uwodził. Dodatkowo hydrauliczne zawieszenie, komfort jazdy jak w S klasie. Miałem go w zwykłym gazie, lecz i tak darł asfalt. Na prawde miło go wspominam, aż mi ktoś w dupę wjechał, kolokwialnie mówiąc i się skończyło... Polecam to auto, jeśli Ci się podoba, to warto byś wydał więcej na zadbany egzemplarz, odwdzięczy Ci się niezawodnością, komfortem i świetnym prowadzeniem. Polecam z czystym sumieniem.
Szpiller
Nowicjusz

Prawo jazdy: 4- 0- 0
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.1 TDI 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

28 Gru 2012, 14:19

Na wstepie dziekuje za odpowiedz :) Czyli wnioskuje ze z tych dwoch aut polecasz XM'a :) To w sumie dobrze bo jezeli chodzi o wyglad to podoba mi sie duzo bardziej niz Renault,jest przesliczny + zawieszenie to pewnie bajka :) chcialbym znalesc egzemplarz z gazem,nie wiem ile chce na to auto przeznaczyc bo poki co nie mam nic,dopiero bede zbieral ale mysle ze kolo 6tysiecy na sam zakup.Jezeli chodzi o Safrane to wedlug mnie wnetrze jest ladniejsze niz w Citroenie,ale nie widzialem ani jednego samochodu ani drugiego na zywo z bliska,moja opinia opiera sie tylko i wylacznie na tym co widzialem na obrazkach :) a jeszcze jedno pytanko,jak to jest z recznym w XM'ce ? bo Citroen BX ma reczny na kola przednie.Nie zeby mi jakos strasznie zalezalo ale czasem lubie sie poslizgac w zime.
Norbi1778
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...