Civic VIII 2010 vs Dacia Spring

19 Sty 2025, 20:23

Witam,

Chciałbym w najbliższym czasie kupić samochód, budżet w okolicach 35-45 tys (chciałbym wydać jak najmniej, ale nie kosztem późniejszych napraw :) ). Autko będzie głównie do jazdy po mieście do pracy ~8 km w jedną i generalnie wkoło komina, może parę razy do roku trasa 100-200km. Głównie zależy mi żeby było mało awaryjne i tanie w utrzymaniu, najlepiej automat.
Po przeczytaniu różnych tematów na forum i zaciągnięcia ogólnej wiedzy z internetu zatrzymałem się na dwóch opcjach, które być może są dość absurdalnie różne :D .
- Honda Civic VIII 1.8 automat w benzynie, obecnie obserwuję poniżą ofertę za 31 tys. (tylko przebieg 200 tys. trochę mnie martwi)
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... H33Lz.html
- nowa Dacia Spring z uwzględnieniem rabatu "Mój Elektryk 2.0", wersja Expression wychodzi za 46 tys. (ładowanie w instalacji z domu, bez solarów)
Proszę o poradę wszystkich którzy mają jakiekolwiek pojęcie na temat tych aut lub ogólnie zasłyszały może jakieś informacje, które mogłyby skłaniać do unikania któregoś z nich. Będę też wdzięczny za propozycje innych modeli aut wpasowujących się w potrzeby :) .
Dziękuję za ewentualną pomoc.
slowflow
Obserwowany

19 Sty 2025, 20:42

Zanim zaczniesz się zastanawiać to idź i przejedź się tą Dacią i będziesz wiedział czy ci pasuje :roll:

Co do Civic to skrzynia automatyczna nie iShift będzie ok (tak jak ta z ogłoszenia) ma ona 5 biegów i całkiem nieźle sprawdza się z silnikiem 1.8 ale ja bym tu dołożył trochę kasy i może znajdziesz coś z mniejszym przebiegiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sty 2025, 20:42

slowflow napisał(a):(ładowanie w instalacji z domu, bez solarów)

Więc jazda wyjdzie drożej niż spalinówką.

slowflow napisał(a):Honda Civic VIII 1.8

Auto jest mechanicznie ok ale bierz pod uwagę, że to jednak trochę twarda taczka a silnik "typowy" dla chądy, trzeba kręcić żeby jechało. IMO trochę bezsens do miasta.

Jako alternatywa dla civic'a popatrzyłbym na aurisa 1.6 a jeśli dacia ci pasuje to sandero nie jest złe a do tego można w gazie dorwać więc jazda śmiesznie tania.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sty 2025, 14:56

Więc jazda wyjdzie drożej niż spalinówką.
Czytaj więcej: civic-viii-2010-vs-dacia-spring-vt137192.htm#postingbox

Rzeczywiście tak drogo? Z tego co się orientowałem "tankowanie" kosztuje poniżej 20zł / 100km z instalacji domowej (zakładając 1,5zł/1kWh, pojemność 26,8, zasięg 220km). Chyba, że coś przekombinowałem :)

Auto jest mechanicznie ok ale bierz pod uwagę, że to jednak trochę twarda taczka a silnik "typowy" dla chądy, trzeba kręcić żeby jechało. IMO trochę bezsens do miasta. Jako alternatywa dla civic'a popatrzyłbym na aurisa 1.6 a jeśli dacia ci pasuje to sandero nie jest złe a do tego można w gazie dorwać więc jazda śmiesznie tania.
Czytaj więcej: civic-viii-2010-vs-dacia-spring-vt137192.htm#postingbox

Dzięki, rozejrzę się w okolicy za aurisami :ok:
Warto oglądać Aurisy w hybrydzie 1.8 HSD Luna? np.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... H3pO7.html
Czy lepiej trzymać się 1.6?
slowflow
Obserwowany

20 Sty 2025, 16:20

slowflow napisał(a):Rzeczywiście tak drogo? Z tego co się orientowałem "tankowanie" kosztuje poniżej 20zł / 100km z instalacji domowej (zakładając 1,5zł/1kWh, pojemność 26,8, zasięg 220km). Chyba, że coś przekombinowałem

Liczysz dobrze tylko przyjmujesz wltp podawane przez producenta a nie to co mają do przekazania użytkownicy tych pojazdów. A kiedy pogrzebiesz to się okazuje, że w lecie przy dobrych wiatrach przejedziesz 200km a w zimie już 100. Przyjmij średnią 150 zamiast 220 i z 20/100 robi się już 27. A przypomnę, że mowa o malutkiej popierdółce, która ma prędkość maksymalną 125kmh i przyspiesza wolniej niż cinquecento. Imo sandero w gazie bije ją na głowę.

slowflow napisał(a):Dzięki, rozejrzę się w okolicy za aurisami
Warto oglądać Aurisy w hybrydzie 1.8 HSD Luna? np.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... H3pO7.html
Czy lepiej trzymać się 1.6?

Raczej o "dwójce" myślałem, ta już trochę trąci myszką, szczególnie za 30k

Jeśli uważasz, że wystarczy ci samochód wielkości springa zainteresuj się fiatem panda 3. Tylko nie miej uprzedzeń, poczytaj, pooglądaj testy a najlepiej zobacz na żywo, będziesz pozytywnie zaskoczony
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...
    Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...