Clio Grandtour III - jaki silnik?

07 Gru 2016, 12:07

Przymierzam się do wymiany auta. Aktualnie jeżdżę Smartem ForFour z silnikiem 1.1 64KM
Szukam czegoś z większym bagażnikiem i nieco mocniejszego od aktualnego samochodu.
Biorę pod uwagę Clio Grandtour (i tylko takie, klasyczne nie wchodzi w grę). Mam wątpliwości co do silnika. Biorę pod uwagę silnik 1.2 100KM, z obawy, że silniki 75KM nie dadzą mi odczuwalnego większego odczucia z komfortu jazdy w porównaniu do aktualnego auta.
Skłaniam się bardziej ku benzynie, zdecydowaną większość czasu jeżdżę po mieście (ok. 20km dziennie), raz w miesiącu jakieś 60km od miasta się zapuszczam (autostrada głównie), parę razy do roku jakiś wyjazd 300+km. Czy jakiś silnik prócz tego wymienionego warto brać jeszcze pod uwagę? A może wybrać diesla?
To nie musi być demon prędkości (chociaż mam ciężką nogę), ale nie chciałabym mieć tak jak w tej chwili odczucia, że samochód przy 120km/h się męczy, czy nie mogę sprawnie wyprzedzić tira na trasie.
Beesarch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
0

07 Gru 2016, 12:16

Załóż jeden temat na forum ogólnym "Jakie auto...", nie jeden do każdego auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...