Co kupic Mazda, Peugeot czy Toyota do 35 tys.

03 Cze 2009, 06:52

Jako ciekawostkę wtrącę,że 2 tygodnie temu dzieciak wyjeżdżał na wycieczkę z klasą do Pragi i jak go odprowadzałem,to koledzy z drogówki przyjechali Kią Cee'd na kontrolę autokaru.Po jej zakończeniu i wsiedli do auta,posiedzieli ze 2 min. i jeden policjant podszedł do nas (grupki rodziców) z zapytaniem czy ich popchniemy,bo auto nie chce zapalic.I popchneliśmy... Pózniej pewnie pojechali kontrolowac stan techniczny innego pojazdu... :roll:
Obciach krytykowac własną firmę ale trzeba byc obiektywnym... :???:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Cze 2009, 20:21

Artur a co powiesz na taką scenę jaką ja widziałem na północy Włoch.Podjeżdża facet pięknym Ferrari,tankuje potem wsiada z uśmiechem i odpala a tu nic ,hehla ,hehla,nic.Hehla,hehla ,hehla jakiś czas,w końcu samochód jak Syrenka odpala,sam pokręcił głowa z uśmiechem i rura,trochę mu przerywał na początku.Nie zapomnę tego do końca życia .KIA CEED?!Ten makaroniarz i ci policjanci nie dbali o samochody swoje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Cze 2009, 05:50

Dobrze,że facet miał chociaż dystans do siebie i sam się do siebie uśmiechał! :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Cze 2009, 19:45

Artur jeżdzę dwudziesto kilkudziesięcioletnim :grin: Mercedesem,tylko raz miałem problemy z odpaleniem go ,tylko raz od 95-ego roku,siadł mi moduł zapłonowy od przebic na kablach zapłonowych.Serwisuję go sobie sam(tak jakbym do serwisu Mercedesa jezdził albo jeszcze lepiej :mrgreen: )Na świecach zrobię 15 kkm i wyrzucam,nie interesuje mnie że jeszcze dobrze funkcjonują,kable 30 kkm i nowe.Przepustnicę też czyszczę ,smaruję i czyszczę aparat zapłonowy od środka.Gdy nie jezdzę machę mam często podniesioną (profilaktyka),ciotka caly czas mi gada,że samochód mi się psuje ale ona bardziej w temacie krów dojnych :lol: jest biegła .Podchodzę do samochodu inaczej ,wiem ile co mniej więcej wytrzymuje i to wyrzucam ,jeżdżę bezawaryjnie dlatego,usłyszalem ostatnio szum łożyska za dwa dni już go nie było w ten sposób samochodu nie zadziaduję.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Cze 2009, 10:33

Ale:
1.Musisz się na tym znać,
2.Musisz umieć sam wymienić,
3.Musisz mieć rezerwę budżetową.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2009, 20:50

Zgoda ale wierz mi nikt mnie mechaniki nie uczył,po prostu trzeba się tylko nie bac,naturalnie gdybym miał wyrafinowaną elektronicznie brykę to bym nie powalczył z nią za bardzo.Jak opanowałem elektrykę?!Zacząłem myśleć na jakiej zasadzie wszystko działa,tak sam doszedłem jak działają czujniki temperatury,sam tak przerobilem instalację w Mercedesie,że jest niezawodna do bólu(zaczęło wszystko siadać,nawiewy,stacyjka,ją wyrzuciłem i jeżdżę bez! :mrgreen: Nie ma mi się co psuć .Rezerwa budżetowa?!Jeśli wymieniasz Dishman wszystko na bieżąco to nie odczujesz tak kosztów.Ten Mercedes jest tak genialnie zbudowany,że np.łożyska kół przednich wymieniasz na drodze,do wszystkiego masz dostęp,alternator wyjmuję w 10 minut,rozrusznik 0.5 h. itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...

12 Cze 2009, 09:44

a jakie zdanie macie na temat tej hondy w dieselu
[link do Onet wygasł]
czy to dobry wybor w takiego diesela sie nie pakowac :?:
Piotel
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

12 Cze 2009, 10:04

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zerknij na to, moim zdaniem godne uwagi.
stasiowski121

12 Cze 2009, 13:06

fordem jezdze i niechce nastepnego co macie jakies opinie na temat tej hondy co linka wczesniej dalem ?
Piotel
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

12 Cze 2009, 15:35

Piotel napisał(a):fordem jezdze i niechce nastepnego co macie jakies opinie na temat tej hondy co linka wczesniej dalem ?

Hondę kup, ale w benzynie, bo stare diesle 1.7 do mało awaryjnych nie należą (silnik w nich nie jest konstrukcji Hondy, jak w nowych dieslach!)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Lis 2009, 15:54

Mam Peugeota 307 1,6 w rodzinie od 2002r. Przejechał 125000km Moim zdaniem samochód godny polecenia. Ładnie wykończony, nie psuje się częściej niż inne. Np zawieszenie nei było w ogóle jeszcze wymieniane. A opinię awaryjnych mają właśnie głównie 307 sprzed faceliftingu. Te po już mniej.
Po zainstalowaniu gazu jest trudność z jego regulacją. Może to kwestia wymiany świec? Jeszcze tego nie zrobiłem.
Mam benzynę, nie wiem jaki jest HDi.
Z Peugeota odradzam tylko ASO. Znają się na wyciąganiu pieniędzy lepiej niż na samochodach.

Corolla jest droższa i ma opinię mniej awaryjnej - nie wiem, nie sprawdziłem. Jest też troszkę mniejsza na zewnątrz i dużo mnie przestronna w środku.

I 307 jest ładniejszy. Corolla jest taka bez wyrazu :)
LouisQ
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin