Co lepsze? Megane, Astra czy Ibiza ?

27 Lis 2013, 17:50

Witam czytałem już mnóstwo tematów o samochodach lecz tak naprawdę już sam nie wiem co wybrać dlatego prosiłbym kogoś kto się zna o opinie.. z góry wielkie dzięki. Co jest lepsze? patrząc na spalanie, blacharkę, silnik? lepszy diesel czy benzyna? może gaz?

1. Opel astra G
2. Seat Ibiza FL II
3. Renault Megane Coupe I

Biorę pod uwage kupno któregóś z nich.. dzięki :)
Bubaak22
Nowicjusz

Auto: brak

27 Lis 2013, 20:16

a powiedz mi jaki budzet :) moim zdaniem najlepszy bylby opel. A diesel/benzyna/gaz to zalezy do czego ma byc auto? do dojazdow do pracy na krotkim odcinku czy do dalekich podrozy?
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

27 Lis 2013, 22:42

dzięki za odpowiedź, na autko mam budżet 7000-9000, auto przeważnie do pracy, po około 25 km w jedna strone, choć być może także bez dojazdow do pracy, czyli sporadycznie do wlasnego uzytku jak kazdy ;) zastanawiam sie wlasnie nad oplem ale wydaje mi sie, ze maja slabą blache, szybko lapie rdza i nie wiem czy to prawda? w renowce chyba jest lepiej. dlatego licze na szczegolowe porownanie moze, bo nei chce kupic byle czego.. dzieki ;)
Bubaak22
Nowicjusz

28 Lis 2013, 10:18

Opel szybko lapie rdze o ile byl powypadkowy.
Jesli nie byl to newralgicznym punktem sa nadkola. Jak je sie zrobi raz na 2 lata i zniszczy rdze w zarodku (a nie walka jak juz mamy ruda na progach i wszedzie indziej) to bedzie ok. Tzn na pewno gorzej niz VW czy Audi, ale te stereotypy wynikaja z tego ze wiele osob nie dba o auta a potem zdziwiona ze zgnite... W miesiac im nie zgnilo.

Jak dokladnie obejrzysz i nie kupisz zgnitego, to przy zalozeniu ze bedziesz dbal przez te 5-6 lat auto na pewno sie nie rozpadnie :)

Wracajac do tematu. Ja bralbym astre i kladl LPG - w dlugim terminie wyjdzie najtaniej.

A jak jestes antylpg to polecam ibize 1,9 tdi. O ile silnik nie bedzie zjechany to tez bedzie tanio.

Tyle ze ibiza to autko raczej 2osobowe, astra spokojnie 4 osoby pojada - to juz zalezy od potrzeb
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

28 Lis 2013, 11:05

tak, przy zakupie Opla zwróć szczególną uwagę na to, żeby auto nie posiadało ognisk rdzy. jak buda zdrowa to potem z górki :piwo:
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

28 Lis 2013, 11:25

Miałem do czynienia z 2 samochodami z Twojej listy - Seatem i Oplem.Moim zdaniem jeśli chcesz gazować wybierz Opla, jeśli diesla to Seat w TDI-ku.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

28 Lis 2013, 12:16

dzięki wielkie za rady, wlasnie nie chce zbytnio diesla , wole benzynke ewentualnie z gazem. Wlasnie najbardziej bralem pod uwage opla ale balem sie o tą rdze, ale macie racje w sumie wszystko gnije.. biore opla ;)
Bubaak22
Nowicjusz