Mazda3 vs Ford Focus vs Seat Leon

27 Lis 2013, 13:20

Chciałbym poznać waszą opinię na temat poniższych aut. Który z nich byście wybrali?

Pod uwagę bierzemy:
Nowa Mazda 3 SkyActive 2.0 165 KM
Ford Focus EcoBoost 1.6 150 KM
Seat Leon 1.4 TSI 140 KM

Wszystkie auta posiadają podobne przyspieszenie (nieco powyżej 8 sek. do setki), jak również średnie spalanie (w okolicach 6L/100KM). Wizualnie najbardziej podoba mi się Mazda. Na co dzień jeżdżę jednak dieslem z turbiną i ciężko mi się przestawić na styl jazdy wolnossącym pojazdem. Ford i Seat, mimo że benzyniaki, wyposażone są w turbinę. Dzięki temu maja szerszy zakres obrotów w których samochód przyspiesza i nie trzeba go tak bardzo wkręcać na obroty. Podsumowując: wygląd - dla Mazdy, frajda z jazdy - dla Leona i Focusa. Mimo wszystko w moim prywatnym rankingu na razie minimalnie wygrywa Mazda, choć trzeba też przyznać, że jest też najdroższym wyborem. Jestem jednak ciekaw waszych opinii.
Zastanawiasz się, który samochód wybrać?
Progres
Nowicjusz

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Lis 2013, 14:33

Byl niedawno taki temat:
jakie-nowe-auto-za-70-75-tys-vt69527.htm

Tzn mazda vs leon, ale focus jest tu dla mnie zdecydowanie na 3. miejscu.

Tam juz wyrazilem swoja opinie, dodam tylko ze autem z turbina przyjemniej sie jezdzi, ale ta przyjemnosc moze z czasem generowac dodatkowe koszty - istotne tylko i wylacznie jesli auto ma byc dlugoterminowa inwestycja.
Ponadto przy dynamicznej jezdzie maly silnik z turbo spali duzo wiecej niz duzy silnik. Chociaz przy tych silnikach to juz spokojna operowanie przepustnica moze byc wystarczajaco dynamiczne :)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

27 Lis 2013, 15:48

Yankee, dzięki za podrzucenie mi tematu. Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy.

Mam jednak pytanie z nieco innej beczki. Czy opłaca się kupować Mazdę z silnikiem 165-konnym, skoro zarówno ten jak i 120-konny silnik dają taki sam maksymalny moment obrotowy - 210 Nm przy 4000 obr.? Różnica w przyspieszeniu do 100km/h obu wersji to zaledwie 0.5 s. Niestety nie miałem okazji jeździć wersją z mniejszym silnikiem. Wprawdzie bardzo lubię dynamiczną jazdę, ale po prostu zastanawiam się, czy warto jest przepłacać? Czy różnica w przyspieszeniu będzie w ogóle zauważalna?
Progres
Nowicjusz

27 Lis 2013, 16:28

Powiem szczerze ze troche mnie zabiles tym ze obydwa silniki maja po 210nm przeciez to prawie 50km roznicy!!! Ale sprawdzilem w 2 miejscach i faktycznie tak pisza!
Tak na chlopski rozum wynikaloby ze wiekszy silnik jest duzo elastyczniejszy i ma plasko rozlozony moment, natomiast w mniejszym moment ginie gdzies pomiedzy 4 a 6tys dosc wyraznie. Skoro przyspiesza podobnie to ponizej 4 tys. mniejszy silnik powinien byc rownie elastyczny.
Wniosek jest taki, ze o ile czesto nie wchodzisz powyzej 4 tys. obrotow to zakup wiekszego silnika jest bez sensu.

Ale to tylko teoretyczne rozwazania plynace z 2 liczb - najlepiej sie przejechac i samemu sprawdzic. Skoro kupujesz nowy samochod to chyba nie powinien byc problem.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Rok produkcji: 2017

27 Lis 2013, 18:15

Koniecznie chcesz nowe auto ?
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

27 Lis 2013, 19:37

Moim zdanie albo Mazda albo Ford. Seat odstaje wyraźnie od tych dwóch samochodów, jeszcze ten silnik.. :?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Lis 2013, 19:39

Ja zdecydowałem się na mazdę. Seata oglądałem i fajne autko, ładne z zewnątrz, dynamiczny silnik. Natomiast środek Seata dzielą od Mazdy lata świetlne, jak dla mnie jest zbyt archaiczny. Co do dynamiki mazdy 120km a 165km różnią się tylko tym, że auto gdzieś powyżej 130km/h faktycznie lepiej zbiera :) Dealerzy z którymi rozmawiałem też to potwierdzają.
Jechałem nową mazdą 3 (wersja 120KM) i wg. mnie nic jej z dynamiki nie brakuje, fajnie zbiera nawet na wyższych biegach. Seat wypada tu lepiej, ma bardziej elastyczny silnik, w maździe trzeba jednak częściej machać biegami - mi osobiście to aż tak nie przeszkadza. Forda raczej odradzam.
wlad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 Pb 141KM
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2013, 13:36

Koniecznie chcesz nowe auto ?

Myślałem jeszcze nad używanym BMW 320d touring xdrive E91, z silnikiem diesla 2.0 184 KM, ale boje się, że przeoczę jakąś ukrytą usterkę i później, jak coś walnie, to się nie wypłacę. Mam propozycję zakupu takiej maszyny z 2012 roku (do maja jeszcze na gwarancji), sprowadzonej z Niemiec, z przebiegiem 100 000km za 90 000 zł. Cena wprawdzie przekracza mój budżet, ale biorąc pod uwagę frajdę jaką daje prowadzenie tego auta, byłbym nawet skłonny dorzucić trochę na cel zakupu auta. Byłbym, gdybym wiedział, że wszystko z nim jest ok.
Progres
Nowicjusz