Co sądzić o koreańskich samochodach ?

17 Lis 2016, 20:22

Cześć,
zakładam ten temat, ponieważ chciałbym usłyszeć Wasze opinie na temat koreańskich samochodów. Co do ich awaryjności, typowych przypadłości czy kosztów utrzymania. Od pewnego czasu czytam forum, o samochodach, przeglądam ogłoszenia i natykam się na takie marki jak: Hyundai i Kia. Akurat ich dwa modele i30 i Ceed cieszą się w Polsce dużą popularnością i jako tako utrzymują cenę, dlatego interesują mnie bardziej modele typu Sonata, Cereto, Coupe. W porównaniu do konkurencji np. Sonata IV oferuje bogate wyposażenie, świetny wygląd i młody rocznik a taka Audi jest przynajmniej 2x droższa. Czytając też opinie na temat tych samochodów na autocentrum oceny są powyżej 4,5 gwiazdki, ponad 90% zadowolonych użytkowników a w komentarzach powtarza się słowo "bezawaryjne". Jak to jest w rzeczywistości, odpowiadając na pytanie z początku posta ? :)
flini
Początkujący

Auto: brak

17 Lis 2016, 20:42

Ogólnie to tak:
- mało awaryjne
- sprawdzają się bdb jako auto do jazdy z punktu A do B
- tanie części
- prosta konstrukcja
- trochę plastikowe wnętrze
- słabe prowadzenie
- tanio można kupić coś w dobrym stanie przez Januszowe stereotypy o niedostępności części i rzekomej ich "tandetności" tj. awaryjności

Ogólnie nie ma co się bać. Mój ojciec miał Accenta przez 16lat, którego sam użytkowałem teraz ma drugiego Hyundaia ix20 od 4,5 roku i nic się nie dzieje.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Lis 2016, 20:48

Moja ex miała Hyundaia I20,zero problemów,rodzice mieli I30 od nowości też ok,teraz mają nowe I30 więc jak widać są wierni jednej marce :ok:
Mój ojciec miał Lanosa 13lat,moja aktualna luba ma Lanosa i mówi że jest bardzo zadowolona z niego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lis 2016, 22:04

No właśnie :mrgreen: cieszę sie, że ta opinia nie dotyczy jedynie aut, które sa w miarę nowe ale i także, że po upływie czasu również cechują sie bezawaryjnoscia. Stosunek ceny do tego jakie oferuja wyposazenie rowniez bije na glowe. Tak na marginesie to Sonata zajela w USA 1 miejsce właśnie w rankingu co do bezawaryjnosci :) szkoda tylko ze aut tych marek jest tak malo na polskim rynku :( ale juz wiem ze moj wybor na dalsza przyszlosc jak uzbieram kiedys pieniadze padnie na sonate iv :naughty:
flini
Początkujący

Auto: brak

19 Lis 2016, 12:25

dzida napisał(a):- tanio można kupić coś w dobrym stanie przez Januszowe stereotypy o niedostępności części i rzekomej ich "tandetności" tj. awaryjności

Święta racja. :ok:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

24 Lis 2016, 09:30

dokładnie, zgadzam się :ok:
bran
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...

28 Lis 2016, 15:05

dobre auta, ja bym nie unikała ;)
greta98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1998
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Freelander TD4
Silnik: 1.8 TD4
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2002

06 Gru 2016, 13:22

Dobre samochody :ok:
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

13 Gru 2016, 14:51

Nawet nie jestem do końca pewien które marki są koreańskie.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

27 Gru 2016, 12:28

Ojciec jeździł matizem 16 lat, słabo dogrzewa w zimie innych wad nie pamiętam.
Marek99
Początkujący

28 Gru 2016, 14:08

Jestem jak najbardziej na "tak" dla koreańskich samochodów, które w Polsce jak i na całym świecie cieszą się bardzo dobrą opinią. Są mało awaryjne i mają tanie części, Stosunek jakości do ceny tych aut jest naprawdę bardzo dobry, osobiście znam przypadek kiedy to w Matizie przez 16 lat do wymiany były tarcze, klocki hamulcowe oraz wahacze, czyli te podstawowe kwestie, nic poza tym.
Bracks
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

30 Gru 2016, 00:31

Ja tam do koreańskich aut nic nie mam.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

18 Sty 2017, 11:15

I słusznie bo naprawdę jakość względem ceny jest na odpowiednim poziomie o czym pisałem powyżej i nie przepłacasz jak to często bywa za samą markę - pierwszy lepszy przykład: VW Passat czy każdy model Audi.
Bracks
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2008

19 Lut 2017, 22:04

Z punktu widzenia mechanika-części są ale trzeba na nie czekać, silniki żywotne jak się o nie dba. Dla przykładu silniki hyundaia (2,4DOHC i 2,0 DOHC FN) mają problem z panewkami i kiedy padnie silnik to albo wał 3500 zł+ robocizna albo drugi silnik. Jeśli chodzi o to drugie rozwiązanie to koszt na naszym rynku wiąże się z wydatkiem w kwocie około 6000 PLN. Jednak znam lekarstwo :D kupno silnika.
silniki1
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: mazda626
Silnik: 2.0 ditd 90 KM
Rok produkcji: 2002