Co sądzicie o Seacie?

20 Paź 2009, 20:13

Witam mam pytanie co sądzicie o tym modelu Seata???Pozdrawaim
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

20 Paź 2009, 22:57

O jakim modelu Seata, bo nie wiem o jaki chodzi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 16:35

Leon Cura R 225km
petero
Początkujący

21 Paź 2009, 18:51

Petero chodzi ci o Seata Leona Cura?! :shock: czy kura? :lol: z cuprem czy bez z kupra?! :grin: Dobra do rzeczy ,ten wariant Seata Leon Cupra R został wprowadzony w 200O r a silnik 1.8T został zastosowany w 2002r a w 2003 r został wzmocniony do 225KM , ma 5 zaworów na cylinder,naturalnie AUDI też ma te silniki,ten Seat przeznaczony jest dla ludzi rządnych wrażeń(autko wyczynowe) oceniane prawie identycznie jak AUDI A3 ,nawet wykończenie wnętrza jest lepsze jak np.w Golfie.Te Seaty ogólnie słyną z ponadprzeciętnej niezawodności.Pamiętaj że to auto wymaga dużych umiejętności (6.9 do setki oraz ciągnie do ponad 240 km/h)Przyjrzyj się szczególnie kondycji turbiny ,po kupnie od razu wymień rozrząd wraz z pompą wody ,kup pompę z metalowym wirnikiem solidnej firmy.Auto uzyskało 5 gwiazdek na sześć ,AUDI A3 5,5.Spalanie12.6/6.7/8.9.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Paź 2009, 21:53

Heh faktycznie źle napisałem :).Oczywiście chodzi mi o Cupre.No dzięki za info dotyczące co trzeba zrobić po kupnie.Mam pytanie do Ciebie co sądzisz jescze o ewentualnym chiptuningu tak na 265 km?.To autko to moja zmora w pozytywnym tego słowa znaczeniu <lol> Dzięki i pozdrawiam.
petero
Początkujący

22 Paź 2009, 14:48

Pamiętaj o tym ,że ten silnik chociaż wzmocniony już ma moc niezłą przy takiej pojemności,ja bym się tutaj w żaden chiptuning nie bawił ,najbardziej przyjazne i chętne tym manewrom są turbodiesle ale profesjonalny zabieg zaczyna się od 1500zł wzwyż,odbija się to niestety na trwałości silnika.Nie polecam w tym wypadku,gdyż wtedy to autko może się stać dla ciebie zmorą ale w negatywnym tego sensie :!: :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Latem należy dbać o akumulator tak samo, jak zimą
    Akumulator najczęściej odmawia posłuszeństwa zimą. Okazuje się, że nie z powodu niskich temperatur, lecz głównie z powodu zaniedbań w okresie letnim. Nieprzygotowany do zimy akumulator przestaje działać już przy pierwszych ...

22 Paź 2009, 18:29

O kuffa !!! To ma aż 6.9 do 100k/h ? :shock:
No to normalnie się zawiodłem :neutral:
Myślałem że to idzie lepiej :mad:
Na autku się nie znam ale mi się podoba... Jest bardzo ładne no i szybkie :???:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

22 Paź 2009, 19:30

Daro jesteś zawiedziony?!Ciebie rozumiem bo masz prawie Ferrari no ale wiesz ile można podrasować taki silnik bez niezbędnych innych przeróbek?Najwyżej 10-15% i to tylko w profesjonalnym zakładzie,jeśli chce się więcej to niestety należy dokonać pewnych zmian czyli układ dolotowy( nowa większa turbina) oraz układ paliwowy (nowe wydajniejsze wtryski) nie ma hop-siup!Zwykłym chipem można bez problemu podnieść moc max.o 15% i to jest bezpieczne dla silnika jeśli dokona tego profesjonalista.Są CUPRY(nowsze modele) z silnikami 265 KM ale o ile pamiętam nie ma zbyt dużej różnicy w przyśpieszeniu a prędkość max i tak jest ograniczona do 250km/h.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Paź 2009, 20:28

Hmm no to dzięki, ale i tak ten chiptuning zrobię na te 265 km w profesjonalnym zakładzie kumpel ma taką Cuprę i mówi, że różnica jest duża w porównaniu do 225 km.ma v-max 260 a do setki gna w 6,2 sekundy więc moim zdaniem warto zainwetować w ten chiptuning oraz tak jak wspominałes zmienic ta pompę a później to się zobaczy :)
petero
Początkujący

22 Paź 2009, 20:36

Jeśli masz kasę to czemu nie ale pamiętaj sam chiptuning to za mało bo zniszczysz silnik jedź do profesjonalnego zakładu ale jeszcze raz się zastanów czy warto urywać te 0.7 sekundy ,rozumiem kolega ma mocniejsze autko ale ty za to będziesz miał mniej problemowe a prawie tak samo szybkie. :smile:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Paź 2009, 21:02

Heh no ok dzięki za rady.Wiesz co jemu nie się nie dzieje :) jak narazie a jeździ juz 2 lata wydaje mi sie,ze niektore auta u innych doprowadzaja ich do szału np. laguna kumpla ojca ciagle sie psuje natomiast kuzyna jest idealna i nic sie nie dzieje wiec tego nie da sie przewidziec :)
petero
Początkujący

22 Paź 2009, 21:33

PhantomASA1 napisał(a):Daro jesteś zawiedziony?!Ciebie rozumiem bo masz prawie Ferrari no ale wiesz ile można podrasować taki silnik bez niezbędnych innych przeróbek?Najwyżej 10-15% i to tylko w profesjonalnym zakładzie,jeśli chce się więcej to niestety należy dokonać pewnych zmian czyli układ dolotowy( nowa większa turbina) oraz układ paliwowy (nowe wydajniejsze wtryski) nie ma hop-siup!Zwykłym chipem można bez problemu podnieść moc max.o 15% i to jest bezpieczne dla silnika jeśli dokona tego profesjonalista.Są CUPRY(nowsze modele) z silnikami 265 KM ale o ile pamiętam nie ma zbyt dużej różnicy w przyśpieszeniu a prędkość max i tak jest ograniczona do 250km/h.

Nie no tak wiem... Auto w sumie nie jest typowo sportowym tak jak FC ale 225KM... Wiesz może ile Cupra ma momentu? I ile waży ?
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

22 Paź 2009, 21:48

Kumpel może mieć fabryczną CUPRĘ o takiej mocy! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Paź 2009, 22:18

NIE NIE MA ma 2004 r 225 km i chip do 265 km kombinował przy niej :)
petero
Początkujący

23 Paź 2009, 08:40

Jeśli zrobił to profesjonalnie to nie można się dziwić ,że autko nie stwarza problemów,przekroczył nie dużo barierę bezpieczną dla silnika (15 %)Tunerzy nie zalecają jednak przekraczania tej bariery ,biorąc pod uwagę,ze kolega oparł się o 18% różnicy można stwierdzić ,że nie przesadził i zrobił to z głową.
PhantomASA1
Forumowicz VIP