Co sprawdzić w Bmw e36 2.0 92-95r przed kupnem??

30 Sie 2010, 11:11

Chłopaki a jak wypada takie BMW pod względem zawieszenia??Chodzi mi o seryjne zawieszenie jest sztywne czy miękkie?? Osobiście wole sztywniejsze zawieszenia :) czy to będzie mniej więcej jak W Oplu Calibrze??Miałem takiego jak dla mnie było super nie miękkie ale też bez przesady sztywne w zakrętach super:) i Jak wypada to Auto w zimę?? słyszałem ze jest dramat hehe
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km

30 Sie 2010, 12:44

Zawieszenie jest bardziej sztywne niż np. w Mercu C klasie W202, i dobrze trzyma się drogi, jednocześnie oferując dobre tłumienie nierówności. W zimę tragedii nie było, a mieszkam w lesie, terenówka tylko na rajdy a do roboty plaskaczem,zimą jak zawiało to było ciekawie, tylko że ja miałem akurat pełną blokadę tylnego mostu (nie żadne szpery czy LSD jak kto woli), ale wogóle nie była potrzebna, dobra zimówka i dawała radę.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sie 2010, 13:32

AreBie napisał(a):Tylko jakimś cudem te "plastiki" mają więcej gwiazdek w testach zderzeniowych. Widziałeś test zderzeniowy E36 na youtubie ? Poszukasz sam czy Ci linka podesłać ?

No niestety, ale te testy można sobie wsadzić, przy czym faktycznie E36 jest jednym z mniej bezpiecznych BMW, ale i tak wolałbym w nim siedzieć w razie wypadku niż w jakiejś pierdziawce małej.

Konrado125 napisał(a):Chłopaki a jak wypada takie BMW pod względem zawieszenia??Chodzi mi o seryjne zawieszenie jest sztywne czy miękkie?? Osobiście wole sztywniejsze zawieszenia :) czy to będzie mniej więcej jak W Oplu Calibrze??Miałem takiego jak dla mnie było super nie miękkie ale też bez przesady sztywne w zakrętach super:) i Jak wypada to Auto w zimę?? słyszałem ze jest dramat hehe

No nie żartuj, kompletnie nie ma co porównywać z Oplem, już tym bardziej Cali. Beemka to idealny kompromis trakcji z komfortem.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sie 2010, 17:51

Na jakiej to podstawie ignorancie jeden mówisz że te testy można sobie wsadzić ??? Kim Ty jesteś że możesz to oceniać ??? Jakieś przykłady, dowody... e i tak napiszesz tylko że BMW jest najlepsze. Wypowiedzi twoje tylko potwierdzają że jesteś stereotypowym kierowcą BMW z małym możdżkiem. Dla ciebie wiekszy szpan to zginąć w BMW niż przeżyć wypadek w jakimś innym aucie. Nawet nie jest mi żal takich ludzi jak Ty.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

30 Sie 2010, 18:23

A Twoje wypowiedzi potwierdzają, że jesteś po prostu debilem. Nie odróżniasz zderzenia dwóch samochodów (taki obraz mamy najczęściej, ewentualnie wąska przeszkoda typu drzewo/słup) od uderzenia w przeszkodę nieruchomą i nieodkształcalną (ncap), nie znasz praw fizyki, co się dzieje jak małe autko zderza się z większym. Co z tego, że jakieś tam clio czy panda będzie miało 5 gwiazdek jak się zderzy z autem klasy średniej, które ma 3? Wypadnie blado, pooglądaj sobie takie testy na youtube oraz poczytaj testy innych, niezależnych firm i nie ograniczaj się do tej marketingowej papki, jaką jest NCAP. Polecam pomyśleć albo zgłębić temat na przyszłość, zanim zaczniesz komuś ubliżać, nie będziesz musiał znów zrobić z siebie idioty.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sie 2010, 18:42

Debila to Ty widzisz patrząc w lustro codzienie rano skoro już używamy takich epitetów. Tak się składa że fizykie znam bardzo dobrze. Papkie to ty masz zamiast mózgu, a wszystko przez ślepą miłość do BMW :-D Stare zdezelowane (pewnie zespawane z trzech innych) BMW kontra nowoczesne mało auto... tak tu napewno BMW ma przewagie :-D

Drzewo i słup jest odkształcalne ?!
AreBie
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...
    40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

30 Sie 2010, 19:02

bigbrother napisał(a):Sorry za mały OT :wink:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam.

to może napisałbyś czy jakiej prędkości był ten crash test, bo to akurat istotne

kolejny crash test E36
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HO2cQAfoCsc[/youtube]

nie sądzę, że taka meganka wypadła by lepiej na teście
Ostatnio edytowany przez Frugo, 31 Sie 2010, 00:26, edytowano w sumie 1 raz
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

31 Sie 2010, 00:25

AreBie napisał(a):Debila to Ty widzisz patrząc w lustro codzienie rano skoro już używamy takich epitetów. Tak się składa że fizykie znam bardzo dobrze. Papkie to ty masz zamiast mózgu, a wszystko przez ślepą miłość do BMW :-D Stare zdezelowane (pewnie zespawane z trzech innych) BMW kontra nowoczesne mało auto... tak tu napewno BMW ma przewagie :-D

Drzewo i słup jest odkształcalne ?!

Jesteś żałosny, skoro ja mam papkę zamiast mózgu i robię Cię jak dziecko w wojnie na argumenty tzn., że Ty nie masz pod czapką nawet stolca. Jak nie rozróżniasz drzewa/słupa od ściany to rąbaj w nią głową, do skutku. Miałem na myśli raczej normalne auto, jaki jest sens porównywać samochód powypadkowy do niebitego? To tylko Ty chyba mogłeś się pokierować taką logiką.

Kończę z Tobą rozmowę, ewentualnie będę Cię miał na celowniku na forum, a to dość poważny problem, nie warto się zniżać do poziomu rynsztoku, niepotrzebnie się dałem sprowokować.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 03:28

Nie no latarnie są w ten sposób projektowane że przy zderzeniu z pojazdem wcale sięnie odkształcają... prosty przykład zaobserwowany jakiś czas temu... Mercedes 190 (jeszcze wąska listwa) ma zajechaną drogę przez Opla Corsę C, dochodzi do zderzenia, straty w Mercu pęknięty zderzak i pobita lampa, straty w Corsie, odpadło pół przodu, pasażerka trafiła do szpitala z obrażeniami kręgów szyjnych. Wolałbym jednak jechać w Mercu :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

31 Sie 2010, 07:24

jiGsaw jakie argumenty? Ty znasz tylko jeden .. BMW jest najlepsze. A rynsztok to twoje E30 z 87 w gazie ;-)

Będziesz miał mnie na celowniku? HA HA HA
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 09:27

Honda CR-V do wybitnych aut też nie należy :mrgreen: Debilizmem jest porównywanie auta opracowanego na początku lat 90' z autem opracowanym w połowie lat 90' :wink: ponieważ kilka lat robi różnicę, to tak jakbyś porównał Megane z 95r. z E46 z 2000r.
Jogi4x4
Stały forumowicz

31 Sie 2010, 14:13

Nie karmić trolla. Co to jest Honda crv w ogóle? :roll: :lol: Honda crv - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.

BTW. Ten rynsztok ma więcej mocy od Twojej Hondziny, mimo, że silnik o tej samej pojemności był projektowany 20 lat wcześniej, a ma 2 zawory na cylinder. No, ale możesz sobie dumnie na klapie nakleić 16v, o ile nie wstawiali fabrycznie. :lol:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 15:58

A czy ja gdzieś pisałem że CR-V to wybitne auto ???
Honda CR-V to auto nowocześniejsze, niezawodniejsze, bezpieczniejsze i pod każdym względem lepsze od E30 z 87 roku. (Nie wstydze się w podpisie napisać czym jeżdze)
Może znasz jakieś BMW w cenie do 25 tyś które przejedzie polną drogą w zime lub wiosną ?

P.S. To że musze jeździć polną drogą to mój wybór.
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 16:07

Bez obrazy dla nikogo ale śmieszą mnie zwyczajnie ludzie którzy mają podnietę lansując się dwudziestoparo - letnim BMW z ciemnymi szybami, na alufelgach i z rynną zamiast wydechu, tylko dlatego że jest to BMW.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 16:08

Zapomiałęs jeszcze o naklejkach "M" ;-)