Co sprawdzić w Bmw e36 2.0 92-95r przed kupnem??

31 Sie 2010, 16:09

Dla wszystkich wątpiących.
Nowoczesny mały samochód vs parenastoletni duży samochód.
Nie muszę chyba nikogo wyzywać od debili bo każdy myślący sam wyciągnie prawidłowe wnioski.
Masa Volvo jest większa niż e36, jest też uznawane za jeden z najbezpieczniejszych samochodów początku lat 90tych.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

.
Nowoczesne samochody w dziedzinie bezpieczeństwa dzieli przepaść od tych sprzed 15-20lat.
A BMW e36 i tak należy do kategorii tych mniej bezpiecznych, nawet w swoim czasie.
A jeśli ktoś wątpi w miarodajność crash-testów to mi jest przykro, warto pamiętać, ze gwiazdki są przyznawane w odniesieniu do poszczególnych klas.
Postęp w dziedzinie bezpieczeństwa na przestrzeni ostatnich lat jest wspaniały oto przykład:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kto jeszcze 10 lat temu mógłby przypuszczać, że tak małe auto zapewni taką ochronę pasażerom w zderzeniu z dużym SUV'em?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2010, 16:14

Szwedzka stal kontra plastik :-D
To papka marketingowa, oni nie znają się na fizyce. Celowo nie użyli BMW w teście. To prowokacja :-D
Ostatnio edytowany przez AreBie, 31 Sie 2010, 16:18, edytowano w sumie 1 raz
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 16:18

Pewnie tak :lol:
BTW: ja w momencie wypadku zdecydowanie wolałbym siedzieć w "plastikowym" wg. niektórych Peugeocie 308 niż drugim naszym samochodzie dużym, niemieckim, pancernym niczym BMW Mercedesie W202.(który notabene w crash-testach wypada dużo lepiej niz e36, co nie zmienia faktu, że i tak słabo).
Jasiek90
Stały forumowicz

31 Sie 2010, 18:33

AreBie napisał(a):A czy ja gdzieś pisałem że CR-V to wybitne auto ???
Honda CR-V to auto nowocześniejsze, niezawodniejsze, bezpieczniejsze i pod każdym względem lepsze od E30 z 87 roku. (Nie wstydze się w podpisie napisać czym jeżdze)
Może znasz jakieś BMW w cenie do 25 tyś które przejedzie polną drogą w zime lub wiosną ?

P.S. To że musze jeździć polną drogą to mój wybór.

Przyjedź tym to Ci palcem pokażę co i gdzie jest lepsze. No i ciekawe jaka będzie forma za 15 lat. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2010, 18:42

Jasiek90 napisał(a):Pewnie tak :lol:
Mercedesie W202.(który notabene w crash-testach wypada dużo lepiej niz e36, co nie zmienia faktu, że i tak słabo).

Kiedyś w pewnej gazecie były wyniki crash-testów i wynik dla W202 2 gwiazdki, E36 2 gwiazdki ( druga warunkowo za zbyt duże przeciążenia podczas zderzenia).
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sie 2010, 18:51

W202:
http://www.euroncap.com/tests/mercedes_ ... 97/18.aspx
Zderzenie czołowe: 5pkt.
Zderzenie boczne: 12pkt
vs
E36:
http://www.euroncap.com/tests/bmw_3_series_1997/15.aspx
Zderzenie czołowe: 2pkt
Zderzenie boczne: 8pkt
+ skreślona gwiazdka z powodu bezpośredniego zagrożenia życia.
W202 wypada jednak lepiej mimo, że waży dużo więcej co przy takim typie zderzenia raczej przeszkadza.
Większa sztywność karoserii(widać to szczególnie przy zderzeniu bocznym) daje się zauważyć.
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SUV’y w rozmiarze XL od Lexusa
    Największym samochodem klasy SUV, sprzedawanym przez Lexusa w Polsce jest cieszący się dużą popularnością model RX. Tymczasem na rynkach światowych – w tym za naszą wschodnią granicą – marka oferuje dwa jeszcze ...

31 Sie 2010, 19:48

Koledzy dzięki ze się tak o mnie martwicie i rozwinęliście mi temat o testach zderzeniowych:) doceniam:) ale chciałbym trochę zmienić temat ostatnio oprócz BMW e36 spodobał mi się też Mitsubishi Eclipse G1 2.0 150km takie ładniutkie czarniutkie stało koło mnie na parkingu bez tuningu ładna fela tylko stało cieszyło oko:)z tego co widzę tańsze od bmw... co o tym sądzicie?? BMW Vs Eclipse jakie plusy jakie minusy:) co byście doradzali??
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km

31 Sie 2010, 22:39

jiGsaw napisał(a):
Honda CR-V to auto nowocześniejsze, niezawodniejsze, bezpieczniejsze i pod każdym względem lepsze od E30 z 87 roku. (Nie wstydze się w podpisie napisać czym jeżdze)
Może znasz jakieś BMW w cenie do 25 tyś które przejedzie polną drogą w zime lub wiosną ?

Przyjedź tym to Ci palcem pokażę co i gdzie jest lepsze. No i ciekawe jaka będzie forma za 15 lat. :wink:

O formie za 15 lat bedą się martwić kolejni właściciele, ja nie kupuje samochodu dożywotnio ;-) No lepszą w BMW to ty chyba masz pewnie tylko tube w bagażniku :-D
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:17

AreBie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

O formie za 15 lat bedą się martwić kolejni właściciele, ja nie kupuje samochodu dożywotnio ;-) No lepszą w BMW to ty chyba masz pewnie tylko tube w bagażniku :-D

A Ty rocznik. No i pewnie wyposażenie.

Jak już wcześniej wspominałem - E36 jest nieudanym modelem BMW pod względem bezpieczeństwa, mimo to, nie należy brać testów z nieruchomą przeszkodą za wzór, zwykle na drodze zderzają się 2 auta, a to zupełnie inna bajka. E36 mimo wieku, miało w standardzie poduszkę, abs, no i jednak jest to spore i nielekkie auto, a to się przydaje w razie wypadku (samochód vs samochód). Dodam, że za bezpieczeństo pośrednio odpowiada też zawieszenie, hamulce, to jak auto się prowadzi itd.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 23:23

Oczywiście, pierwszy raz się z Tobą zgodze. No i wiesz jest jeszcze coś takiego jak "marka" Nikt nie myśli że jedzie jakiś dres przygłup lub pseudo bandzior.
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:26

Konrado125 napisał(a):Koledzy dzięki ze się tak o mnie martwicie i rozwinęliście mi temat o testach zderzeniowych:) doceniam:) ale chciałbym trochę zmienić temat ostatnio oprócz BMW e36 spodobał mi się też Mitsubishi Eclipse G1 2.0 150km takie ładniutkie czarniutkie stało koło mnie na parkingu bez tuningu ładna fela tylko stało cieszyło oko:)z tego co widzę tańsze od bmw... co o tym sądzicie?? BMW Vs Eclipse jakie plusy jakie minusy:) co byście doradzali??

Moc w moc eclipse może być ciut szybsze, jednak to autko pseudosportowe i jest mniejsze od e36. 2.0 vs 2.0 to mniej spali raczej Eclipse, bo ma cztery cylindry. Reszta raczej na korzyść bawarki. Na pewno jeżeli chcesz się wyróżnić na drodze to lepiej brać Eclipse.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 23:28

Może E36 jest za to autem sportowym ???
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:31

Tylko w wersji M3. Co nie znaczy, że inne wersje "źle jadą".
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 23:37

Czyli też są pseudosportowe jak to ty ładnie określasz.
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:41

Nie! Są to zwykłe auta klasy średniej premium, które nie naśladują sportowców (no może coupe lekko), ale coś też za tym idzie przynajmniej. A eclipse to auto pseudosportowe, bo tak wygląda, a nie oferuje zbyt wiele. Sportowym Mitsubishi jest np. Lancer EVO albo 3000gt. Podobnie jest z np. Toyotą - Supra sportowa, Celica od dawna już tylko pseudosportowa.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika