Co to za olej - mineralny czy półsyntetyczny?

09 Lip 2023, 04:22

Witam. Kupiłem na stacji bp ten olej ale nadal zastanawiam się czy to olej mineralny czy półsyntetyczny. Ktoś rozwieje moje wątpliwości??

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

leanei
Nowicjusz

09 Lip 2023, 08:52

Będzie to olej półsyntetyczny. Producent opisuje ten olej Castrol GTX ULTRACLEAN jako taki który posiada syntetyczną technologię która sprawia, że silnik pozostaje o około 50% czystszy i dodatkowo przyczynia się do zwiększenia jego żywotności.

Teraz podstawowe pytanie do czego kupiłeś ten olej, jak chcesz go wykorzystać?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lip 2023, 10:28

Do samochodu, wracałem w nocy miałem poniżej minimum w silniku i chciałem dolać więc kupiłem to co było. W silniku jest własny ten
leanei
Nowicjusz

09 Lip 2023, 10:36

No to ok, dobrze zrobiłeś :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Lip 2023, 10:48

W internecie jak poszukasz po ean produktu pokazuje,że to mineralny. A w aucie mam półsyntetyczny stąd to zwątpienie.
leanei
Nowicjusz

13 Lip 2023, 10:54

leanei napisał(a):W internecie jak poszukasz po ean produktu pokazuje,że to mineralny
Z EAN różnie bywa czasem i są błędy w kodowaniu np. dwa różne oleje (kiedyś mi się to zdarzyło). Najlepiej poszukać specyfikacji danego oleju na stronie producenta i popatrzeć co tam w niej jest zawarte.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

15 Lip 2023, 08:58

Co ciekawie na jednej stronie z olejami znalazłem tego Castrola i pisza, że to olej mineralny :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Lip 2023, 20:00

Witajcie, Mogę co nieco przekazać ciekawostki. Castrol GTX został wprowadzony z myślą o zwiększeniu czystości w silniku- głównie w autach które są często używane na krótkich odcinkach, nie mają szansy osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Ja bardzo często zalecam Olej GTX klientom którzy kupują auta z importu bez historii serwisowej lub gdy interwały wymian były znacznie wydłużane. Jest to bezpieczna opcja płukania silnika. Często płukanki chemiczne dostępne na rynku są bardzo agresywne, zastosowanie w silniku w którym jest dużo zanieczyszczeń może spowodować gwałtowne ich wypłukanie i w konsekwencji może doprowadzić do zapchania kanałów olejowych. Pomimo że GTX Ultraclean jest olejem półsyntetycznym spełnia na prawdę wysokie wymagania- jest to olej A3/B4- czyli może być stosowany w silnikach benzynowych oraz wysokoprężnych z wydłużonymi przebiegami, dodatkowo posiada normy producentów takich jak: Fiat, Mercedes, Renault oraz Volkswagen. W naszej ofercie znajdziecie również produkt ENGINE SHAMPOO- który kilka lat temu opracowaliśmy wraz z koncernem TOYOTY. Płukanka ENGINE SHAMPOO w swoim składzie posiada jedynie detergenty które stopniowo i delikatnie działają na zanieczyszczenia w silniku- dzięki temu nie doprowadzimy do agresywnego oderwania zanieczyszczeń. W razie pytań technicznych- jestem do dyzpozycji.
BMakarski
Nowicjusz