Co wybrać, prosze o porady-honda civic-mazda3

31 Paź 2012, 20:52

Witam

Proszę o porady.
Mam zamiar kupić auto wygodne, ładne, benzynowe i niedużo palące i za około 25tys PLN (max 28).
Główne zadanie to służenie 3osobowej rodzinie, w większości to jazda to po mieście (żona dojeżdża do pracy) a czasem wypad gdzieś dalej i na wakacje
Mam opcje Mazda3, 1,6 105KM lub Honda Civic 1,4 100KM.
Z góry dziękuję za pomoc.
ed12345
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Lis 2012, 13:14

i cisza :(
nikt nie ma nic do podpowiedzenia? naprawdę?
ed12345
Nowicjusz

01 Lis 2012, 15:29

Weź co ci się bardziej podoba. Według mnie honda będzie bardziej niezawodna i tańsza w utrzymaniu jeśli chodzi o eksploatacje. Sam teraz jeżdżę hondą civic VI 1.4i, zanim ją kupiłem to się nasłuchałem historii jakie te japońce są drogie w utrzymaniu i w ogóle jak się psują... Odkąd mam hondę to przez te trzy lata prócz filtrów,olejów,klocków i tarcz hamulcowych, kpl. rozrządu wymieniłem tylko łożysko tylnej piasty za 200 zł. Wolałem dołożyć 50-100 zł i kupić porządnej firmy, bo nie lubię oszczędzać na jakości. Nie liczmy tych filtrów, olejów, klocków itd, bo te części zawsze i w każdym aucie trzeba wymienić. Oczywiście trzeba szukać zadbanego egzemplarza, ja za swoją hondę podobno "przepłaciłem"... Jakbym dał te 2-3 tys mniej to kupiłbym jakiegoś bubla zjechanego powypadkowego, a tak mam auto od pierwszego właściciela z niemiec, bezwypadkowe i zadbane. Przebieg oryginalny, środek czysty, jak nowy. Tak więc honda jak najbardziej tylko szukaj zadbanej.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Rok produkcji: 1998

01 Lis 2012, 16:59

dziękuję bardzo. w rzeczy samej z każdym dniem coraz bardziej podoba mi się honda :)
tyle że więcej ofert jest z mazdami ale to nic, uzbroję się w cierpliwość i poczekam na coś odpowiedniego.
mam nadzieję, że ten silnik 1,4 nie jest za słaby bo czytałem opinie że strasznie muli
ed12345
Nowicjusz