Co zrobić z alternatorem

27 Sty 2023, 12:24

Witam,
W grudniu popsuł mi się alternator do „Honda Civic 2004” miał on zaledwie rok, został zakupiony przez mechanika, mam na niego fakturę wraz z montażem. On kupił go od firmy zewnętrznej. Przekazałem mu go 27-28 grudnia. Natomiast on tej firmie 3 stycznia. Od tamtego czasu, ciagle słyszałem ze jest w naprawie, pozniej ze dostanę nowy. 20 stycznia zostałem poinformowany o tym ze otrzymam go 24-25 stycznia. Umówiłem wiec bezpiecznie salon Hondy na zamontowanie go na 27 stycznia (dziś). Jednak gdy dziś dzwoniłem okazało się ze alternator nadal nie jest gotowy… ponad miesiąc jestem bez auta, przez co tracę pieniądze (pracuje jako dostawca). Ciagle słyszę o kolejnym terminie etc. Dostałem propozycje dziś odebrania pieniędzy za alternator od mechanika. Mimo wszystko uwazam ze są to jakieś jaja, czekam prawie 4 tygodnie, brak informacji, ciagle wydłużający aie termin, czy mogę skontaktować się z rzecznikiem ewentualnie zlozyc pozew? Miał ktoś może podobna sytuacje?
HaxNoSmurF
Nowicjusz

27 Sty 2023, 12:57

Niestety reklamacje często tak działają i patrząc na regulaminy takich firm wychodzi że nie bardzo można się do czego przyczepić. W takim przypadku jak twój najlepszym wyjściem w momencie takiego problemu byłby zakup drugiego alternatora i założenie go żebyś mógł dalej jeździć. Niestety musiało by się odbyć to na własny dodatkowy koszt.

Przypuszczam, że tu szybciej by Ci naprawili go jak byś podjechał gdzieś gdzie zajmują się bezpośrednio takimi sprawami jak regeneracja alternatorów, rozruszników.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Sty 2023, 12:59

Ja bym wziął pieniądze. Oczywiście tyle samo ile zapłaciłeś za ten alternator. Żadnych pomniejszonych kosztów zużycia. A jak nie chcesz kasy, to najpierw pismo do rzecznika. Rzecznik wyjedzie z paragrafami, a w najgorszym przypadku zgłosi sprawę do sądu konsumenckiego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sty 2023, 13:03

Rozumiem, a czy po odebrwniu pieniędzy mogę dalej interweniować ewentualnie zgłosić gdzieś salon, czy tego tajemniczego sprzedającego, którego danych nie chce mi podać mechanik?
HaxNoSmurF
Nowicjusz

27 Sty 2023, 13:06

Zgłosić możesz to też rzecznikowi, że poniosłeś z tego powodu jakieś starty. Ale droga jak zwykle przy takich rzeczach jest długa. Jednakże dobrze by było, żeby takie coś nie zniechęcało ludzi to odzyskiwania swoich pieniędzy. Bo zazwyczaj nikomu się nie chce tracić czasu żeby latać po rzecznikach, sądach itd, a tacy ludzie właśnie z tego powodu czują sie bezkarni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sty 2023, 13:08

Zawsze możesz opisać problem z naprawą, jednak jak bierzesz pieniądze to sprawa z nimi zostaje rozwiązana.
HaxNoSmurF napisał(a):czy tego tajemniczego sprzedającego, którego danych nie chce mi podać mechanik?
Może on zamawiał z jakiegoś niepewnego źródła i teraz sam kombinuje z tym alternatorem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Sty 2023, 15:20

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi !
HaxNoSmurF
Nowicjusz

07 Kwi 2023, 20:26

HaxNoSmurF napisał(a): ewentualnie zlozyc pozew

tak tak, juz niedługo ktoś nie dokręci szpilki w kole czy żarówkę założy i się spali i ludzie będą zakładać sprawy w sądach. ..ale się z was zrobiły hieny, 15 lat wstecz jakby się coś w aucie zepsuło to się podwijało rękawy i się samemu to robiło ,a nie dzisiaj ludzie mają lewe ręce do wszystkiego.
toyman40
Stały forumowicz