Colt V CJ1A 1,3 12V - Pali na 3 cylindry

09 Lut 2018, 19:14

Witam,

Odkąd posiadam ten samochód (jakieś pół roku) zdawało mi się, że silnik chodzi jakby na 3 gary. Mam nowe świece, kable, aparat zapłonowy okej. Auto nie rwie, nie dusi, ładnie przyspiesza w pełnym zakresie, tylko spalanie trochę za duże i silnikiem rzuca na wolnych obrotach (kultura pracy jak silnik 3 cylindrowy w np. Corsie B)...

Okazało się, że nie chodzi drugi cylinder. Po odłączeniu wtrysku silnik pracuje praktycznie bez różnicy (minimalnie słyszalna różnica). Świeca była cała osmolona na czarno (świece praktycznie nowe). Zamieniłem miejscami i to nie wina świecy, bo jest normalnie sprawna.

Załączę filmik jak silnik się zachowuje:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ogółem nie bierze dużo oleju (standardowo raczej) dolałem może 0,5 Litra w przeciągu 3,5 tys. Km. Według książki może brać nawet litr na 1000 km. Czy sprawdzić w pierwszej kolejności wtryski? Jeśli okażą się sprawne, to pytanie czy to oznacza że silnik już kaput i głowica do regeneracji? :(
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

12 Lut 2018, 17:10

ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...