Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu mam problem z Toyotą Corollą e12, 2002r., diesel 2.0 110KM. Mam 3 objawy: brak mocy przy przyspieszaniu, dymienie na czarno, świecąca się kontrolka check engine. Opiszę każdy problem po kolei:
1. Brak mocy przy przyspieszaniu (wtedy też zapala się check): - najczęściej przy zmianie biegu na wyższy i wciśnięciu gazu samochód reaguje bardzo słabo. Po kilkunastu sekundach w końcu osiągnie tą prędkość, ale trwa to zdecydowanie za długo. Bardzo rzadko (ale zdarzało się), że samochód normalnie przyspieszał (może raz na 30 razy). - został wymieniony filtr paliwa i odczytany błąd silnika. Oto wyniki: - przypomniałem sobie, że mocy zaczęło mu brakować po jakimś czasie po tankowaniu. Spuściłem więc paliwo i zatankowałem na innej stacji. Pomogło na jakieś 400 km. Później znowu to samo. - później została przeczyszczona przepustnica. Znowu pomogło, ale znowu na krótko. Przejechałem 300 km i od nowa ten sam problem, jednak na zimnym silniku ma moc. Traci ją w miarę zwiększania temperatury silnika.
2. Dymienie na czarno w dwóch sytuacjach: - wciśnięcie gazu na biegu jałowym - jeśli samochód ma moc, to przy przyspieszaniu dymi. Jeśli auto się dusi, wtedy dymu nie ma. Czyli w sumie dymi wtedy, gdy auto łatwo wchodzi na obroty.
Zna ktoś podobny przypadek, albo wie gdzie należy szukać usterki?
Baku nie czyściłem. Dzisiaj odślepiłem EGR (po zdjęciu zaślepki wylało się ok 150-250ml oleju) i wymieniłem na inny (używany), bo stary miał uszkodzoną membranę. Jest trochę lepiej (nadal dymi przy przyspieszaniu). Teraz częściej ma moc niż jej nie ma. Czasami przy zmianie biegów z 1 na 2 i 2 na 3 moc jest, z 3 na 4 i 4 na 5 nie ma, a na samej 5 jest. Wychodzi na to, że nieszczelność w membranie powodowała większe braki w mocy. Nie jestem pewien czy dobrze podłączyłem wężyki. Podłączyłem A-4, C-1, D-2, B-3. Czy zaworki SCV oprócz braku mocy mogą powodować dymienie?
Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...
Gumball 3000 w Polsce Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.