REKLAMA
Posiadam Corse od grudnia - jednak jeden z objawów nie daje mi spokoju. Byłem na przeglądzie, byłem również u zaufanego mechanika. Otóż po rozgrzaniu silnik pracuje tak jak na filmiku:
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Trochę terkocze - wiem, że to 3 cylindry ale pracuje trochę jak mały dieselek. Do wymiany oleju zostały mi 2 tys. km. Rozrząd z tego co mówiła sprzedająca był wymieniany podczas sprowadzenia z Niemiec (warsztat potwierdził) - było to jakieś 2-3 lata temu i około 30 może 40 tys. km temu.
Na przeglądzie mechanik powiedział, że wszystko jest ok. Zaprzyjaźniony mechanik powiedział, że to prawdopodobnie "szklaneczki" ale jeszcze można jeździć. Jednak jest szansa, że silnik nie zdążył się jeszcze w pełni rozgrzać.
Niestety, oleju sam nie wymieniałem, zrobił to mój ojciec - zdecydował się na półsyntetyk - jednak instrukcja zaleca pełen. Teraz jest półsyntetyk 10w40 mobil one.
Mówią, że ten model średnio lubi się z tym olejem i jak półsyntetyk to warto wybrać valvoline lub GM ew. Castrol.
Proszę o informację, czy jest to normalna praca silnika? Czy raczej powinienem martwić się o rozrząd/coś innego. Sam silnik zbiera się ładnie, nie szarpie, jeździ normalnie - poza tym że to 1.0