Corsa C 1.0 Twinport - rozrząd?

11 Sie 2017, 07:49

Witam serdecznie,

Posiadam Corse od grudnia - jednak jeden z objawów nie daje mi spokoju. Byłem na przeglądzie, byłem również u zaufanego mechanika. Otóż po rozgrzaniu silnik pracuje tak jak na filmiku:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Trochę terkocze - wiem, że to 3 cylindry ale pracuje trochę jak mały dieselek. Do wymiany oleju zostały mi 2 tys. km. Rozrząd z tego co mówiła sprzedająca był wymieniany podczas sprowadzenia z Niemiec (warsztat potwierdził) - było to jakieś 2-3 lata temu i około 30 może 40 tys. km temu.

Na przeglądzie mechanik powiedział, że wszystko jest ok. Zaprzyjaźniony mechanik powiedział, że to prawdopodobnie "szklaneczki" ale jeszcze można jeździć. Jednak jest szansa, że silnik nie zdążył się jeszcze w pełni rozgrzać.

Niestety, oleju sam nie wymieniałem, zrobił to mój ojciec - zdecydował się na półsyntetyk - jednak instrukcja zaleca pełen. Teraz jest półsyntetyk 10w40 mobil one.

Mówią, że ten model średnio lubi się z tym olejem i jak półsyntetyk to warto wybrać valvoline lub GM ew. Castrol.

Proszę o informację, czy jest to normalna praca silnika? Czy raczej powinienem martwić się o rozrząd/coś innego. Sam silnik zbiera się ładnie, nie szarpie, jeździ normalnie - poza tym że to 1.0 ;)
dejmien666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011
Auto: Nie mam

16 Sie 2017, 14:24

Myślę że w większości przypadków jeżeli chodzi o silnik 1.0 EcoTec o oznaczeniu x10xe to one mają podobną pracę. Za takie klekotanie odpowiedzialne mogą być popychacze hydrauliczne które występują w tej jednostce. Dużą rolę w tym przypadku odgrywa dobry olej. Proponuję wybierać z Valvoline, Liquimoly czy Motul są to dobre oleje przy których nie słyszałem o podróbkach i rozlewane są w krajach macierzystych. Przy kiepskim oleju popychacze będą bardziej słyszalne.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...