Corsa C 2004r 1,7 DTI ,wersja sport, BRAK MOCY!

04 Lut 2016, 18:49

Witam. ;)
Pytam, bo nie wiem, więc nie "trolujcie" :)
Mam problem z corsą jak w temacie. Traci moc, tzn brak przyśpieszenia - jakieś tam jest ale strasznie muli ( czasem bardziej, czasem mniej) . Wydaje się jakby nie dostawała w pewnym momencie "kopa" jak zawsze. Co może być powodem?
Obiło mi się o uszy, że to może być wina przepływki.
CYTUJE;
"Jest metoda by sprawdzić czy jest potrzeba wymiany przepływomierza. Niektórzy mówią że mało wiarygodna, nie sprawdzałem) Wystarczy że wypniesz wtyczkę z przepływomierza, a następnie przejedziesz się. Jeżeli poczujesz poprawę tzn. auto nie będzie zamulone to masz przepływomierz do wymiany. W tym czasie zapali się check ale po wpięciu wtyczki powinien zgasnąć. "

co o tym myślicie?
mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie się odpina ten przepływomierz? Może jakieś foty?

Dziękuje z góry! :D
anwu
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 13 03 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Bmw e46 320i
Silnik: 2.2 170km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lut 2016, 18:04

Przepływomierz masz w dolocie,tuż przed silnikiem,po odpięciu wtyczki powinien się zapalić check engine.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2016, 11:57

Witam,nie mogę odpowiedzieć na pw,gdyż blokuje mi coś tę możliwość,tablet natychmiast się zawiesza.Przepływomierz będzie w lini prostej w kierunku szyby od żółtego korka wlewu oleju,zdjęcie pierwsze,tuż za napisem ec (Ecotec).Kiedy były regulowane zawory?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Lut 2016, 12:30

Dziekuje za odpowiedź ;)
Zawory.. dosc dawno. Ze dwa lata temu.
anwu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Bmw e46 320i
Silnik: 2.2 170km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2016, 12:33

Firma zaleca regulację co 300tyś km,więc problem odpada.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Lut 2016, 21:46

Faktycznie może to być wina uszkodzonego przepływomierza, który można zdiagnozować komputerem.
Prawdą jest też to że po odpięciu powinna być widoczna zmiana w z zachowaniu silnika. Większa moc. Urządzeniem diagnostycznym można w łatwy sposób zweryfikować wskazania przepływomierza czy choćby czujnika ciśnienia doładowania i innych istotnych czujników.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...