VM GOLF IV - kontrolka chceck engine

19 Lut 2016, 21:52

Witam, mam pewien problem ze swoim Golfem 4, rocznik 2002, benzyna, silnik 1,6. W zeszłym miesiącu kupiłem właśnie to autko i praktycznie od początku zaczęły się z nim problemy mianowicie gdy jechałem na małe dystanse szedł jak burza.... lecz gdy chciałem przejechałem około 100 km zapaliła się kontrolka "check engine" i stracił moc. Niezwłocznie udałem się z tym do mechanika, wymienił mi kable, przeczyścił silnik, zlał paliwo, które było bardzo zanieczyszczone (auto z Niemiec). Wymienił również pompowtryski, po których problem zniknął. Podłączony był do kompa i nic nie wykazało, jechałem w kolejną 150 km trasę i na około 90 km zapaliła się znowu lampka od silnika, lecz nie stracił mocy. Myślałem, że to komputer zapamiętał ten błąd i po około tygodniu wróciłem do domu lecz w drodze powrotnej przy wyprzedzaniu zaczął się dławić, musiałem go delikatnie rozpędzać ponieważ przy większej ilości gazu dławił się, szarpał .... Po ponownym podłączeniu pod kompa pokazało, sonde lambde oraz pompe ( Tak powiedział mechanik) Czy to może rzeczywiście być tego przyczyną ?
Sp00n
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 12 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VM GOLF IV
Silnik: 1,6 110 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2016, 12:16

Sp00n napisał(a):przy wyprzedzaniu zaczął się dławić, musiałem go delikatnie rozpędzać ponieważ przy większej ilości gazu dławił się, szarpał ....

Sp00n napisał(a):Po ponownym podłączeniu pod kompa pokazało, sonde lambde oraz pompe

Może to być popma paliwa. Sprawdz jakie daje ciśnienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

21 Lut 2016, 14:29

Byłem u mechanika podczas jazdy go podpiął i wykazało że pompa nie daje sobie rady. Niestety będzie trzeba wymienić.... Znacie jakieś dobre strony gdzie mogę wstawić ogłoszenie kupna ?

Poszukuje pompy 1,6 FSI o numerze 0261520010. Jeżeli ktoś by takową miał to proszę o informację :)
Sp00n
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 12 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VM GOLF IV
Silnik: 1,6 110 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2016, 15:15

No nie gadaj, że w całym necie nie ma takiej pompy...Bo chyba nie liczysz na to, że my ci poszukamy i podamy gotowy adres url, gdzie możesz kupić taka pompę :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota bZ4X - SUV z bateryjnym, elektrycznym napędem
    Samochód bZ4X powstał na nowej platformie eTNGA, przeznaczonej specjalnie dla aut elektrycznych zasilanych bateriami. Jest to pierwszy model z nowej serii samochodów elektrycznych bZ (Beyond Zero). Nowy bZ4X ...