Corsa C, Astra II czy Focus

27 Mar 2009, 19:06

Witam wszystkich,

Chce kupić samochód do 15 góra do 16 tyś zł.
Zastanawiam się nad Oplem Corsą C, oplem Astrą II i Fordem Focusem. Jednak prosiłam bym o jakieś opinie i który samochodzik byście mi polecili. Wchodzą w grę silniki:

1. Corsa - 1.2 ewentualnie 1.3
2. Astra - 1.4 lub 1.6 8V
3. Focus - 1.4 lub 1.6

Które z samochodzików byście proponowali. Corse bym miała stosunkowo młodszą ale z bardziej ubogim wyposażeniem. Dwa pozostałe starszy rocznik ale lepsze wyposażenie i raczej więcej na liczniku szczególnie Astry widzę mają spory przebieg w tej cenie. Generalnie chce żeby nie było drogie w utrzymaniu przede wszystkim i łatwo się prowadziło. Początkowo szukałam czegoś małego czyli corsy ale zastanawiam się czy za te pieniądze nie kupić coś z wyższego segmentu. Czy lepiej młodszą corse. Ostatnio bardzo podoba mi się Focus, ale boję się czy nie będzie droższy w eksploatacji niż corsa.

Z góry dziękuję za wszystkie rady. Będą mi bardzo pomocne.
Pozdrawiam
Ania13
Nowicjusz

27 Mar 2009, 21:29

Astra II 1.6 8v,ten silnik,b.dobrze chodzi na gazie,ma bezkolizyjny rozrząd,dobry samochodzik,Corsa C? 1.4 silnik(godny polecenia),Ford 1.6 b.dobry wybór,wszystkie samochody przyzwoite o ile nie śmigały w firmach,wybierz ten który się tobie najbardziej widzi to dowiesz się więcej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Mar 2009, 21:51

corse 1.2 albo 1.4
astre 1.6 8V najlepiej albo 1.7dti
a focusa to 1.6 albo 1.8tddi

wg mnie focus jest lepszym autem od astry moze dlatego, ze ma wnetrze ladniejsze i lepsze wlasciwosci jezdne :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

27 Mar 2009, 21:54

Nie patrz na przebieg tylko na stan auta. Sama musisz wiedzieć czy potrzebne Ci auto większe czy mniejsze. CC miałem i byłem bardzo zadowolony. Do foki się obecnie przymierzam i jedyne co mi się nie widzi to tandetna deska rozdzielcza. Za nic nie kupuj Corsy 1,0 bo muł straszny a pali nawet 9l/100 po mieście :( Fokę i Astrę też proponuję z silnikami 1,6.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Mar 2009, 23:11

Kubuch napisał(a):Do foki się obecnie przymierzam i jedyne co mi się nie widzi to tandetna deska rozdzielcza.

moze i tandetna, ale po 200tkm nic nie skrzypi praktycznie ani nie trzeszczy :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

27 Mar 2009, 23:19

Może faktycznie źle napisałem, nie tandetna tylko brzydka ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

28 Mar 2009, 17:45

Ja też celowałbym w Focusa gdyż okazal się samochodem lepszym nawet od samego Audi A3 ale kupilbym benzyniaczka lub z silnikiem TDDi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Mar 2009, 20:34

Ja również polecam Focusa zwłaszcza z silnikiem 1.8 TDDI.
stasiowski121

30 Mar 2009, 09:06

niedawno kupiłem opla corse C z 2002 roku z silnikiem 1,7 DTI z w miare dobry wyposażeniem za 17 tyś i muszę przyznać autko jest super fajnie się zbiera wyprzedzanie na tarsie stało sie łatwe;) no i do tego mało pali
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

30 Mar 2009, 09:27

A czy fokus u astra w porównaniu do corsy dużo więcej pali? Mam na myśli silniki które podałam wyżej. Wiadomo że Corsa najmniej ale czy przepaść miedzy spalaniem jest bardzo duża? Chciałabym jakie porządniejsze autko ale co za tym idzie większy silnik i większe koszty :( I czy ten przedział cenowy na te autka jest ok?
Ania13
Nowicjusz

30 Mar 2009, 10:11

focusa lepiej w dieslu bo taki silnik 1.4 to by sie ładnie żyłował.moim zdaniem za mały jak na ten samochód.1.6 no juz okey lepiej ale i tak obstaje za dieslem 1.8
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk