Pierwsze Auto do 10.000zł co sądzicie?

30 Mar 2009, 18:38

Witam interesuje mnie samochód do kwoty 10.000zł.
Samochodem będę jeździł wyłącznie po mieście, nie raz jakiś dalszy wypad. Interesuje mnie autko mało awaryjne, a przedewszystkim ekonomiczne.
Znalazłem 2 typy, pierwszy z racji, że tańszy, a drugi ze względu na jego stan i przebieg.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=594479674

Podkreślam, że to będzie mój pierwszy samochód, kompletnie się na tym nie znam.

Co sądzicie o tych modelach?

Pozdrawiam
effe
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

30 Mar 2009, 18:52

Peugeot: uwazam ze troszke spory przebieg te autko ma....ale jesli przeznaczasz 10 tys. to znajdziesz z mniejszym przebiegiem i nowszy rocznik .( dobre na miasto i napewno ekonomiczne)
Renault: troszke duzy silnik 2.0 w benzynie bedzie sporo palil jesli zamiezasz w wiekszosci krązyc po miescie

Moim zdaniem poprzegladaj Honde Civic...
nie pali za dużo i jest bezawaryjny
[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł].
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 18:57

Oba auta są ładne...i to ich największa zaleta.
Mały Peugeot jeszcze trochę pojezdzi,a duża Laguna pewnie też chociaż spodziewałbym się tutaj jakieś niespodzianki w postaci większego niż oznaczony w ogłoszeniu przebieg. Generalnie nie wiem skąd u ciebie takie rozległe spektrum poszukiwań auta.Mam tutaj na myśli rozrzut w kontekście rozmiaru szukanego auta..?
To wszystko wychodzi pózniej w kosztach eksploatacji,bo mały Peugeot znacznie mniej pali niż spora Laguna. Także części np.amorki do mniejszego autka są tańsze.
Awaryjnośc..?
Oba auta nie są idealne pod tym względem,Laguną jedzie się nieporównywalnie bardziej komfortowo niż 106...ale drożej pod każdym względem od paliwa zaczynając,a na OC kończac... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2009, 19:01

Dodam jeszcze,ze jak nie masz ukierunkowanej marki i akceptujesz "francuzy",to może jakiś złoty środek?
Mam na myśli Punto II-tani w zakupie,krajowy,rozsądne koszty OC i częsci oraz akceptowalne rozmiary i spalanie.
artur73
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 19:01

mam podobnego pegeota nawet ten sam kolor ale z silnikiem 1,0 i powiem że na mieście sprawdza się dobrze a z silnikiem 1,1 będzie jeszcze lepiej to takie małe zwinne miejskie autko bardzo duzym plusem jest bardzo dobra widoczność w tym aucie ale rzeczywiście spory przebieg w tym aucie, a co do laguny to zje cię z kapciami z tym silnikiem na mieście będzie ci paliła z 14 litrów
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 19:23

14 to paliła 1,8 moich znajomych...Sprzedana szybciutko po 3 miesiącach.
artur73
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 19:23

Ok czyli laguna odpada, jeszcze poszukam czegos na terenie szczecina, może znajde jakies ciekawe ogłoszenia. Ewentualnie zakupie tego peagoeta 106. To ma być pierwszy samochód wiec nie ma co przesadzać.
effe
Nowicjusz