Cukier w silniku

25 Lut 2023, 15:58

Witam. Moja dziewczyna kupiła samochód 2 miesiące temu i do tej pory nic się nie działo, a dzisiaj zaczął jej szarpać samochód i zgasiła go. Okazało się że jest widoczny cukier w oleju. Moje pytanie brzmi :Czy samochód mógł być kupiony z tym cukrem i dopiero teraz coś się zaczęło dziać? Czy ktoś jej zrobił po złości. Dziękuję
Tuzim
Nowicjusz

• 25 Lut 2023, 20:05

Jak to cukier i skąd wiesz ze to jest cukier? Jak to sprawdziłeś? Masz jakieś fotki?

Tuzim napisał(a):dzisiaj zaczął jej szarpać samochód i zgasiła go.
    Co to za samochód i silnik?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2023, 20:10

Dziewczyna z ojcem spróbowali. Samochód obecnie stoi u mechanika i dopiero w poniedziałek ma zajrzeć. Niestety zdj nie posiadam. Opel Signum 1.9
    Tuzim
    Nowicjusz

25 Lut 2023, 20:32

Jeszcze dodam że przez 2 miesiące ciągle korzystała z samochodu
    Tuzim
    Nowicjusz

25 Lut 2023, 22:34

Tuzim napisał(a):Dziewczyna z ojcem spróbowali.
    Serio?
    Może to taka jasna zawiesina którą wytrąca się pod korkiem jeżdżąc na krótkich dystansach? Poziom płynu chłodzącego nie zmniejszył się, nie ubyło go?

Nawet przypuszczając, że ktoś by chciał coś dosypać do oleju to musiałby otworzyć maskę i dostać się do korka od oleju w pokrywie zaworów. Wszelkie ciała obce w oleju prowadzą do zniszczenia silnika od wewnątrz.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

25 Lut 2023, 22:41

Właśnie mówiła że to były takie grutki już w kolorze oleju. Jeśli chodzi o płyn to mi ciężko powiedzieć bo samochód stoi właśnie u mechanika, a dziewczyna wątpie że pamięta ile było.
    Dodam że kontrolka też zaczęła się zapalać choć na bagnecie była połowa.
    Niestety czasem dziewczyna jeździ na wieś a tam nie zamyka samochodu a ma z sąsiadami różne relacje i właśnie to podejrzenie dosypania
    Właśnie nie wiemy co robić i czy się zgłaszać do wcześniejszego właściciela, bo jednak 2 miesiące raczej by z czymś takim nie przejechała
    Tuzim
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
      Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...
      [C] Cruze 1,8 / Elantra V 1,6 / 3 II 2,0 / Fluence 2,0
      Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu C - silnik benzynowy o mocy około 140KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2011 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Chevrolet Cruze 1,8 - 141KM - Hyundai ...

25 Lut 2023, 22:45

A jeśli chodzi o spróbowanie :) To tak i we dwoje są zdania że to na pewno cukier
    Tuzim
    Nowicjusz

25 Lut 2023, 23:39

Cukier chyba nie powinien rozpuszczać się w oleju. Raczej to nie wina sprzedającego bo nie dała by rady dwa miesiące jeździć bezawaryjnie i raptem by się coś takiego przytrafiło.
    Tuzim napisał(a):nie zamyka samochodu a ma z sąsiadami różne relacje i właśnie to podejrzenie dosypania
    A to się stało po tym jak wracała stamtąd?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

25 Lut 2023, 23:46

Właśnie też tak myślę że to za długi jednak okres i że wcześniej już by były jakieś obiawy

Przedwczoraj i wczoraj tam była, później przyjechała do mnie, noc przestał pod blokiem i dzisiaj musiała jeszcze wrócić tam i już nie dojechała
    Tuzim
    Nowicjusz