Cykliczne szuranie podczas jazdy na biegu Stilo

02 Maj 2017, 18:20

Witam posiadam Fiata Stilo 1.9 multijet 130tys przebiegu. Ostatnio nasilił mi się dźwięk szurania z okolic silnika. Jest on cykliczny i szura tym szybciej im szybciej jadę ale tylko na wrzuconym biegu i tylko podczas jazdy, dźwięk można porównać do dźwięku gdy abs hamuje. Słyszałem go odkąd kupiłem to auto (od ponad roku i przejechałem do teraz 40 tys km) i myślałem ze tak ma być ale ostatnio ten dźwięk zrobił się bardziej słyszalny co mnie zmartwilo troche .

Najbardziej słychać go na 1 i 2 biegu siedząc na fotelu pasażera, ustępuje gdy wciskam sprzęgło ale temu towarzyszy również dźwięk "hamowania abs'em" ktory jest tylko na wysokich obrotach. Auto bez obciążenia (na podnośniku) nie wydaje takich dźwięków. Oprócz dźwięków nie ma żadnych innych objawów, czasami tylko ciężko wbić wsteczny i autem leciutko trzęsie na postoju ( padnięta poduszka silnika ).

Czy to może być objaw padającej skrzyni? Myślałem żeby sprawdzić i uzupelnic w razie czego olej w skrzyni i zabiorę sie za to jutro. Po przeszukaniu internetu wyszło że może to być również przegub ale kilka osob poradziło mi sie zainteresować skrzynią.

Z góry dzięki za pomoc
Zedax
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Maj 2017, 20:11

Pierwsze co to sprawdź olej ale ja to bym tutaj bardziej na sprzęgło stawiał a coś mi się wydaje że u Ciebie dwumasa jest. Może to być też łożysko oporowe skoro dźwięk ustaje jak wciskasz sprzęgło.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Maj 2017, 20:32

Zedax napisał(a):Czy to może być objaw padającej skrzyni? Myślałem żeby sprawdzić i uzupelnic w razie czego olej w skrzyni i zabiorę sie za to jutro
Sprawdź stan oleju i oceń jego jakość. Przypuszczam że nie był wymieniany od nowości i pewnie warto by było go wymienić.

Zedax napisał(a):autem leciutko trzęsie na postoju ( padnięta poduszka silnika )
Nie koniecznie, za drgania na postoju może również odpowiadać zużyty dwumas.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Maj 2017, 22:43

Kao napisał(a): ja to bym tutaj bardziej na sprzęgło stawiał a coś mi się wydaje że u Ciebie dwumasa jest. Może to być też łożysko oporowe skoro dźwięk ustaje jak wciskasz sprzęgło.
No tak jest dwumasa? jeśli to łóżysko to pewnie musze zmieniać cały zestaw sprzęgła, szacunkowo ile moge jeszcze na tym pojeździć? Co się może stać?

Kacper napisał(a):za drgania na postoju może również odpowiadać zużyty dwumas.
No pewnie też ale mam nadzieje ze jeszcze nie tak źle z nim i wiem od mechanika ze jedna poducha jest do wymiany.

Co do tego oleju to go zmienie jak tylko mi przyjdzie. Tylko czy jest jakaś szansa ze owy problem zniknie od zmiany oleju czy raczej nie mam sie co ludzić i raczej szykować się na wymianę sprzęgła?

Dodać moge jeszcze że 20tys km temu zmieniałem wyprzęglik sprzęgła bo nie dało sie wbić biegu
Zedax
Nowicjusz

03 Maj 2017, 06:21

Zedax napisał(a):szacunkowo ile moge jeszcze na tym pojeździć? Co się może stać?
sprzeglo posypie sie w najmniej odpowiednim momencie i nigdzie nie pojedziesz a moze i nawet byc dziura w skrzyni jak jakis element sie urwie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2017, 16:57

Zedax napisał(a):raczej szykować się na wymianę sprzęgła?
raczej wymiana sprzęgła...

Którą poduszkę masz do wymiany? Jak ta przy skrzyni to jej wymiana może pomóc na to szarpanie przy ruszaniu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...

18 Maj 2017, 20:34

Tak to poducha pod skrzynią i pewnie ona jest winna tym drżenią auta oraz posprawdzalem dwumase czyli 5 bieg i 1000 obrotów i pełen gaz i auto zbiera sie normalnie nic nie stuka nic nie drży.
ALE znalazłem możliwą przyczyne tego cyklicznego szurania. Zszedłem na kanał i złapałem sie podpory prawej półosi i zastukało, okazało sie ze są całkiem spore luzy na niej i do wymiany jest łożysko własnie tej podpory. Wymieniam poduche i wlasnie to łożysko i licze ze drżenia i szuranie ustąpi.

Kwestia sprzegła to pewnie już inna historia z tym nie związana wiec i tak czy siak czeka mnie jego naprawa
Zedax
Nowicjusz

18 Maj 2017, 21:03

Zedax napisał(a):Wymieniam poduche i wlasnie to łożysko i licze ze drżenia i szuranie ustąpi.
bardzo prawdopodobne ze znalazles przyczyne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Maj 2017, 21:25

Tak to było to. Po wymianie ucichło, natomiast po wymianie oleju w skrzyni zniknął dziwny dźwięk podczas wciskania sprzegła (nie kompletnie ale jet prawie nie slyszalny)
Zedax
Nowicjusz