Cyrki - problem z odpalaniem, szarpanie..

04 Sie 2020, 19:07

Samochód: Skoda Fabia 1 1.2 htp BME 2005 r. + lpg

Błędy: Wypadanie zapłonu na wszystkich garach, pedał gazu (był wymieniony), czujka temperatury silnika

Objawy: Ciężko odpala na zimnym silniku, jak dobrze się nie rozgrzeje to potrafi szarpać na gazie pod górkę. Samochód potrafi jeździć tydzień bez zarzutu, a kolejny tydzień same problemy..

Problemy są już od dłuższego czasu, a mechanicy nie wiedzą co się dzieje, byłem już u dwóch 0.o Drugi powiedział, że podejrzewa iż parownik od gazu przepuszcza i coś bierze prąd z ako (powinno trzymać dłużej). Ako było wymieniane, ciśnienie na garach dobre, świece wymienione, filtr paliwa i gazu wymieniony, pedał gazu wymieniony.
Cewki prawdopodobnie dobre (mechanik zamieniał je miejscami).
kacza
Nowicjusz

05 Sie 2020, 07:40

Jeżeli na benzynie nie masz takich objawów z problemami szarpania i wypadania zapłonów to pozostaje szukać problemu w instalacji gazowej.
kacza napisał(a):Objawy: Ciężko odpala na zimnym silniku
Jak go zgasisz na benzynie to też tak samo ciężko odpala?
kacza napisał(a):jak dobrze się nie rozgrzeje to potrafi szarpać na gazie pod górkę
Na benzynie też?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 18:41

Szarpie tylko na gazie, ciężko odpala nawet jak zgaszę silnik na benzynie.
kacza
Nowicjusz

05 Sie 2020, 19:04

Była sprawdzona wiązka przewodów na lewej podłużnicy ? Gnije w tych autach. Błędy w innych sterownikach ? Temperatura silnika pokrywa się z odczytaną w blokach pomiarowych ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2020, 11:28

Wymieniłem wężyk przy filtrze gazu -> ulatniał się gaz.
Przestał szarpać, ale check był cały czas.
Gaszę go na benzynie, nadal ma problemy przy odpalaniu ale są o wiele mniejsze. Zdziwiło mnie to, że jak miałem mało gazu i zalałem go do pełna to check momentalnie zniknął.

@edit jutro będzie wymienione złącze elastyczne wydechu.
kacza
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...