Lanos 1,5b/16v.-1999r. połączenia rurek podciśnieniowych przy silniku

28 Lip 2018, 03:34

Witam..potrzebuje info... jak są połączone przewody rurek podciśnieniowych od silnika do poszczególnych podzespołów mające wpływ na obroty i moc silnika..Serdecznie dziękuje za odpowiedź. :ok :( Lanos przebieg 140 300 km.)
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14

29 Lip 2018, 18:56

Chyba powinno być tak wężyk podciśnienia do regulatora ciśnienia z kolektora do pokrywy rozrządu, z kolektora do regulatora ciśnienia i dalej do serwa, od przepustnicy wężyk do pokrywy zaworów. Nie wiem czy dokładnie tak ale zerknij jeszcze na załączony schemat.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Lip 2018, 11:05

Lanos 1,5 b/16v-foto istniejacych połaczeń rórek podciśnienia na silniku ale nie jeste pewny poprawnosci połączeń.
JanMarten49
Nowicjusz

30 Lip 2018, 12:31

Witam..Uzupełniam połączenia końcówek rurek z częściami sterującymi silnika.. na fotkach.
Końcówka rurki nr. "1" łączy z częścią "5" -
końcówka "4" łączy z "10" ,
-końcówka "6" łączy z "7" ,
końcówka "8" łączy "9" pod wężem z prawej strony kolektora. końcówka końcówka"11" nie ruszana ,
końcówka "12" z "13" bez zmian..
połączenia "membrany tłoczka" nr "8"bez zmian..
Jeśli ktoś może porównać poprawności i pomóc w usunięciu błędnego połączenia to bardzo sie ucieszę :ok: .Za pomoc serdecznie dziękuje. :ok:
JanMarten49
Nowicjusz

15 Sie 2020, 19:33

wszystko źle... ...skąd wkleiłeś fragment schematu?
Mam wielki problem z moim Lanosikiem. Po zmianie rozrządu, poległ zupełnie.
Nie mogłem dojechać do domu z warsztatu. a NA WARSZTAT JECHAŁEM BEZ PROBLEMOWO 50km. Termostat padł zupełnie. Kupiłem zaraz nowy i wymieniłem, ale przy wymianie, okazało się, że renomowany warsztat samochodowy, a właściwie pan mechanik, z nienawiści do mojego autka, bo stary i złom, wlał mu jakąś brudną ciecz do chłodnicy... ...brudy zawierały m.in. nasiona brzóz itp. Termostat pozwolił mi jeździć jedynie na benzynie, bo parownik LPG zatkany.. nie udało mi się mycie środkiem od Molli i wodą z hydrantu, wyczyścić całego układu. Parownik zamarza po kilku kilometrach. Najgorsze jest to, że pan mechanik, pościągał niektóre wężyki podciśnienia i niektóre założył tam gdzie ich nie powinno być, a niektóre, zostawił luzem, na później chyba... ..dokręcił pokrywę nad zaworami tak, że jutro jadę do ślusarza, by odblokował mi dostęp do ewentualnej wymiany świec. Horror jak 150... ...na szybko, potrzebuję kilka obrazków z wnętrza komory silnika, z prawidłowo połączonymi wężykami podciśnienia. Te schematy, zamieszczone wcześniej, na forum, są dla mnie zupełnie nie czytelne. ...POMOCY...
Yanki
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2019 / zdjęcia z targów
    W drugi weekend majowy mieliśmy możliwość odwiedzić szóstą już edycję Warsaw Oldtimer Show VI 2019 która odbyła się w pawilonach wystawienniczych Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą. To największe targi ...