Czas na coś nowego...

03 Lis 2015, 12:07

Szkoda bo autko bardzo ładne...ale jakoś nie ciągnie mnie do diesli, wolałbym benzyniaka chociaż kto wie....może i w tym temacie stanę się bardziej otwarty ? Kiedyś jechałem Peugotem 1.6 HDI 110 KM i według mnie to była rakieta tym bardziej biorąc pod uwagę gabaryty samochodu...widzę, że różnice w cenach pomiędzy benzyniakami a dieslami nie są masakryczne ale mimo wszystko jestem bardziej za benzyniakiem...

A takie np. autko...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

03 Lis 2015, 17:06

Megane to bardzo ciekawa opcja jako nowy kompakt :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lis 2015, 21:12

A czy Renówki maja obecnie silniki, które najlepiej omijać szerokim łukiem ?
marcinoski
Początkujący

04 Lis 2015, 00:53

kolego a czegoś z nowych aut nie szukasz? myślę że niektóre marki byłby w Twoim pułapie cenowym.
DariuszL
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2006
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford

04 Lis 2015, 01:27

A to już pisałem, że odpada VW, Skoda, Seat...to byłoby na tyle...mam kilka typów ale jeszcze zobaczymy te nowe Astry i Meganki, które niedługo się pojawią...póki co faworytem jest Astra kombi, Hyundai i30 kombi. Szkoda, że te C4 Picasso maja niepewne benzyniaki, może jednak diesel 1.6 ? Ciężki wybór...
marcinoski
Początkujący

04 Lis 2015, 01:34

a ta Astra i ten Hyundai w jakich silnikach? no i przede wszytskim czy rozmawiamy o cenie netto czy brutto? finansowanie ze środków własnych czy jakiś bankowych?
DariuszL
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2006
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...

04 Lis 2015, 12:07

Też stałem przed podobnym dylematem w tym roku. Ostatecznie wybór padł na Hyundai i40 vs Kia Optima (benzyna, automat, silnik ok 2.0). Wybrałem Optimę i jestem bardzo zadowolony. Polecam przed zakupem śmignąć do salonów i pojeździć. W moim przypadku odpadły Skody, WV, Mazda, Audi.
pasjamoto
Obserwowany

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 16 11 1995
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: KIA OPTIMA 2.0
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2013

04 Lis 2015, 13:25

DariuszL napisał(a):a ta Astra i ten Hyundai w jakich silnikach? no i przede wszytskim czy rozmawiamy o cenie netto czy brutto? finansowanie ze środków własnych czy jakiś bankowych?

A Ty jesteś pośrednikiem finansowym ? :D
Najlepiej jak pisałem z silnikiem benzynowym ale i to może się zmienić...jeżeli chodziłoby o Astrę to 1.4 T, inne rozpatruję dopiero...
Samochód miałby iść w leasing podobnie jak obecny, leasing kończy mi się w lutym i zacznę działać ale będę musiał odczekać pół roku aby sprzedać obecny, który wykupię...
pasjamoto napisał(a):Ostatecznie wybór padł na Hyundai i40 vs Kia Optima

Aż tylu pięniędzy nie chciałbym przeznaczać na samochód, te już za drogie...

A co powiecie na tego peugota... :)
marcinoski
Początkujący

05 Lis 2015, 11:35

Dzięki za wszystkie porady...Astra ma albo będzie miała nowa jednostkę benzynową 1.6...wiecie coś o tym silniku bo jest nowy.
Wizualnie Peugeot i Citroen ale czytałem, że irytujące są te dotykowe panele. Teraz aby sterować klima musisz przedrzeć się przez cały ciąg nawigacji dotykowej na panelu :(
To trochę komplikuje sprawę bo brak mi cierpliwości...w tym układzie skieruję się bardziej ku Astrze, Kia lub Hyundai, ewentualnie Megane z silnikiem benzynowym...coraz więcej przemawia za Astrą ale to może się zmienić...sam już nie wiem bo wybór jest tak wielki, że oszaleć można...
Podoba mi się ten Peugeot i C4 ale te panele dotykowe mnie odstraszają...Kia i Astra maja najbardziej przyjazny ergonomicznie kokpit...jeszcze nie wiem jak w Megance, poczekam na nowy model.
marcinoski
Początkujący

05 Lis 2015, 14:19

marcinoski napisał(a):Astra ma albo będzie miała nowa jednostkę benzynową 1.6...wiecie coś o tym silniku bo jest nowy.

w takim wypadku chodzi o Astrę K i będzie to turbodoładowene 1,6 z wtryskiem bezpośrednim. 1,4T też będą mieć wtrysk bezpośredni
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Sty 2016, 15:41

Wracając do tematu, proszę o opinię co wybralibyście z tego zestawu...jeżeli chodzi o walory wizualizacyjne to nie mam bliżej sprecyzowanych bo wszystkie przypadają mi do gustu z tych podanych przeze mnie...jeździłem wszystkimi i najlepiej w Fordzie z tego zestawu jak już gdzieś pisałem ale pozostałym tez nie można odmówić komfortu...podałem w przypadku Forda silniki duratec oraz eb ale czy warto dopłacać do eb ? Wiem, że radocha z jazdy lepsza w przypadku eb ale jadąc obydwoma samochodami doszedłem do wniosku, że chyba 1.6 dyuratec wystarczy... :|
Bardzo dobrą cenę daje Seat, o dziwo z bardzo dobrym wyposażeniem i choć wykluczyłem początkowo ten samochód to trochę namieszało mi to w głowie...liczę na Was... :oops:

Tak tylko wtrącę, że na uwagę zasługuje pozycja nr 3 jeżeli chodzi o Focusa...
marcinoski
Początkujący

14 Sty 2016, 18:56

Tylko tak podbijam... :D
marcinoski
Początkujący

14 Sty 2016, 19:33

Jeśli boisz się tych nowych turbo silników to najbezpieczniejszą opcją jest Focus 1.6, ma słabą elastyczność, ale mało pali. 1.5 Turbo jest całkiem fajny, ale na niskie spalanie bym nie liczył. Jeśli ma być kombi to może Peugeot 308?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2016, 21:38

To nie tak, że boję się Turbo bo nawet teraz taki mam a o do 1.5 EB słyszałem, że udane jednostki...Peugeot...tak, jeździłem i jazda była super ale tam ten 1.2 Pure Tech :o
Z tego co widzę to Citroen i Peugeot teraz montują tylko te 1.2 PT ale co to właściwie jest ( następne TSI ? ) ? Niby nie nie chciałbym ponownie z tak małym silnikiem ale przyznam, że silnik w tym autko daje radę a sam samochód jest bardzo ciekawy...
No i doszedłem do wniosku, że nie koniecznie musi być kombi, zmieniłem swoje wymagania bo jak okaże się, że podczas wyjazdów miejsca mało to sobie bagażnik na dach założę...
marcinoski
Początkujący

22 Sty 2016, 17:11

Podpytam jeszcze, co sądzicie o Suzuki SX4 S-CROSS...sprawdzony silnik benzynowy 1.6 o prostej konstrukcji i bardzo oszczędny...taki odpowiednik fordowskiego C-maxa, cz to dobry wybór byłby bo muszę przyznać, że podoba mi się a i jeździ dość komfortowo...
marcinoski
Początkujący