Czas na coś nowego...

18 Sie 2015, 11:51

Witam...w przyszłym roku mam zamiar kupić samochód i mam nadzieję, że pomożecie mi...nie mam wybranej marki ale zawsze byłem przeciwnikiem francuzów, Fordów i Opli...byc może niesprawiedliwie i nie ukrywam, że nowe Astry, Insignie, Focusy, Mondea bardzo mi się podobają ale nie znam się na jednostkach silnikowych...jestem fanem silników benzynowych ale nie wykluczam diesla...najważniejsze aby nie miał zbyt wysokiego apetytu na paliwo.
- przejeżdżam 20 000 km rocznie
- przede wszystkim trasy dłuższe ale wiadomo, że po mieście tez muszę się kręcić z racji tego, że jeżdżę od klienta do klienta
- rodzina 3 osobowa więc zależy mi na sporym bagażniku ( teraz mam Fabię kombi II i wszystko mieszczę mając jedno dziecko )
- pięciodrzwiowy musowo musi być
- marka w sumie nieistotna, ważny silnik
- nie jestem agresywnym kierowcą ale lubię móc bezstresowo wyprzedzić...
- myślę,l że minimum 1.4 120 KM musi być...
- samochód max. 2-3 letni
- cena do 75 000
- najchętniej kupiony od autoryzowanego dilera aby ograniczyć ryzyko...

Czy mogę liczyć na Wasze doświadczenie ?
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

18 Sie 2015, 13:34

To ode mnie z propozycji:
Hyundai i40 2,0
Honda Accord 2,4
Mazda 6 2,0
Ford Mondeo
Citroen C5 2,0
w przypadku niektórych uda się ustrzelić co po jazdach próbnych

Z nowych uda się kupić kompakta, czyli Kia Cee'd, Hyundai i30, Mazda 3, Honda Civic IX, Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra (choć nie wiem czy się w przypadku dwóch ostatnich opłaca jak następca wyjdzie lada dzień i będzie duży spadek wartości)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Sie 2015, 16:36

Dzięki za podpowiedź...a jakieś inne propozycje ? Citroen chyba w moim przypadku odpada, w ogóle nie mam zaufania do tej marki...z francuskich to chyba tylko Peugoet...
marcinoski
Początkujący

22 Sie 2015, 16:40

Citroen i Peugeot to właściwie jedno i to samo
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI

22 Sie 2015, 17:49

dokładnie koncert PSA to Citroen Peugeot

Propozycji całkiem sporo tylko wybrać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 08:25

Wczoraj jechałem Oplem Astra kombi w ramach jazdy testowej i testowałem dwa modele : 1.4 z turbo oraz wolnossący 1.6 115 KM...wrażenia z jazdy całkiem niezłe i na pewno samochód o wiele wygodniejszy niż moja Fabia...teraz mam pytanie - który z tych silników wolnossących najlepiej wybrać, Opla, Hyundaia czy Kia ? Po głębszych namysłach, wbrew temu co początkowo pisałem chciałbym sprawdzić także inne samochody, również francuskie bo jednak wizualnie są bardzo ładne i z pewnością jeszcze przejadę się Citroenem, Peugotem czy Meganka...
Samochód i tak prawdopodobnie ma być max roczny i na góra 4/5 lat w leasing więc nie boję się większych problemów przez ten czas a potem idzie na sprzedaż...ale jak z komfortem, może warto jeszcze inne konkretne modele przetestować ? Samochód będzie kupowany w przyszłym roku ale pierwsze przymiarki robię już teraz aby być mądrzejszym...Opel za mną i kokpit jakże odmienny od samochodów VAG, których już mam powyżej uszu...
marcinoski
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...

03 Lis 2015, 08:33

marcinoski napisał(a):Opla, Hyundaia czy Kia ?

Wszystkie są ok ale Opel gorzej daje sobię radzę z racji wysokiej masy. W Oplu brałbym 1,4T, bo to udany silnik :ok:

marcinoski napisał(a):Opel za mną i kokpit jakże odmienny od samochodów VAG, których już mam powyżej uszu...

a nie dawno pisałeś, że są ok - co się stało? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 09:01

Wiesz co dzida...jak zobaczyłem z bliska kokpit Opla a ostatnio Peugeota u kolesia to zmieniłem zdanie...Citroena widziałem tylko przez szybę bo nigdy nie zawracałem sobie nimi głowy ale piękny w środku...
To C5 innego kolesia, który mieszka po sąsiedzku, jeździł Golfami a teraz ma C5 4 latka i mówił tylko, że do Niemców już nie wróci bo okazu8je się, że był zaślepiony...problemów żadnych z samochodem nie ma mimo, że naszpikowany elektroniką...
Przy okazji da mi się przejechać ale i tak udam się do salonu też...
Tak więc wychodzi na to dzida, że i ja byłem zaślepiony bo same Volkswageny w rodzinie wyprały mnie trochę...Passaty, Polo, Skody i cały czas to samo...teraz okazuje się, że moje postrzeganie było mylne...no i jechałem Fiatem 500 X... :o
Bajka...
marcinoski
Początkujący

03 Lis 2015, 09:05

marcinoski napisał(a):mówił tylko, że do Niemców już nie wróci bo okazu8je się, że był zaślepiony...

marcinoski napisał(a):i ja byłem zaślepiony bo same Volkswageny w rodzinie wyprały mnie trochę...

i to jest kwintesencja 90% wyborów w Polsce :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 09:29

No zgadza się bo co nie obrócisz się to pieprzenie w rodzaju - "tylko pamiętaj o tym, że jednak Passat, Golf itd"...
Tak więc, powiem Ci tylko tyle, że z całą pewnością i ja zakończę tym razem kontynuowanie tradycji i z całą pewnością nie wybiorę Niemca, chyba, że Opla...
Astra kombi wizualnie ładnie się prezentuje a w moim ulubionym, białym kolorze... :)
Z tym, że jeszcze ładniejsze są Citroeny i w ogóle francuzy - C4 Picasso, C5 kombi czy niektóre Peugeoty namieszały mi w głowie...ba, są to samochody za którymi czasami ciężko nie odwrócić głowy, kwestia tylko wyboru silnika w tych samochodach...najlepiej benzyna w mirę oszczędna...tego 500X Fiata raczej nie wezmę ale jak wsiadłem do tego cacka w kolorze czerwonym i przejechałem się T-jetem to szczęka mi opadła.... :?

I ciekawostka...dawny kolega z boiska, który handluje częściami samochodowymi mówi, że na częściach do francuzów nie zarabia bo mało kto ich potrzebuje...do Passata co rusz bez względu na to czy ma ten Passat 7 lat czy 2 lata...tylko dlaczego kiedyś do mnie to nie docierało i tkwiłem w stereotypach ? Ale przynajmniej potrafię to przyznać... :ok:
Nieco skromności nie zaszkodzi :D
marcinoski
Początkujący

03 Lis 2015, 10:24

marcinoski napisał(a):owiem Ci tylko tyle, że z całą pewnością i ja zakończę tym razem kontynuowanie tradycji i z całą pewnością nie wybiorę Niemca,

ja bym nie generalizował co do kraju pochodzenia ale co do Golfów i Passatów masz rację z tym jak u nas jest

marcinoski napisał(a):dawny kolega z boiska, który handluje częściami samochodowymi mówi, że na częściach do francuzów nie zarabia bo mało kto ich potrzebuje...

i ciekawostka ode mnie - znajomy mechanik miał do sprzedania głowicę z Peugeota 2,0HDi. Pojechał na szrot aby opylić to gość mu powiedział, że nie chce, bo nie sprzeda tego, bo to się nie psuje ;) Co chwilę do niego przyjeżdżają TDIkami aby coś im wymienić - sam jeździ francuzem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 10:41

Czyli to się potwierdza, dobrze jest posłuchać czasami kogoś kto zna temat...a tak z ciekawości, co sadzisz o tym :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód bardzo ładny ale bardziej chodzi mi tutaj o te jednostki silnikowe...
P.S. Znajomy handlarz jeździ Toyotą Avensis 1.8 ale na francuskie nie narzeka pod warunkiem, że są to nowe egzemplarze...to właśnie on mi powiedział też aby oprócz francuskich spojrzeć na Opla jeśli zaoferowaliby dobry rabat w przyszłości...w tym przypadku Opel jak mówi jest bardziej elastyczny jak Kia. W podobnej cenie, z podobnym wyposażeniem wziąłby C4...
marcinoski
Początkujący

03 Lis 2015, 11:04

Francuzom opinię najbardziej popsuła multipleksowa instalacja elektryczna na początku XXw. która była niedopracowana

1,6HDi to sprawdzony silnik, który stosowany jest w Mazdach, Fordach, Peugeotach, Citroenach (oczywiście), Volvo itd.
Ciekawostka w C4 Picasso to tzw, soft-xenony, które fabrycznie nie wymagają spryskiwacza i samopoziomowania z powodu niższej temperatury barwowej.
I co jak co ale francuzi potrafią budować minivany :ok:

marcinoski napisał(a):w tym przypadku Opel jak mówi jest bardziej elastyczny jak Kia.

Kia nigdy nie była tutaj elastyczna, tym bardziej jeśli chodzi o konfigurację wyposażenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 11:46

No tak, co do diesli francuskich to wiem, że są dobre ale jak to wygląda w przypadku silników benzynowych bo diesla nie chcę...nie ukrywam, że to autko podoba mi się...jakie w ogóle są jednostki benzynowe stwarzające stosunkowo mało problemów z umiarkowanym apetytem na paliwo w trasie...czy te dwie podane ode mnie są przykładem udanych jednostek ? Peugeot jest to samo co Citroen więc nie pytam a "Renówki" ?
marcinoski
Początkujący

03 Lis 2015, 11:51

nie wiem dlaczego ale myślałem, że to diesel - spojrzałem tylko na pojemność :?

1,6/120KM w PSA miał problemy ze zmiennymi fazami rozrządu w poprzednich wersjach - nie wiem jak tutaj wygląda ta sprawa.
1,6THP ma problemy z łańcuchem rozrządu
Jednostki opracowane z BMW - wyszły słabo

Ogólnie jeśli chodzi o benzyniaki lepiej iść w stronę Renault, bo ma po prostu lepsze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika