Czas na przerejestrowanie samochodu

20 Sie 2019, 21:16

Witam, mój dziadek kupił samochód o zarejestrował go na siebie po czym ja odkupilem od niego auto i opuściłem urząd skarbowy i jako darowizna poprzez umowę darowizny przekazałem samochód mamie, bez opłaty skarbowej ponieważ auto jest warte ok 1500zl i darowizny nie trzeba było oskarbiac. I teraz tak od czasu darowizny minęły prawie 2lata a mama nie przerejestrowala jeszcze samochodu na siebie. Czy grożą jej jakieś konsekwencje karne lub finansowe? Wiem że kilka lat wstecz można było nieprzerejestrowywac auta i starostwo nie nakładało żadnych kar. A jak jest teraz, czy coś się zmieniło? Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

20 Sie 2019, 21:45

z tego co wiem to w obecnej chwili wydział komunikacji nie robi żadnych problemów ale od nowego roku w tej kwestii mają zmienić się przepisy
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

20 Sie 2019, 22:08

Czyli najlepiej zrobić to jak najwcześniej? I nie będzie konsekwencji pomimo 2lat ?
passat92
Aktywny

20 Sie 2019, 23:36

nie będzie żadnych konsekwencji, nie ma żadnych kar prawnych za nieprzerejestrowanie auta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2019, 05:47

Wiem tylko że straszyli czymś takim https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/rejestra ... 48007.html
passat92
Aktywny

21 Sie 2019, 09:23

passat92 napisał(a): https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/rejestra ... 48007.html
To dopiero pieśń przyszlości... :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS z nowym przestronnym wnętrzem
    Kluczowymi założeniami programu rozwojowego nowej generacji modelu IS były wiodąca w segmencie przyjemność prowadzenia, wyrafinowany komfort oraz intuicyjność obsługi urządzeń pokładowych. Znalazło to swoje odzwierciedlenie ...

22 Sie 2019, 20:28

Kao napisał(a):nie będzie żadnych konsekwencji, nie ma żadnych kar prawnych za nieprzerejestrowanie auta

No nie do końca.
Art. 78. ust. 2. ustawy "Prawo o ruchu drogowym" wspomina o konkretnych sytuacjach, o których należy powiadomić starostę:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu
A z kolei kodeksem wykroczeń art. 97: "właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. «Prawo o ruchu drogowym» lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany".
Tak więc jak ktoś się zainteresuje, to kara może zostać nałożona. Tyle tylko, że praktycznie nie jest ona stosowana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2019, 20:36

Powinien powiadomić ale nigdzie nie jest napisane że jest do tego zobligowany, myślisz że jak można by było wcisnąć karę to takowe nie były by stosowane? przecież to kolejny pretekst aby kogoś udupić :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Sie 2019, 22:09

Kao napisał(a):Powinien powiadomić ale nigdzie nie jest napisane że jest do tego zobligowany, myślisz że jak można by było wcisnąć karę to takowe nie były by stosowane? przecież to kolejny pretekst aby kogoś udupić :wink:

Kao - zacytuję ci tu jak dokładnie brzmi wspomniany art. 78 ustawy ( aczkolwiek powinieneś znać ) :
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest OBOWIĄZANY zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
Tak więc masz OBOWIĄZEK, a nie że jesteś zobligowany czy powinieneś powiadomić starostę. Przepraszam, że w poprzednim poście nie napisałem dokładnego brzmienia tego art. Myślałem, że go znasz, bo już pisaliśmy na ten temat.
Tak więc jakby starosta chciał, to by ukarał. A jak to działa, to widać. Aczkolwiek słyszałem już kilka razy, że policjant po zatrzymaniu do kontroli skierował wniosek do starosty o ukaranie właśnie ze wspomnianego art. KW. Myślę, że dopóki nie trafi się na kontrolę dokumentów na drodze, to nie ma strachu. Dodam od razu, że to, iż nie trzeba wozić ze sobą DR nie ma znaczenia, bo DR jest w systemie.
A czy nowe rozporządzenie, które ma wejść jest napewno po to, by udupić kierowców, albo znowu trzepać kasę na mandatach? Ja myślę, że nie. Jak ktoś kupi od ciebie samochód, nie przerejestruje go i będzie jeździł z twoimi tablicami i będę przychodziły ci mandaty, a ty będziesz się za każdym razem tłumaczył, tracił czas i nerwy, albo co gorsza zostaniesz oskarżony o jakąś kradzież, nie zapłacenie za przejazd na autostradzie albo inne rzeczy, to co wtedy będziesz mówił? Mieliśmy nie dawno taki problem na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2019, 22:44

MotoAlbercik napisał(a):Kao - zacytuję ci tu jak dokładnie brzmi wspomniany art. 78 ustawy ( aczkolwiek powinieneś znać ) :
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest OBOWIĄZANY zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
Ok tak jest , ale tam chyba nie ma zapisu jaka jest kara za za niedopełnienie tego obowiązku . Jak nie ma tego zapisu to przepis jest tzw. martwy . niby OBOWIĄZEK A KARY N IE MA :mrgreen: Dziura w prawie. Chyba że biegły jesteś w tej materii to podaj paragraf do karania finansowo :?:
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 22 Sie 2019, 22:48, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

22 Sie 2019, 22:47

Tak to działa, podejrzewam ze połowa aut nie jest przerejestrowanych no to po co wydawać 2 stówki i stać w godzinnych kolejkach jak nie ma za to kary ani konsekwencji. Nie ma przepisu który by mówił o karze a niedopełnienie obowiązku rejestracji albo ja go nie znam :? Tak naprawdę już raz się tłumaczyłem z kradzieży paliwa autem na mnie zarejestrowanym.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sie 2019, 21:24

od nowego roku kara od 200 do 1000zł za nieprzerejestrowanie auta w terminie 30dni
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Sie 2019, 18:49

To już pewne że kary za nieprzerejestrowanie auta w terminie wejdzie w życie od nowego roku?
passat92
Aktywny

25 Sie 2019, 21:31

passat92 napisał(a):To już pewne
Pewne to tylko masz:
1/ Podatki
2/ "Czterech niesie reszta spiewa".Cztaj.śmierć.
W tym kraju nie było nigdy nic pewnego i jak ja to widze nie bedzie.A zyje juz troche lat... :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Sie 2019, 21:53

passat92 napisał(a):To już pewne że kary za nieprzerejestrowanie auta w terminie wejdzie w życie od nowego roku?

Tak, ustawa klepnięta, wchodzi życie od nowego roku :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie