Przerejstrowanie samochodu z homologacją ciężarową na osobow

16 Sie 2019, 13:50

Witam. Tydzień temu kupiłem samochód Audi A3 8P, sportback 2.0TDI 2010r. produkcji.Mój problem polega na tym że samochód ma homologację ciężarową (był brany na firmę). W dowodzie rejestracyjnym wbite jest, że samochodem może podróżować 4 osoby. Chciałbym przerejestrowac go na samochód osobowy z wbiciem do dowodu że w samochodzie może znajdować się 5 osób. Samochód ma normalnie siedzenia, 3 pasy bezpieczeństwa z tyłu, zagłówek więc jest przystosowany do przewozu 3 osób na tylnej kanapie, pozostaje tylko demontaż tej nieszczęsnej kratki.Po wizycie na 3 stacjach diagnostycznych powiedzieli mi że nie można go już przerobić na 5 osób ponieważ oni nie mają pewności że ja 3 pasa nie dołożyłem sam itd. wygląda na to że pasy i wgl wszystko jest fabrycznie zrobione, wszystkie pasy i zagłówki są oryginalne. Zadzwoniłem do ASO, po VIN sprawdzili i powiedzieli że te samochody były tylko i wyłącznie produkowane jako 5 osobowego. Pomóżcie, co mam zrobić z tym fantem... Już nie wiem jak się za to zabrać.
Boro16
Obserwowany

22 Sie 2019, 10:13

Na stacji diagnostycznej ci nie pomogą w tej sytuacji ponieważ musisz mieć odpowiedni dokument poświadczający demontaż kratki i montaż zagłówka i trzeciego pasa w odpowiedniej firmie posiadającej takie uprawnienia (zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 7 października 1997 roku kod działalności gospodarczej PKD 45.20Z). Oni wystawiają odpowiedni dokument poświadczający zmian dokonanych w pojeździe i ty następnie jedziesz z nim na SKP gdzie bez problemu pojazd powinien przejść przegląd już jako auto osobowe.

Jeżeli ten model wychodził z trzecim pasem i zagłówkiem to może się okazać że potrzebne będzie jakieś zaświadczanie od ASO tego już nie wiem ale na podstawie którego wystarczy tylko demontaż samej kratki w takim warsztacie posiadającym odpowiednie uprawnienia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Sie 2019, 16:46

Jeżeli pojazd posiada homologację jako osobowy na 5 osób to spokojnie temat jest do załatwienia.
Trzeba na pewno jechać na Okręgową SKP i tam to załatwisz.
Przede wszystkim potrzebna będzie faktura na montaż foteli i pasów w firmie która takie usługi świadczy np. warsztat mechaniki pojazdowej, trzeba albo załatwić albo odkręcić pasy siedzenia i kazać zakręcić i zamontować i poprosić o fakturę :mrgreen: nie powinni wziąć więcej jak 100zł
mając tą fakturę jedziesz na OSKP i robisz badanie techniczne , diagnosta robi dodatkową dokumentację zdjęciową i wbija w Cepik samochód osobowy,
Później do wydziału komunikacji z tym przeglądem techn. i fakturą na montaż foteli i pasów i rejestrujesz jako osobowy.

Ja przerabiałem temat w dodatku samochód był sprowadzony z zza granicy i wszystko do ogarnięcia w sposób jaki podałem.

Czasami u nas czepiają się jak to u nas bywa , na OSKP wymagają homologacji na samochód od producenta, ale wtedy najlepiej zmienić stację. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Sie 2019, 21:54

a ja słyszałem że potrzebna jest faktura na fotele i pasy z ASO a nie na usługę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sie 2019, 21:51

w moim przypadku pasy były fabryczne zwinięte w rulonik i schowane za plastik.
Najlepiej zapytać w swoim wydz. komunikacji i na OSKP
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie