Czego szukać, elastyczny budżet

17 Lut 2016, 13:04

Oby dwa warte oglądania. Natomiast srebrny ma ładny środek, co może skłaniać mnie do do wniosku że cofnięcie licznika jest tutaj niewielkie (kosmetyka - tak przed 200 tys.) ,a auto wygląda na mniej zmęczone od konkurenta . :) Nie widać po nim napraw blacharskich (przynajmniej na foto).
yarpen13 napisał(a):Seat vs Vectra byłby lepszym wyborem? I jakich motorów w nich szukać?

Najlepiej 1,8...i tu i tu. Większość Toledo to będzie właśnie z 1,6 ale taki właśnie silnik ujdzie w tym modelu. Ten model przeznaczony jest dla "normalnie" użytkujących auto w życiu codziennym i spokojnie daje ten silnik radę.musisz się przejechać. Nie słuchaj ,że tym nie da rady przyspieszać ,bo to jest błędna opinia. Przy tym 1,6 jest dobry do lpg (mimo że jest to już wersja 16v). Jak dla mnie dobry ,rozsądny wybór.
Co do Vectry C...też 1,8 ale w wersji 122KM. Od razu zaznaczam ,że za 12k mamy auto w stanie średnim tutaj. Lepiej poszukać zdrowego Toledo z 1,6. Ale to oczywiście moja tylko opinia. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2016, 15:32

Kurczę tutaj [link do oferty na Allegro wygasł] znalazłem ciekawe Toledo, 150 km ode mnie więc bez tragedii i właśnie z silnikiem 1.8. Dobrze wygląda, wyposażenie tez fajne, ale cena 9k coś tanio... Jest tak ktoś w stanie po zdjęciach wypatrzeć jakieś wady?
yarpen13
Nowicjusz

Auto: Brak

17 Lut 2016, 16:13

Bez zdjęć wnętrza, sprowadzone raczej na handel...nie robiłbym sobie nadzieji,
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna

17 Lut 2016, 16:19

Na foto wygląd dobrze. Zadzwoń i zapytaj kiedy auto przyjechało do Polski i jak długo facet jest właścicielem. Moim zdaniem...krótko ale może się mylę. jeśli krócej niż np 2-3 miesiące ,to auto było na pewno naprawiane i malowane. jest ładne więc albo to nowy lakier albo polerka. W obu przypadkach mamy do czynienia z handlarzem. Jeśli auto jest sprowadzone w dobrym i sprawnym stanie ,to sprzedaje się szybko przy normalnej cenie. :yes: Natomiast kiedy od sprowadzenia do sprzedaży mija ze 2 miesiące, to jest to czas na reanimację auta i przygotowanie go do sprzedaży przez handlarza. Wtedy powinna się włączyć lampka ostrzegawcza... :)
nie skreślaj tego auta i sobie zadzwoń. Zapytaj o historię auta o detale techniczne np. o rozrząd i jaki jest olej w silniku ,o naprawy lakiernicze i blacharskie.itp. Jak pacjent wyczujesz ,że złapie zawiechę ,to masz pewne że wszystko o czym będzie opowiadał ,jest legendą...
artur73
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 01:07

Mam ciekawą rozkminę. Znajomy mi podpowiedział aby dołożyć "trochę" i szukać Seata ale Leona I, konkretnie w wersji Top Sport. To ma silnik 150 KM 1.9 TDI. Stwierdził że jest on świetny, mało pali a to, że będę czasem jeździł po mieście nie przeszkadza, a że resztę po trasie np. 100, 150 km do rodziny bardzo za nim przemawia.

I moja gotowość na dość tanie auto ok 10k jak Toledo 2 osłabła na info, że warto trochę dołożyć i mieć lepsze jakościowo, tańsze w eksploatacji auto.

Co o tym sądzicie czy taka decyzja byłaby rozsądna?

Tu przykład z mojego miasta, pojechałbym w weekend go oglądać [link do oferty na Allegro wygasł]
yarpen13
Nowicjusz

18 Lut 2016, 06:54

O niezajechanego Leona 1.9 150KM będzie ciężko, bo to auto jest lubiane przez "upalaczy". Ta wersja jest bardziej awaryjna i droższa w naprawach niż 90 czy 110KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Lut 2016, 08:05

Polecam się wyleczyć z "nie cywilnych" wersji aut. Kto kupował takie auto ,to z założenia nie po to by jeździć do pracy...raczej aby korzystać z osiągów. Idąc tym tropem ,to statystycznie takie wersje są bardziej zużyte i proporcjonalnie są częściej po naprawach blacharskich.
Takim autem fajnie się przejechać ale posiadanie go ,naprawianie i często reanimowanie lub podróżowanie kiedy czasami nie można już ustawić w nim geometrii ,jest nieporozumieniem.
Chcesz tego? Czy chcesz jeździć normalnie samochodem?
artur73
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 09:07

Ossy napisał(a):Ta wersja jest bardziej awaryjna i droższa w naprawach niż 90 czy 110KM.

Dokładnie ja na miejscu autora szukałbym wersji 110 KM i zrobił program na jakieś 140 km powinno wystarczyć :D
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

18 Lut 2016, 11:38

Ok, ale jeśli miałbym taką wersję pewną, albo wersję np. 110KM to jest to dobry pomysł? Taki Leon faktycznie będzie lepszym wyborem niż Toledo?
yarpen13
Nowicjusz

18 Lut 2016, 18:57

Oprócz bagażnika to nie ma praktycznie żadnych różnic między Leonem, a Toledo. 110-konna wersja będzie dużo łatwiejsza do znalezienia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Lut 2016, 08:49

Miałem A3 1,9 tdi 110KM . Mogę tylko polecić. :)
artur73
Awatar użytkownika

21 Lut 2016, 19:53

W trochę większym budżecie możesz mieć po leasingu PEUGEOT 206+ z 2011 roku i przebiegiem 73 000 km. Samochód z pełną dokumentacją, pisemną gwarancją techniczną na okres 6 miesięcy oraz assistance w cenie auta. Przynajmniej jest jakieś zabezpieczenie, że po zakupie nie będziesz musiał wkładać dodatkowych pieniędzy w naprawy po kilku miesiącach korzystania z samochodu.
Tarkowicz
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 05 05 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW7

03 Mar 2016, 21:17

Wracam po chwilowej przerwie do tematu. Postanowiłem szukać leona lub toledo. Pytanie czy diesel czy benzyna, czy kupować z gazem, czy to zbyt duże ryzyko? Samemu na gaz nie przerobię bo za mało km będę robił żeby mi się to sensownie zwróciło.

Przeglądam oferty z woj łódzkiego. Jest ich sporo, trochę odrzuciłem z góry np. benzynę 1.8t, bo by za dużo palił, ale nadal dużo ich zostało. Podrzucę je tutaj z nadzieją, że z racji większego doświadczenia będziecie mogli też odrzucić te którymi nie warto sobie zaprzątać głowy.

Toledo:
Benzyna
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie jest to 16V a ten silnik z benzynowych chyba był najbardziej polecany. Robi to różnicę?
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj powinien być 1.8 20V. Nie pali to za wiele?

Diesel
Czy 90 KM to nie za mało na to auto?
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rocznik '99 i nie ma info o mocy silnika
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszystko fajnie wyposażenie itd, ale co to jest za czerwone paskudztwo w środku?!
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chyba najbardziej mi się podoba ze wszystkich toledziaków. Ale opis raczej mało wiarygodny bo razem ze zdjęciami jest łudząco podobny do pierwszego Leona w dieslu.

Leon:
Benzyna
Te dwa są z lpg, czy to nie zbytnie ryzyko? nie wiadomo jaką instalacje się trafi.
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszystkie 4 mają 125KM czyli silniki 1.8. Czy nie boli za mocno po kieszeni? Lepiej patrzeć na 1.6?
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
1.6 16V - jedyna taka wersja w ofercie
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ma aż 2 zdjęcia...
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wygląda ciekawie

Diesel
To ten jest identycznie wystawiony jak ostatnie toledo.
4. [link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnia oferta chyba najbardziej mi się podoba przez bogate wyposażenie i wygląda na dobry stan.

Wiem dużo tego, ale właśnie liczę na pomoc w odrzuceniu większości ofert z jakiś konkretnych jeszcze nie znanych mi powodów.
Z góry dzięki za pomoc.
yarpen13
Nowicjusz

04 Mar 2016, 06:28

Pierwsza benzyna dwukolorowa po naprawie blacharskiej z przodu. Druga 1,8 mocno odpicowana i sporo cofnięta jeśli chodzi o przebieg ale z tym silnikiem wykręca duże przebiegi więc kwestia zaakceptowania trochę gorszego stanu kabiny.

Leon gazem do przyjęcia jak się godzisz na być może prawdziwy ale dochodzący do 300 tys.km przebieg. jak dla mnie przebieg nie jest żadnym problemem.
Drugi Leon z lpg -zapomnij. Powypadkowy przód auta aż do drzwi naprawa blacharska.Poza tym cena z kosmosu.
Trzeci Leon po lekkim tuningu. Ładnie dosyć wygląda i być może ktoś dbał o to auto ale...na pewno korzystał z jego osiągów. Tutaj trzeba by spojrzeć co jest pozmieniane np w zawieszeniu czy w hamulcach i czy jest to w razie czego odwracalny proces. Jeśli ktoś przerobił na sport zawias ,to być może zawsze już trzeba będzie takie części stosować.
Kolejny Leon 1,8 za niecałe 9k też pewno cofnięty ale warty obejrzenia.
Co do pytania o 1,8 czy 1,6 ,to zdecydowanie lepiej się jeździ 1,8 , a przy lpg nie ma nawet sensu porównywać kosztów spalania.
Kolejna benzyna to ten sam handlarz co ma ciemne Toledo powyżej więc można porównać oba auta na żywo.
Kolejna tania benzyna 1,6 za 6,5 k to nic o niej nie można powiedzieć ,bo opisu brak i 2 zdjęcia...
Kolejna srebrna benzyna 2005 droga ale niezła. Być może mi się wydaje ale drzwi po stronie pasażera ,różnią się nieco odcieniem. Być może.
diesle na razie nie lookam ,bo spadam. :)
artur73
Awatar użytkownika