Części zamienne - pytanie

19 Gru 2008, 17:58

Witam Wszystkich. Drodzy Koledzy, zona rozwalila przod swojego VW Lupo. Przygotowuje sie do naprawy auta, jednak mam pytanie odnosnie pewnych czesci zamiennych. W salonie VW orientowalem sie o ceny elementow karoserii i sa one o wiele wieksze niz ich zamienniki dostepne na rynku. Prosze powiedziec mi czym rozni sie np. pokrywa komory silnika orginalna VW a jej zamiennik. Czy zamiennik rowniez pasuje tak dokladnie i da sie bezproblemowo zamocowac. Na czym polegaja te roznice, bo roznica w cenie jest kolosalna. Podaje przyklad : orginalna pokrywa VW komory silnika kosztuje ok. 750 zl. a jej zamiennik 320 zl.
Dziekuje za wszelkie info. :?:
Antares69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Gru 2008, 18:57

Oryginały są droższe najczęściej tylko dlatego, że są oryginałami, a jak wiadomo za markę się płaci. Oczywiście może być tak, że zamiennik nie będzie tak dobry jak oryginał, jednak myślę, że nie zdarza się to zbyt często
Ostatnio edytowany przez Martoro, 19 Gru 2008, 23:35, edytowano w sumie 1 raz
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

19 Gru 2008, 19:40

Cena zalezy jak napisał kolega od logo firmy.I płaci się tylko za napis lub znaczek firmy.
Co do tego co jest lepsze - z tym różnie bywa.Bardzo często zdarza się,że część oryginalna jest niedopasowana,a zamiennik pasuje idealnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2008, 21:35

Witam . Pozwólcie że troche pomarudze na te zamienniki , zwłaszcza na te o wiele tańsze od orginałów . A więc :
Przednie maski - niekiedy nie trzymają wymiarów , są z bardzo cienkiej blachy ,wiotkie, na pierwszy rzut oka płaszczyzna jest równa , lecz podczas obróbki lakierniczej jest konieczność szpachlowania .
Błotniki przednie - niedotłoczone ( co ma być kanciaste jest półokrągłe ) jeśli jest linia zagięcia , to zazwyczaj nie w tym miejscu i kształtem odbiegająca od orginału , konieczna jest korekta w celu dopasowania do drzwi .
Reflektory - kiepsko wykonane odblaski , na światłach mijania rozmyta granica cienia , na długich nieskupiona wiązka , tandetne i niepewne trzymanie żarówki w oprawie .
Zderzaki - te do lakierowania mają nierówną powierzchnie , niekiedy ich kształt , zwłaszcza na rogach jest niewłaściwy .
Inne elementy blacharskie i plastikowe - na oko widać że rzemiocha .
To tyle co mi przyszło na myśl . To co napisałem nie jest regułą , jednak się zdarza i przy zakupie trzeba dobrze obejrzeć co się kupuje . No..... nie wszystko się dojrzy i sprawdzi przy : ladzie : to wychodzi podczas składania i pasowania auta .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Maj 2009, 13:33

zazwyczaj zamiennik jest niestarannie wykończony i wymaga obróbki, np. w przypadku zderzaka dodatkowy utwardzacz który sprawi że farba lepiej będzie się trzymała całości, co do maski, różnice mogą być w konstrukcji wyglądzie co może skłaniać osobę do refleksji nad tym że auto było rozbite ;)
Ostatnio edytowany przez Adam.Ponio9, 26 Maj 2009, 23:59, edytowano w sumie 1 raz
Adam.Ponio9
Nowicjusz

Miejscowość: Waw

28 Maj 2009, 20:33

Nie kupiłby oryginału nigdy gdyż z własnego doświadczenia wiem,że zamienniki są wysokiej jakości ,tylko?!No właśnie,należy sie zdać na radę sprzedawcy bądż blacharza samochodowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Awards 2021 - najlepszy samochód klasy wyższej
    Plebiscyt Moto Awards odbył się w tym roku już po raz czwarty, a o tym, które z nominowanych aut zdobędą nagrody w poszczególnych kategoriach decydowali czytelnicy w głosowaniu internetowym. W kategorii ...
    Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

28 Maj 2009, 20:50

Na rade sprzedawcy nie radze iść - on sprzeda najgorsze g......o zachwalając że to tzw pierwyj sort - złotówki przyćmiewają mu umysł :mrgreen: . Blacharz jest tu najodpowiedniejszą osobą - jak doradzi zakup badziestwa , a robi tą robote to ma przechrzanione gdy ...........
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2009, 21:08

Ja zawsze zdaję się na radę sprzedawcy i jeszcze mnie nie zawiódł (np szampon K2 lub ostatnio b.tanie klocki hamulcowe,obiecał ,że są b.dobre nie piszczą i tak jest!) cóz ale ten sprzedawca jest w Nowym Sączu! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Maj 2020, 11:06

Dobre części zamienne na pewno dostaniesz w JDM Shop. Ja do mojej Jazz bez problemu dostaje wszystkie zamienniki, mają też dobre ceny i ogólnie jakościowo te części też są na poziomie więc myślę, że będziesz zadowolony. Wybór jest duży i praktycznie do wszystkich roczników więc raczej ze znalezieniem nie będzie większego problemu.
ArekSocha
Nowicjusz

28 Lip 2020, 18:10

Spokojnie można brać zamienniki, byle nie te z najniższej póki bo to nie będzie dobry wybór. A jak koledzy mówią za oryginalne dopłacasz tylko dlatego że znaczek mają
merivkal
Nowicjusz

03 Sie 2020, 00:19

Zamienniki wychodzą trochę taniej, wiele osób z nich korzysta. Ja osobiście stawiam na oryginały,....... . Zazwyczaj w ten sposób zamawiam ewentualne części wlaśnie.
Ostatnio edytowany przez Kao, 03 Sie 2020, 07:36, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV. 4.e
andru
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

03 Sie 2020, 08:09

Żaden producent samochodów nie zajmuje się robieniem podzespołów, te są tylko zamawiane, szyby, elektronika, zawieszenia, skrzynie biegów, podzespoły silnika, itd. itp, kupując cześć zamienną, a to wiadome, trzeba zasięgnąć opinii i to starannie, taki ciekawy przykład, TRW oferuje zestawy rozrządów do BMW (producentem rzeczywistym jest świetny w tym temacie SWAG, numer 1), który to te same zestawy oferuje o kilkaset zł. taniej :) a produkt jest ten sam. M.Albercik poruszył temat b.ciekawy, mało użytkowników o tym wie, że renomowani producenci zamawiają w Chinach podzespoły, np. zawieszenia, testują, akceptacja i bicie swojego logo, logo w tym wszystkim posiada największa wartość i za to się płaci, kiedyś kupiłem w ASO MB regulator ze szczotkami BOSCH, made in China, zapłaciłem ok.180 zł, znajomy elektromechanik powiedział mi, że taki sam f.my CARGO kosztuje ok.40 zł a jest trwalszy i lepszy. Tamten był wyprodukowany w Chinach w zakładach BOSCH, który po prostu obniżył jakość z premedytacją z wiadomych względów, gdy na produkcie jest napis printed in China, wtedy produkt jest chiński od A do Z, ale ja osobiście w obecnych czasach czegoś takiego nie widziałem, dawniej tak, piłeczki pingpongowe, rakiety do tenisa stołowego, trampki, obecnie wszystko made in China, zgłupieć można, znajomy handluje fotelami gamingowymi, fabryka jest czysto chińska, ale na pudłach jest napis made in China.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Sie 2020, 14:18

To jak wytłumaczysz np zastaw hamulcowy TRW, oryginał wytrzymuje nawet ok 80-100 tys (oczywiście nie mówię o autach budżetowych) zamiennikiem nigdy tyle nie dojeździsz więc chyba coś jest nie tak z tą jednakową jakością :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sie 2020, 20:15

Kao napisał(a):To jak wytłumaczysz np zastaw hamulcowy TRW, oryginał wytrzymuje nawet ok 80-100

Tia traf oryginał... ciekawe skąd masz wiedzieć co jest oryginałem i kiedy jest oryginałem jak jeden producent potrafi mieć kilka zakładów, wymieniać się z innymi firmami produktem i opakowaniem a do tego są jeszcze dystrybutorzy i zamówienia pod nich.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Sie 2020, 08:26

Kiedyś kiedyś robiłem w transporcie, miałem taką sytuację że w Polsce wrzucili mi 2 palety klocków hamulcowych, jedna wylądowała w jakiejś nieznanej firmie a druga w Delphi, śmiem twierdzić że to ten sam produkt pod 2 markami, jedne kosztuje 40 zł jako budżetówka w Delphi jako marka znana wyceni '' swój " produkt na 80 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4