Częściowe złożenie tylnych siedzeń - dozwolone?

26 Lip 2017, 13:29

Mam tak problem, że muszę oprócz siebie zabrać 2 albo nawet 3 osoby i nieco bagażu w samochodzie osobowym. Samochód jest na 5 osób, tylne siedzenia się składają - oddzielnie prawe i oddzielnie środkowe wraz z lewym.
O wiele łatwiej byłoby mi zapakować bagaż (pudełka i inne rzeczy), gdybym złożył prawe tylne siedzenie. Możliwe, że nawet bez złożenia, by się to nie pomieściło.
Czy jakieś przepisy zabraniają takiej jazdy? Że część tylnych siedzeń jest złożona - w ich miejsce jakieś rzeczy a obok pasażerowie?
Oczywiście można mieć wątpliwości, czy taka jazda jest bezpieczna - ale to zależy od tego co przewozimy i jak umieścimy. Tutaj na pewno może być rozbieżność zdań.
Chodzi mi o jednak przede wszystkim o same przepisy - czy jakieś przepisy zabraniają takiej jazdy?
mikołaj12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 12 2016
Auto: citroen xsara II
Silnik: 1.9 Disel bez turbo
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Lip 2017, 13:35

Tak, ten przepis to obowiązek jazdy w zapiętych pasach bezpieczeństwa. Jeżeli złożysz część kanapy, na pozostałej części zabraknie Ci pasów dla trzeciego pasażera.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

26 Lip 2017, 13:44

yeti65 napisał(a):Jeżeli złożysz część kanapy, na pozostałej części zabraknie Ci pasów dla trzeciego pasażera.
Dokładnie tak chyba że będziesz przewoził na tylnej kanapie dwóch pasażerów i złożysz tylko tą mniejszą część wtedy będzie ok bo oni będą mieli pasy dla siebie. Rzeczy które będą wystawały z bagażnika na to siedzenie solidnie przymocuj i zadbaj o to aby nie miały jakiś ostrych, wystających krawędzi i żeby były stosunkowo lekkie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Lip 2017, 13:49

Pasy będą zapięte w każdym przypadku. Zarówno jakbym złożył lewą większą część czyli siedzenie lewe i środkowe, a także jakbym złożył tylko prawą część - prawe siedzenie. Zapinki do pasów wystają spod siedzeń i w każdym przypadku - dla każdego niezłożonego siedzenia - można swobodnie zapiąć pasy. Przepis o zapięciu pasów bezpieczeństwa będę miał zachowany.
mikołaj12
Nowicjusz

26 Lip 2017, 14:02

No to nie bardzo rozumiem pytanie. Bo po to jest możliwość częściowego składania kanapy by można było przewozić więcej bagażu, przy zmniejszeniu liczby pasażerów. Myślałem że po złożeniu części oparcia, dalej chciałbyś mieć auto 5-cio miejscowe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

26 Lip 2017, 17:00

No jeśli to pytanie dziwi, to tym lepiej, i to oznacza, że moja przezorność jest przesadzona... Martwię się po prostu, że można takie częściowe złożenie siedzeń zakwestionować, a przewożenie bagażu uznać za niebezpieczne dla siedzących obok pasażerów. Bagaż z tyłu nie stanowi takiego niebezpieczeństwa, bo nie może zasadniczo zaszkodzić pasażerom, jest od nich wyraźnie oddzielony. Wiadomo, że zawsze trzeba być ostrożnym i dobrze go przyczepić, ale realia to jedno, a czasem przepisy to drugie.
mikołaj12
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...