Źle wpisany numer VIN na umowie i problem z rejestracją auta

15 Lip 2017, 09:22

Witam mam problem otóż ostatnio kupiłam auto z komisu, właściciel przy sprzedaży dał mi umowy poprzednich właścicieli gdyż auto przez nich nie było rejestrowane w urzędzie okazało się ze na tych 3 poprzednich umowach jest błąd w numerze vin. Co w takiej sytuacji mogę zrobić ? Dodam właściciel na pierwszej z umów zmarł a znalazłam kontakt tylko z jego żona a w urzędzie nie chcą zarejestrować pojazdu
problem11
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 09 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: punto
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Lip 2017, 20:02

No to jest problem bo edytować umowę można tylko w obecności sprzedającego i kupującego i obydwaj muszą się pod tym podpisać a jak wiadomo jeden z nich już nie jest w stanie. Ty jako kupująca masz obowiązek sprawdzić wszystkie dokumenty i dane w nich zawarte. Podejrzewam że jak byś chciała auto oddać komisowi to Cię zleje bo powie to co ja zdanie wcześniej. Jedyne wyjście z tej sytuacji to aby małżonka tego pana co mu się zmarło poszukala drugiego egzemplarza umowy może tam jest dobrze napisane, zrobić kopię i jej zostawić a Ty musisz mieć oryginały.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lip 2017, 10:43

problem11 napisał(a):Dodam właściciel na pierwszej z umów zmarł a znalazłam kontakt tylko z jego żona a w urzędzie nie chcą zarejestrować pojazdu
A co powiedzieli w urzędzie? Myślę że doradzili jak rozwiązać taką sprawę.

problem11 napisał(a):właściciel przy sprzedaży dał mi umowy poprzednich właścicieli gdyż auto przez nich nie było rejestrowane
Dla mnie to jest dziwne masz trzy umowy czyli pierwsza od ludzi którzy mieli zarejestrowane auto, druga która jest przejściowa (ludzie którzy kupili auto i nie zarejestrowali go na siebie) i trzecia komisowa? Dobrze zrozumiałem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...