Czy akumulator będzie pasował

09 Sty 2021, 13:50

Dzień dobry muszę wymienić akumulator w clio 3 , 2007 75koni 5D posiadam akumulator nowy taki jak na zdjęciu czy będzie pasował i czy będzie dobry ?
Jak nie proszę o poradę Jaki kupić dzikeuje
Kamilka1990
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

09 Sty 2021, 14:04

To zależy czy Pb czy Diesel. Jak Pb to ten co masz wystarczy. Zwróć tylko uwagę po której stronie jest plus i czy ci wejdzie pod maskę głównie na wysokość.
Jak Diesel, to ten będzie za mały - musiałbyś mieć około 650 prądu rozruchowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2021, 14:05

Przepraszam tak benzynę mam , po prostu nie znam się a akumulator który przedstawiłam mam nowy całkowicie i szkoda by kolejny kupować
Kamilka1990
Nowicjusz

09 Sty 2021, 14:08

No to jest wystarczający. Zwróć tylko uwagę tak jak pisałem po której stronie jest plus. Ale jak się nie mylę u ciebie plus jest tak jak w tym co masz. No i wysokość - żeby przy zamykaniu maski nie powstał w niej otwór :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 14:08

No to jest wystarczający. Zwróć tylko uwagę tak jak pisałem po której stronie jest plus. Ale jak się nie mylę u ciebie plus jest tak jak w tym co masz. No i wysokość - żeby przy zamykaniu maski nie powstał w niej otwór :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 14:10

Bardzo ci dziękuje za informacje , wszystkiego dobrego życzę tobie ! ❤️
Kamilka1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...

09 Sty 2021, 14:11

Proszę bardzo :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 14:12

Trzeba zmierzyć stary. Akumulatory produkowane są w znormalizowanych(w przybliżeniu) wymiarach i najlepiej kupić drugi o takich samych wymiarach. Trzeba też zwrócić uwagę na umiejscowienie słupka dodatniego. Może być prawy plus, lub lewy plus. Jak kupisz nieodpowiednio usytuowanego plusa, to kable mogą nie sięgnąć.
Na starym akumulatorze jest też podana pojemność akumulatora(Ah), jak i prąd rozruchowy(A) i w nowym te parametry powinny być zbliżone-o ile to oryginalny akumulator. Można też chyba sprawdzić w necie, wpisując konkretny model i wersję auta, ale to już trzeba samemu poszukać.
No chyba, że znajdzie się tu jakiś altruista i zrobi to za Ciebie :mrgreen:
Ale najpierw musisz podać konkretną wersję auta.
edit: Ja się rozpisałem, a tu cała dyskusja się rozwinęła :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2021, 14:16

:unsure: Niestety tam akumulator jest bardzo dziwny , a ja się kurczę nie znam :no:
Moje auto to
clio 3 , 2007 r , 75 koni benzyna 1.2 authentique

( stary akumulator w załączniku jaki był auto kupiła co dopiero )
Kamilka1990
Nowicjusz

09 Sty 2021, 14:33

Ten co jest założony ( 74ah ), to jest przeznaczony do tego autka, ale do Diesla 1.5 dCi. Do silnika który podajesz, w benzynie, w standardzie jest aku 44Ah, a wzmocniony 47Ah. Więc ten 50Ah będzie ok.
Natomiast nie pasują tu plusy. W twoim aucie, plus fabrycznie jest z prawej strony. Ty masz z lewej. Coś było przerabiane - ktoś kupił aku, okazało się, że z plusem po niewłaściwej stronie i przerabiał. Do tego aku jest za duży.
Jednakże widać na nim zielone oczko, więc wychodzi na to, że jest sprawny.
Dlaczego wogóle chcesz go wymieniać?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 14:47

Dostałam wykaz komputerowy sprawdzanie akumulatora i wyszło iż jest do wymiany oraz w dodatku chyba za duża moc ? Czy taka moc może być ?
Odpala wszystko działa .

Tylko wykaz z komputera wyszło iż akumulator do wymiany
Kamilka1990
Nowicjusz

09 Sty 2021, 14:55

Wyszło, że aku do wymiany, bo za duży jest prawdopodobnie. Skoro silnik odpala bez problemów, teraz w zimie, przy delikatnych mrozach, to nie ma podstaw do jego wymiany. Tyle tylko, że może być niedoładowany. Dlatego wyszły zapewne takie wyniki. Ja myślę, że jak go doładujesz, to jeszcze ci posłuży. Co jakiś czas trzeba go doładowywać, ponieważ alternator nie daje rady go sam doładować ze względu na zbyt dużą pojemność. Tak jak wspominałem, ten aku co masz jest przeznaczony do silnika Diesla. A tam jest już większy alternator. Ten trzeba co jakiś czas doładowywać, w zależności od tergo, jak często odpalasz silnik i jak długie trasy robisz.
Większy aku w aucie ma swoje plusy i minusy. Minus, to że nie będzie doładowany i co jakiś czas trzeba go doładowywać prostownikiem. Jak mieszkasz w domku jednorodzinnym a nie w bloku, to nie ma najmniejszego problemu. Plus, to z kolei w zimie większy zapas prądu do odpalania - im zimniej, tym bardziej spada sprawność akumulatora ( aku słabnie ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 16:03

Kamilka1990 napisał(a):Dostałam wykaz komputerowy sprawdzanie akumulatora i wyszło iż jest do wymiany

W Norauto to jest standart, nawet jak przyjedziesz z nowym akumulatorem, to ich test pokazuje, że aku do wymiany :lol:
Gdzie robiłaś ten test akumulatora???
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2021, 16:23

Dziękuje panowie , mieszkam w bloku a robiłam u znajomego który ma tam sprzęt do oględzin aut bo tym się zajmuje i z wydruku wyszło iż niesprawny do wymiany
Kamilka1990
Nowicjusz

09 Sty 2021, 17:52

Tak czy inaczej albo ów znajomy nie umie korzystać z tego sprzętu, albo ten sprzęt jest uszkodzony, albo trzecia opcja - chciał cię naciągnąć. Na aku masz zielone oczko, co oznacza, że aku jest naładowany. Oprócz tego nie masz żadnych problemów z rozruchem silnika, co dodatkowo przemawia za tym, że aku jest ok.
Tak z ciekawości zapytam - jaki był powód kontroli sprawności tego aku?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika