Czy akumulator winny?

26 Cze 2017, 15:32

Hej ! :)
Panowie,ostatnio w pasku wymieniłem alternator ze względu na słabe ładowanie aku.Kupiłem używkę na allegro,zamontowałem i zmierzyłem napięcie na klemach aku- bez obciążenia pokazywał 14,4,a z obciążeniem jakieś 14-13.9.Po przejechaniu 100 km alternator pokazywał 13.9 bez obciążenia i 13.5 z obciążeniem przez co czasem aku nie jest dostatecznie doładowane :/ Czy to może być wina starego(jakoś 6 letniego) aku?Co do masy jest wszystko ok.
Dzięki wielkie :)
TurboG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Passat
Silnik: 1.6 8V
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Cze 2017, 09:33

Może to być wina akumulatora. Sprawdź jakie trzyma napięcie po około trzech godzinach w spoczynku. Kolejna sprawa to jeżeli akumulator ma korki to warto zajrzeć czy poziom elektrolitu jest na właściwym poziomie.

Tu masz informację o tym jakie powinno być napięcie na akumulatorze i gestość elektrolitu oraz inne przydatne informacje na temat akumulatora akumulator-w-naszym-samochodzie-vt27383.htm. A tu masz Poradnik o przedłużeniu życia akumulatora bezobsługowego.

Daj znać jak to sprawdzisz :)

TurboG napisał(a):ostatnio w pasku wymieniłem alternator ze względu na słabe ładowanie aku.Kupiłem używkę na allegro,zamontowałem
Mam nadzieję że był po regeneracji i masz na niego gwarancję. Takich rzeczy nie kupuje się używanych lepiej zregenerować swój i mieć pewność że jest sprawny.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl - 850tyś. km w rok
    Niestety błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl zdarzają się, system jest nie doskonały, podczas kontroli policjant zagląda przez ramie i cos tam spisuje, nie rzadko nie wiedząc czy to licznik dzienny, tymczasowy czy może to ...
    Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...