Czy diody są legalne??

06 Paź 2008, 18:31

Witam,
Mama zamiar załozyć do Cinquecento z przodu, na zderzaku diody niebieskie lub biale. Moje pytanie brzmi: czy jest to całkowicie legalne zakladanie takich diod??, bo nie chce miec problemow ze smerfami. I czy moga byc niebieskie diody, czy raczej moga byc biale???
Prosze o odpowiedź
Mile widziany link który potwierdza to czy moga byc zalozone diody.
Pozdrawiam
kisiel103
Nowicjusz

06 Paź 2008, 19:25

W jakim celu Chcesz z auta zrobić choinke ? Przepisy ruchu drogowego chyba wyrażnie mówią o oświetleniu zewnętrznym pojazdu .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Paź 2008, 21:28

prawdę mowiac to spodziewalem sie innej ospowiedzi, ja nie chce robic ze samochodu choinki, ale takie diodki z przodu to ładnie wygladaja.
Wiec wie moze ktos czy są one legalne??
kisiel103
Nowicjusz

07 Paź 2008, 14:35

http://www.ifp.pl/html/rd/03_32_262/03_32_262.html
Załącznik nr 6 wyjaśni sprawę
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

07 Paź 2008, 21:51

zamatowac mozesz tylko ich nie wlaczaj w ruchu drogowym
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Paź 2008, 08:24

Założyć możesz, jeśli lampy mają homologację europejską Exx (dowolnego kraju) i symbol homologacji A (przednie pozycyjne) lub RL (do jazdy dziennej).
Te ostatnie musisz tak podłączyć, aby automatycznie gasły po zapaleniu świateł mijania - zastosować przekaźnik ze stykiem rozwiernym typu PS-561 lub 563.
W linku do rozporządzenia 2 piętra wyżej znajdziesz szczegóły dotyczące warunków montażu (max i min wysokość, odległość od boku poazdu i od siebie etc.)
Pozdr.
LukD
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...
    Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...

10 Paź 2008, 18:10

Czytam wasze wypowiedzi i opinie, lecz jak narazie nikt nie dal mi jednoznacznej odpowiedzi. Według mnie po przeczytaniu kodeksu drogowego nie moge zakładac diod niebieskich ale wydaje mi sie ze diody barwy bialej sa juz legalne, o ile nie beda oslepiac kierowcow.
Czy mowie prawde?? Zgadzacie sie ze mna??
Prosze o jednozanczne odpowiedzi
Z gory dziekuje
kisiel103
Nowicjusz

10 Paź 2008, 20:36

Nie możesz założyć żadnych diód - ani bałych ani niebieskich.Producent w twoim samochodzie z całą pewnościa nie dopuszcza stosowania takiego oświetlenia.Każdy producent podaje w książce obsługi,jakie żarówki mają być w poszczególnym oświetleniu i dla reflektorów z takimi żarówkami jest homologacja.A jak włożysz diody,to reflektory świateł pozycyjnych stracą homologację.
Gdyby tak się dało,to można by było w reflektorach świateł mijania zakładać żarówki 100W albo 25W...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2008, 15:18

Dziekuje za jednoznaczna odpowiedź. Wiec nie bede montował zadnych diod z przodu samochodu :( Mam jeszcze jedno pytanie: A mozna zalozyc diody w podwoziu?? Tak, aby tylko oświetlaly podwozie mojego autka, czy jest to legalne???
Prosze o jednoznaczne odpowiedzi
kisiel103
Nowicjusz

12 Paź 2008, 20:47

Niesterty - neonów oświetlających na kolorowo podwozie też nie możesz założyć.Jak cię niebiescy zauważą(a tego trudno nie zauważyć),to masz zabrany dowód rejestracyjny no i mandat oczywiście.
Wsdzystkie światła,ktore mogą być w samochodzie i w jakiej ilości oraz ich barwa i rozmieszczenie są opisane w załączniku 6,o którym wspomniał ci kolega Martoro kilka postów wyżej.
Czyli w samochodzie osobowym bądz ciężarowym,ale nie przekraczajacym 3,5t możesz mieć światła :
- pozycyjne przednie 2 szt.
- pozycyjne tylne 2 szt.
- mijania 2 szt.
- drogowe 2 lub 4 szt.
- kierunki przednie 2 szt
- kierunki boczne 2 szt. (po jednym na prawą i lewą stronę)
- kierunki tylne 2szt.
- przeciwmgielne przednie 2 szt.
- stopy 2 lub 3 szt.
- cofania 1 lub 2 szt
- przeciwmgielne tylne 1 lub 2 szt.
- oświetlenie tablicy rejestracyjnej 2 szt.
- szperacz,ale pod pewnymi warunkami użytkowania
Chyba o żadnych nie zapomniałem
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Paź 2008, 20:03

Pod jaki przepis podciagnąć żółte światełka boczne na zderzakach w samochodach osobowych marki VOLVO.
stefan215
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Paź 2008, 21:01

Możesz zamontować diody białe przód, pomarańczowe bok, czerwone tył jako światła obrysowe (jest o nich mowa we wcześniej wspomnianym rozporządzeniu przy czym jako dodatkowe światła a nie zamienniki normalnych żarówek w fabrycznych lampach)
plk

30 Paź 2008, 11:39

O światłach bocznych(obrysowych) równiez jest mowa w rozporządzeniu.To,czy samochód może mieć światła boczne(obrysowe),zależy od jego długości.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Paź 2008, 18:13

kisiel103 napisał(a):prawdę mowiac to spodziewalem sie innej ospowiedzi, ja nie chce robic ze samochodu choinki, ale takie diodki z przodu to ładnie wygladaja.
Wiec wie moze ktos czy są one legalne??

Masz racje, takie diody są sliczne ahh ohh zapomniałes tylko dodac, że na WSI!
Baqś

31 Paź 2008, 15:41

tak jak kolega mówi, na wsi to furorę robią, i nie można zapominać o ogromnych spoilerach... które są również przydatne...
Za dużo Nfs :D

I jak już było pisane jest to nie legalne, ostatnio widziałem jak koleś próbował taką sprawę załatwić na boku z policją i niestety panowie policjanci się nie zgodzili i koleś mandat dostał, po co więc ryzykować założeniem dwóch diod do cinquecento ( chyba tak)
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław