Czy LPG szkodzi autku ?

23 Wrz 2009, 07:07

ale nie ekscytujcie się tak :mrgreen:
samochód na 1000km ma zużyć trochę oleju :wink:
każdy silnik ma normę od-do, są silniki które mogą nawet do 2l/10000km :wink: i jest to zupełnie normalne,
jeżeli silnik nie bierze oleju należało by się zastanowić dlaczego :?: może na przykład być użytkowany bardzo oszczędnie, zawsze dogrzany, garażowany, używany na dłuższych trasach, nie kręcony na wysokie obroty.... ale takich silników nie ma :mrgreen: może olej silnikowy (ten zużyty) zastępowany jest przez inny płyn (chłodniczy, paliwo) wtedy powinniśmy się zacząć martwić :wink:
ale jeśli wymieniamy olej co 10tysi albo częściej (co nie koniecznie musi być zdrowe zwłaszcza dla starego silnika) to ubytki mogą być po prostu niezauważalne :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Wrz 2009, 07:37

Dla mnie "branie oleju" to konieczność jego dolewania pomiędzy wymianami.To,że jego stan się zmniejsza w granicach tolerancji (przecież z każdym suwem tłoka jest zabierany film olejowy) jest rzeczą normalną.
Poza tym nie sądzę aby opisywany Golf miał niesprawny silnik i np:uzupełniał stan oleju płynem chłodniczym,gdyż dało by się to zauważyć przez przebieg 200tys km,a tyle właśnie przebiegu jezdzi to auto w mojej rodzinie (od 6 lat). Silnika nikt w tym czasie nie naprawiał i nie otwierał.
Nie ma sensu się o to spierać ani też łapać za słówka.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lis 2009, 20:53

Brak konsumpcji oleju przez silnik jest możliwe - osobiście posiadam Nexię 1.5 SOHC z przebiegiem ponad 219 kkm, samochód od pierwszych swych km w rodzinie (ma "czarne" rejestracje), do przebiegu jakichś 170 kkm serwisowany w certyfikowanym zakładzie. Mam ten pojazd od ojca, który kupował go z salonu w sierpniu 1998 roku.
Silnik ten pomiędzy wymianami oleju nie konsumuje go, zupełnie. Po prostu. Tyle ile było zalane, tyle się zlewa. Olej wymieniany był w niej przez serwis co właściwe 10 kkm, ja wymieniam co jakieś 15 kkm. Wcześniej jeździła na Mobil1 5W50, ja zalałem jej Lotos 10W40.
Silnik zawsze był traktowany bardzo delikatnie, żadnego męczenia, katowania, żyłowania, ciągania przyczep, itd.. Po odpaleniu nigdy nie był od razu na obroty wkręcany ale delikatnie rozgrzewany, a w czasie jazdy nie był "kręcony" wyżej, jak max. 3500 rpm.
I nie bierze silnik oleju, zupełnie. Jest to aż zastanawiające, ale sprawdziłem to osobiście na przestrzeni jakiegoś pół roku i na dystansie jakichś ponad 6 tysięcy km.
Silnik ma LPG od 2002 roku (od przebiegu jakichś 130 kkm), a eksploatowany był od chwili zakupu codziennie, zima - lato, świątek-piątek.

Wszystko zależy od sposobu eksploatacji silnika, jego właściwego serwisowania oraz przestrzegania zasad kulturalnego traktowania silnika, które są zresztą niezmienne od dziesiątek lat.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

01 Lis 2009, 21:16

Czy LPG szkodzi autu????

Tego nie wiem. LPG zakladalem jak mialem 150tys km teraz mam juz 251tys i nie mialem zadnej awari w silniku zwiazanej z LPG.

LPG narazie mi chodzi bez zadnych problemow. Odpalam na benzynie po przekroczeniu 2000obr/min przelacza sie na gaz czy jest lato czy zima.

Lepiej auto mi chodzi na LPG jak na tej benzynie PB98.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl - 850tyś. km w rok
    Niestety błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl zdarzają się, system jest nie doskonały, podczas kontroli policjant zagląda przez ramie i cos tam spisuje, nie rzadko nie wiedząc czy to licznik dzienny, tymczasowy czy może to ...